Aki szeretné a mindennapi ételeit feldobni, az jó helyen jár. Mert van élet a só-borson túl. Személyes kedvenceim, a teljesség igénye nélkül. Ne kíméljetek, írjátok le, ti mire esküsztök.
Kakukkfű
Legyél te is szuperhős a kakukkfű segítségével. Ez nem vicc. A görögök számára a kakukkfű a hősiességet jelképezte. Bár mi nem vagyunk görögök, ez annyira jól hangzik, hogy elhisszük nekik.
Ha kihősködted magad, akkor használd bátran ezt az isteni, kellemesen csípős, aromás gyógynövényt fűszerként is.
Halakhoz, baromfi húsokhoz, köleshez, rizshez, mártogatós szmötyihez, pörihez, egyszerűen annyira univerzális, hogy a legunalmasabb ételt is feldobja.
Oregano
Alvilági nevén szurokfű. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta.
A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni.
A szurokfű jól megy a paradicsomos ételekhez, a fehér és vörös húsokhoz, a karfiolhoz, a brokkolihoz vagy a cukkinihez. A többi fűszer közül a fokhagyma, a petrezselyem, a zsálya, a kakukkfű, a bors és a bazsalikom muzsikál nagyon jól az oregánóval.
Rozmaring
Rozmaringot (vagyis Rozit és Marit) akkor kell hívni, ha leszakadt rólad az ing.
A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják.
Íze enyhén citromos, fenyőízű, karakteres, ezért ne essünk túlzásba. Használjuk burgonyához, bárány, szárnyas és vadhúsból készült ételekhez. Lassan végre itt a jó idő, nyáron próbáld ki a rozmaringos uborkás limonádét.
Majoranna
Alias pecsenyevirág. És ezzel mindent elárultam róla. Levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat, de tehetjük levesekbe, pástétomokhoz és zöldségekhez is.
Nyugtató, fájdalomcsillapító hatású, javítja az emésztést. Étvágytalanságra, puffadásra, gyenge gyomorra, idegességre, fejfájásra, köhögésre, légzési problémákra kiváló gyógyteát készíthetünk, ha egy teáskanál szárított majoránnát 3 percig forró vízben áztatunk, majd leszűrjük.
Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt.
Tárkony
Alias sárkánynövény. Mint tudjuk, nem minden sárkány kígyó, de minden kígyó sárkány. Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a kapcsolat a sárkányokkal,
Az erdélyi konyha fűszernövényeként ismerjük, és általában szárított formában használjuk, pedig a friss tárkony íze jóval aromásabb és érdekesebb, mint a szárítotté.
Levesekben, főzelékekben, ragukban nagyon jó.
Étvágyfokozóként és a magas vérnyomás ellenszereként is ismerik. Az ókori görögök fogfájásra használták. Örményországban annyira népszerű fűszernövény a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle.
A tárkonyból készült tea tisztítja a vesét, az epét, és hurutos megbetegedések esetén is jól használható. 3 deci vízhez 2 kávéskanál szárított tárkonyt tegyünk, majd 5 perc állás után szűrjük le.
Zsálya
Az ókori görögök és rómaiak a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás növényeként tartották számon. A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító gyógyfűként volt ismeretes.
a zsálya antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt.
A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak, de húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.
Minden húshoz illik, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.
Koriander
Tény, hogy illóolajainak köszönhetően szélhajtó hatású, segít, ha telítettségérzésünk van, vagy fel vagyunk puffadva. Megszünteti a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó izületeknél. Növeli az energiaszintet. Elmulasztja a feszültséget és szorongást. A kínaiak ahalhatatlanság fűszerének tartották.
Általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele valóban hasonlít a petrezselyemhez, de aromája jellegzetes, össze nem téveszthető. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, ott olyan, mint nálunk a zöldpetrezselyem. Levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják.
Turbolya
Ultimate levesturbósító.
Gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak. Édes petrezselyemnek is nevezik. Levesek, saláták, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, továbbá tojásételek fűszerezésére is.
Teáját a népi gyógyászatban vese-, légző- és emésztőszervi megbetegedésekben használják.
Forrás: saját kútfő és mindmegette.hu