Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Az élet fűszerei

2014.04.30. 10:16 szancsurrr

spice-girls-promo-image-4.jpg

Aki szeretné a mindennapi ételeit feldobni, az jó helyen jár. Mert van élet a só-borson túl. Személyes kedvenceim, a teljesség igénye nélkül. Ne kíméljetek, írjátok le, ti mire esküsztök.

Kakukkfű

kakukk.jpg

Legyél te is szuperhős a kakukkfű segítségével. Ez nem vicc. A görögök számára a kakukkfű a hősiességet jelképezte. Bár mi nem vagyunk görögök, ez annyira jól hangzik, hogy elhisszük nekik.

Ha kihősködted magad, akkor használd bátran ezt az isteni, kellemesen csípős, aromás gyógynövényt fűszerként is.

Halakhoz, baromfi húsokhoz, köleshez, rizshez, mártogatós szmötyihez, pörihez, egyszerűen annyira univerzális, hogy a legunalmasabb ételt is feldobja.

 

Oregano

oregano55.jpg

Alvilági nevén szurokfű. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta. 

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni.

A szurokfű jól megy a paradicsomos ételekhez, a fehér és vörös húsokhoz, a karfiolhoz, a brokkolihoz vagy a cukkinihez. A többi fűszer közül a fokhagyma, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű, a bors és a bazsalikom muzsikál nagyon jól az oregánóval. 

Rozmaring

112059_rozmaring04.jpgRozmaringot (vagyis Rozit és Marit) akkor kell hívni, ha leszakadt rólad az ing.

 A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják.

Íze enyhén citromos, fenyőízű, karakteres, ezért ne essünk túlzásba. Használjuk burgonyához, bárány, szárnyas és vadhúsból készült ételekhez. Lassan végre itt a jó idő, nyáron próbáld ki a rozmaringos uborkás limonádét. 

Majoranna

majoranna_318.jpg

Alias pecsenyevirág. És ezzel mindent elárultam róla. Levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat, de tehetjük levesekbe, pástétomokhoz és zöldségekhez is.

Nyugtató, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést. Étvágytalanságra, puffadásra, gyenge gyomorra, idegességre, fejfájásra, köhögésre, légzési problémákra kiváló gyógyteát készíthetünk, ha egy teáskanál szárított majoránnát 3 percig forró vízben áztatunk, majd leszűrjük.

Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt.

Tárkony

111079_tarkony_600_1.jpg

Alias sárkánynövény. Mint tudjuk, nem minden sárkány kígyó, de minden kígyó sárkány. Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal,  

Az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté. 
Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó.

Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle. 
A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.

 

Zsálya

504532_2_1_zsalya_toddsbbi.com.jpg

Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon. A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító gyógyfűként volt ismeretes. 

a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt. 

A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak, de húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.

Minden húshoz illik, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.

Koriander

koriander.jpg

Tény, hogy illóolajainak köszönhetően szélhajtó hatású, segít, ha telítettségérzésünk van, vagy fel vagyunk puffadva. Megszünteti a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó izületeknél. Növeli az energiaszintet. Elmulasztja a feszültséget és szorongást. A kínaiak ahalhatatlanság fűszerének tartották.

Általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele valóban hasonlít a petrezselyemhez, de aromája jellegzetes, össze nem téveszthető. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, ott olyan, mint nálunk a zöldpetrezselyem. Levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják. 

Turbolya

turbolya2.jpg

Ultimate levesturbósító.

Gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak. Édes petrezselyemnek is nevezik. Levesek, saláták, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, továbbá tojásételek fűszerezésére is.

Teáját a népi gyógyászatban vese-, légző- és emésztőszervi megbetegedésekben használják.

 

 Forrás: saját kútfő és mindmegette.hu

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr596095056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása