Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Hogyan segít a futás a stresszoldásban?

2015.05.30. 07:56 lukacszoli

Az egyik legemlékezetesebb futásom egy egyszerű négymérföldes volt a sok közül. Nagyon nehéz napom volt. Az a fajta nap, amikor éveket öregedünk egy négyhónapos, kólikás, refluxos gyermek mellett, aki ráadásul aludni sem tud.

Emlékszem a teljes kimerültség érzésére, amikor már pattanásig feszül a húr. Amikor már muszáj volt tennem valamit, hogy ne bolonduljak meg. Az emlékeimbe égett, amikor a férjem este 8 körül betoppant az ajtón. Már hideg volt és sötét, de egyáltalán nem érdekelt. Még a futóruhámat sem vettem fel. Csak felkaptam a futócipőmet és futottam, olyan gyorsan, ahogy csak tudtam. Két mérföld oda, két mérföld vissza.

Nem emlékszem a tempóra, de még arra sem, hogy mennyire volt megterhelő a futás. Az viszont nagyon megmaradt bennem, hogy lépésről-lépésre egyre könnyebbé váltam. A testemben a hosszú nap során összegyűlt fáradtság és feszültség a futás hatására feloldódott. Reménytelenül vágtam neki, de a végére úgy éreztem, hogy visszatért a hitem és felfrissültem. Tudtam, hogy végig tudom csinálni az előttem álló éjszakát, tartogasson bármilyen kihívásokat.

running_happy_dog-730x487.jpeg

Hogyan segít a futás a stresszen

Biztos vagyok benne, hogy sokunknak vannak hasonlóan emlékezetes futásai. Lenyűgöző, hogy egy félórás kiruccanás a környéken milyen sokat segít a feszültségen és mennyire visszahozza a nyugalmat. A futás három területen hat a stresszre:

  • Elönt az endorfin, a boldogsághormon. Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy a "futódrog" működik. Futás közben az agyban endorfin választódik ki. Ez csökkenti a fájdalmat, segít leküzdeni a stresszt, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. Még ha nem is vagyunk feszültek, a futás végére úgy érezhetjük, hogy a világ csúcsára értünk.
  • Feloldja az "üss vagy fuss" érzést. A régi időkben, amikor az őseinknek számos fenyegetéssel kellett szembenézni, két választásuk volt: megküzdöttek a támadóval, vagy elfutottak a helyzet elől. Manapság, a stressz az életünk számos területéről érkezik és jóval hosszabban tart a hatása. A testünk ennek ellenére továbbra is emlékszik az üss vagy fuss reakcióra. Ezért tapasztaljuk azt, hogy a futás hatására a stressz által kiváltott érzések enyhülnek. Szó szerint elfutunk, hogy legalább egy időre magunk mögött hagyjuk a problémákat.
  • A futómozgás ritmikussága megnyugtatja az elménket. Gyakran hallhatjuk azoktól, akik nem szoktak futni, hogy a futás "agyzsibbasztóan unalmas". De mi tudjuk, hogy mennyiben segíti a gondolataink tisztázását. Ahogy folyamatosan ismétlődve, egymás után tesszük a lábainkat, kizökkent a korábbi állapotból és enyhülést hoz. Ez pedig csodákat tesz a stressz szintjével.

happy-girl-run.jpg

Segít stresszmentessé válni

Ha a futás egyik célja a stresszoldás, a legjobb, amit tehetsz, ha célok nélkül indulsz el. Ilyenkor ne mérd az időt, ne tűzz ki távolságot, vagy útvonalat. Elképzelhető, hogy az eredmények hajszolása csak egy újabb feszültségfaktorrá válna. Helyette csak fuss, hagyd, hogy a szíved vezessen. Fuss olyan gyorsan és addig, amíg csak szeretnél, amíg azt kezded érezni, hogy a problémák kisebbé váltak.

Még ha nem is tudunk ténylegesen elfutni az élet kihívásai elől, jobb érzésekkel tudsz szembenézni velük, ha egy jó kocogás után térsz vissza hozzájuk.

Jen Matz cikke. Forrás.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr517495286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása