Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Ész nélkül?

2014.08.20. 12:04 szancsurrr

IMG_3751res.jpgPár hete átvettünk egy igencsak ütős posztot arról. hogy miért "jó" felkészületlenül nekivágni a versenyeknek. Nem hiszem, hogy az abban leírtakat tudnám überelni és nem is akarom. Minden egyes szavával egyetértek. Ellenben azt érzem, hogy a témáról nem lehet eleget beszélni, ami valószínűleg azért van, mert az üzenet nem jut el az érintettekhez. A tagadás nyilván egyszerűbb, mint szembenézni a valósággal.

Én is beleestem ebbe a hibába, sajnos, vagy inkább hála istennek, össze is szedtem egy olyan komoly sérülést, ami egy életre megtanított arra, hogy vigyázzak magamra. Azóta reménykedek abban, hogy nem kell mindenkinek eltörnie a medencéjét ahhoz, hogy ésszel csinálja. Elrettentésként lásd a fotót a poszt elején. Nem volt vicces.

Szerintem alapvetően kétféle ember, illetve hobbisportoló van. Az egyik hosszú távon gondolkozik, a másik pedig rövid távon. Az előbbi azért sportol, hogy egészséges legyen és azért, hogy 10-15 év múlva is tudja űzni a választott sportágat és persze azért, mert szereti amit csinál és az élete része. A hosszú távon gondolkodók esetében előfordul, hogy az eredmények lassabban jönnek mint a kilométernáci társaiknál, hiszen őket nem a teljesítménykényszer hajtja, hanem az öröm, amit a sport okoz. Bár lassabban jönnek az eredmények, de cserébe nem égnek ki. És ami a legfontosabb, nem, vagy jóval ritkábban sérülnek le. Amúgy meg mi van akkor, ha négy maraton kell ahhoz, hogy végre négy órán belül fusd? Vagy csak a harmadik iromnaned lesz 13 órán belül? Vagy ha Pistike 4 hét alatt eljut az első 5 kilométerig, te meg még mindig "csak" háromnál tartsz? Amíg igazán szereted és élvezed azt, amit csinálsz, semmi. Amint elkezded magad másokhoz hasonlítgatni és ész nélkül hajtani, megtörik a varázs.

Aki a gyertyát mind a két végén égeti, az ne csodálkozzon, hogy még nincs 30 éves, de már tönkre vágta a csípőjét, térdét, az ízületeit. Persze, le lehet futni egy maratont csak úgy, passzióból, nulla készüléssel, hogy megmutassuk a világnak, hogy milyen fasza gyerekek vagyunk. Aztán lefikázni azokat akik rendesen készülnek, hogy "minek futsz hosszúakat? Én néhány 10-15 kilométeres futásból toltam le." Komolyan, egyesek annyira el vannak tévedve. Végig lehet szenvedni az ironmant is 15-16 óra alatt és a taknyon csúszva bekúszni a célba. A kérdés az, hogy érdemes -e? Valószínűleg meg tudtam volna csinálni idén az iromnant, a baleset ellenére is. Az én döntésem volt, hogy elhalasztom, pedig sokan próbáltak rábeszélni az ellenkezőjére. De nem akartam taknyon csúszva beérni, csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy bár majd' bele döglöttem, de látjátok, megcsináltam. Én. Én. Én. Nem. A sporthoz tisztelet kell és alázat. A sport ez egyik legjobb tanítómester, de csak akkor, ha figyelünk rá. Aki figyelmen kívül hagyja a jeleket, annak nem tud tanítani sem tiszteletet, sem alázatot, sem türelmet. Mert a türelem is fontos tényező, és a fokozatosság. Nemre, korra. testsúlyra való tekintet nélkül tisztelni kell a testünket és vigyázni rá, mert csak egy van belőle. Aki mindent egy lapra tesz fel, gyorsan és azonnal akarja elérni az irreális céljait és a fájdalmak ellenére tolja és tolja, az ne lepődjön meg, ha 40 éves korára egy roncs lesz akinek minden mozdulat kínszenvedés. 

Akkor már késő lesz. Most még nem az.

Vigyázzatok magatokra!

Ancsur

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr96620145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NemNick 2014.08.20. 19:09:52

korrekt. Sokan nem értik ezt az alázat dolgot - alázat a testeddel szemben. Aki, persze, téged szolgál - de te sem bírsz létezni nélküle. És igen, minden agyban dől el - csak éppen nem mindegy, hogy zsarnokoskodsz a tested felett vagy uralod azt.

zsoci 2014.08.20. 19:44:33

Hát én cseleyen elkerültem, hogy kiégett, lesérült 30-as legyek, mert 39 évesen kezdtem el futni. De amúgy teljesen igazad van, és sajnos rengeteg rossz példát látni.

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2014.08.20. 21:01:06

Ritkán szoktam kommentelni, de ennek minden egyes szavával egyetértek! Remekül összefoglaltad a lényeget, gratula.

braue 2014.08.21. 04:10:39

Ami maratont fut, napláne még hosszabb távokat, annak nem sok köze van az amatőr sporthoz. Az valamit kompenzál. A testednek hasznos sport az nem ez. Ha nem ebből élsz, akkor minek?

2014.08.21. 08:17:08

De mennyire így van...
Engem egy fiatalkori küzdősportsérülés tanított meg rá, hogy több tisztelettel és alázattal kell fordulnom a saját testem - és a saját határaim felé.

Az értelmetlen egymásra licitálás eluralkodott az életnek ezen a területén is.
És persze nem csak itt: "Én akkor is többet dolgozok nálad!", "Én csak 4 órát aludtam tegnap!", "Én le se feküdtem!" /Bödőcs után szabadon/

Nem beszélve az alapvető szabályok lesz..ásáról; elég lemenni egy edzőterembe, és a munka végeztével szemlélődni egy kicsit: bemelegítés/levezetés nélkül edzők, lábra sosem edzők, papucsban test(le)építők...
Itt külföldön is ez megy: az emberi ostobaság nem magyar specialitás :)

na4 2014.08.21. 10:05:02

Aki hülye, az megérdemli a sorsát.

Pirx 2014.08.21. 10:27:41

@braue: Én csak félmaratont futottam eddig. És tudod minek? Mert jó volt! Jó volt, hogy majd 50 évesen meg tudtam csinálni, három évnyi "felkészülés" után. Nem nagy durranás, tudom, de a profik, kb 50 perc alatt futják le, én két és fél óra alatt. Ezért vagyok én amatőr "sportoló", és ezért ők a profik.
De az érzés, hogy meg tudtam tenni, hogy itt nincs protekció, itt nincs korrupció! a 21 km és a pár méter az valós, és saját erőmből tettem meg! Na ezért az érzésért jó megtenni!

Roan 2014.08.21. 11:15:57

Tetszett a poszt. Sajnos tényleg sokan sportolnak úgy, hogy hogy akár minimális mértékben is tisztában lennének a kockázatokkal, vagy végiggondolnák a hosszútávú fenntarthatóságát. A legrosszabb pedig az, ha meg is van róla győződve, hogy azt úgy kell, ahogy ő csinálja, sőt, akár még másnak is ezt adja tovább.

korpaZASZ · http://korpa.blog.hu/ 2014.08.21. 14:04:45

@braue: én speciel maratont (is) futok, próbálom ésszel csinálni, évek munkájával, fokozatosan felépítve magamat. Hiszed vagy sem, semmit nem kompenzálok vele. Akkor is teljes lenne az életem, ha csak max. 15km-eket futnék, de a teljesen amatőr szinten, tisztán, munka és család mellett elért maratoni időeredményt már senki nem veheti el az embertől.
Itt nem arról beszélek, aki brahiból/fogadásból végigszenvedi az egészet, hanem aki megdolgozott érte, miközben megismerte a teste határait.
...bár még így is 40 percre vagyok a kenyaiaktól, mégis örömmel csinálom.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.08.21. 18:37:12

@braue: Mondjuk úgy, hogy aki két és fél órán belül futja a maratont és 9 órán belül csinálja az Ironmant, na annak nincs sok köze az amatőr sporthoz. Egyébként te mit sportolsz? :)

myronman 2014.08.21. 19:15:12

@braue: Mi a te definíciód szerint az amatőr sportolás?
süti beállítások módosítása