Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Futóstressz? Így gyűrd le

2015.06.19. 08:53 lukacszoli

A stressz lehet jó, vagy rossz dolog egyaránt. Segít, hogy vészhelyzetben gyorsan reagáljunk, vagy éppen jobban teljesítsünk egy versenyen. De ha a stressz folyamatosan jelen van az életünkben, negatívan fog hatni a testünkre.

A futók megtapasztalhatták már, hogy a futás a stressz oldója és kiváltója is lehet egyben.

Hogyan árt a stressz

Nem tesznek eleget a stressz-szintjük kezeléséért, ezt válaszolta a fiatal felnőttek közel fele, akik részt vettek a Stress in America felmérésben. A stressz igen negatív hatású lehet az egészségünkre. A stresszhormonok növelik a koleszterinszintet, gyengítik az immunrendszert, elősegítik a súlygyarapodást, valamint krónikus fejfájáshoz, depresszióhoz és szorongáshoz vezethetnek.

gone_running.jpg

Edzés és a stressz

A szakértők már régóta tudják, hogy a stressz-szint kezelésének egyik legjobb módja a sport. A fizikai aktivitás boldogsághormont, endorfint termel, javítja a hangulatunkat, segít az alvásban, és segít eltávolodni a stresszt kiváltó tényezőktől.

De mi történik, ha az életünk egyik stresszora pont az edzés?

A futás és a többi edzésforma gyakran okozhat stresszt a sportolóknál. És ez nem csak az elit atlétáknál jelentkezik, hanem a hétköznapi futóknál is, akik a saját korlátaikat és az órát próbálják meg legyőzni. Stresszelhetjük magunkat az edzésterv kiválasztásánál, a tempó meghatározásánál, a táplálkozás és frissítés során, vagy éppen a futásra szánt idő megszervezésénél. Ez a stressz ténylegesen ronthatja az alvásunkat és megeshet, hogy az edzést, egy egészséges szokást valami egészségtelenné változtat. A stresszes sportolók nagyobb eséllyel fognak kiégni, megbetegedni, megsérülni.

A sportpszichológusok úgy látják, ahhoz, hogy a sportoló jól teljesítsen, a csúcson legyen, szükség van valamennyi stresszre. Egy verseny előtt normális, hogy magasabb a pulzus, izzad a tenyerünk és gombóc van a gyomrunkban. Fogadjuk el ezt a érzést, de ne hagyjuk, hogy maga alá gyűrjön. Ez pusztán annyit jelent, hogy izgatottak vagyunk és foglalkoztat a futás.

A megfelelő célok felállítása a kulcsa annak, hogy a stressz a teljesítmény rovására menjen. A jól megválasztott célokkal elkerülhetjük a pánikot és a kiégést.

Ha úgy érezzük, hogy a futás stresszt okoz, pihenjünk egy kicsit. Csak akkor vegyük fel újra a cipőt, ha már felkészültünk a folytatásra. Az újrakezdés után pedig óra és célok nélkül induljunk el az ajtó felé. Csak tapasztaljuk meg újra a futás szeretetét, majd utána állítsuk össze a reálisan elérhető céljainkat.

Néhány tanács a kevesebb stresszért

A stresszoldás messze nem egyetlen útja a futással való jó kapcsolatunk.

  • Használj relaxációs technikákat. Próbálj ki a test-lélek-szellem hármasát ellazító gyakorlatokat. Ilyen például a jóga, tai chi, vagy akár egy jó fürdő, vagy masszázs.
  • Alakíts ki egészséges szokásokat. Egyél tápláló élelmiszereket, aludj eleget, ne dohányozz, mérsékelten fogyassz alkoholt. Ha odafigyelsz a fizikai egészségedre, az nagyban hozzájárul a lelki egyensúlyhoz.
  • Távolítsd el a stresszorokat az életedből. Egy darabig mondj nemet az újabb feladatokra, kötelezettségekre. Ha van rá mód, kerüld el a nyomást, szorongást hozó helyzeteket és embereket.

Ti mit gondoltok a futás és a stressz kapcsolatáról? A futás stresszoldó, vagy inkább fokozza a feszültséget?

Jen Matz cikke, forrás.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr987495378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása