Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Néhány régi nagy szám

Na ja, höhöhöhö

2015.12.29. 08:06 lukacszoli

Néhány régi szám.
Ezt a számot küldöm magamnak és mindenkinek, aki szereti. Na jó, nem, ez már régen, a rádiós kívánságműsorban is ciki volt.

horgasz.jpg

Szóval számok. Bár a hétköznapokban törekszem arra, hogy a számok üldözése helyett az érzésekre, élményekre koncentráljak, teljesen nem szakadtam el tőlük. Ez a szakmám, a munkámban is sokat számolok. Tudod, a számok azok a betűk, amiket nem egy hanggal, hanem egy szóval ejtünk ki. Jaj, ez még rosszabb volt, bocs.

Szóval éjjel-nappal dolgozom, néha azt sem tudom, hol áll a fejem. Jó, ha van a tarsolyban egy olyan fix pont, ami segít kizökkenni a melóból, az állandó agyalásból és stratégiázásból. Az pedig még jobb, legalábbis nekem, ha ez olyasmi, ami lehetőleg az egészséget és a boldogságot támogatja.

A futás lelki hatásairól milliószor írtunk már és a net tele van ilyen listákkal. Hirtelen az első, amire ráleltem, a Futanetről:

  • Nagyobb lesz az önbecsülésünk
  • Felszabadult állapotba kerülünk
  • Saját testi folyamatainkra terelődik a figyelmünk
  • Belső gondolati világunk felé fordulunk

Kicsit sok volt az impulzusból mostanában, eljött az ideje, hogy lejjebb csavarjam a lángot és több kakaót adjak a pihenésnek. De szépek is ezek a képzavarok. Szóval a naptáramba beírtam néhány kocogást, szeretném újra rendszeressé tenni a futást. Hogy több és remélhetőleg tartósabb legyen a motivációm, mint korábban, előfizettem az Endomondo premiumra. Ez egy olyan mobilalkalmazás és weboldal, amivel bármelyik okostelefonnal egyszerűen rögzíthetjük az edzéseinket és a hozzá tartozó honlapon a végtelenségig elemezhetjük saját magunkat. A döntési pont az volt, hogy az általam ismert rendszerek közül ennek van a leghasználhatóbb edzésterv-tervezőkéje. Megadom a mostani paramétereimet, bepötyögöm a célomat és automatikusan generál hozzá egy valahány hétre szóló tervet. Ilyet más is tud, a pláne az benne, hogy ahogy telnek a hetek, figyeli az eredményeket és szükség szerint változtatási javaslatokat ad. Azaz ha esetleg irreális volt a terhelés, szól, hogy vegyünk vissza és fordítva.

Az éves díj kb 8500 Ft, amiből a karácsonyi napokban pont sikerült kifogni egy remek 20 %-os akciót. Persze ez így is több mint 6000 Ft, de havi 500 Ft-nak felfogva igazán nem sok. Talán az a pszichológiai hatás is jól jön, hogy ha már fizettem érte, használni fogom.

Régóta használom már az Endomondót, több száz régi edzésem van feltöltve. A mai futás után leültem a weboldal elé és beletúrtam a régi adataimba.

A rendszer figyeli az egyes alkalmak részeredményeit is, azaz a legjobb 1 km-es időhöz nem feltétlenül kell pont ennyit futni. Mivel célzott felméréseket soha nem csináltam, ezek a számok az edzések, versenyek összesítéséből jöttek ki. Hogy kinek milyen lassú, vagy gyors, ami itt áll, számomra igazából mindegy. Nekem pont jó, büszke vagyok rá, hogy elértem ezeket az eredményeket, lényegében a nulláról indulva.

12 perc - 2,29 km
1 óra - 9,2 km
1 km - 4:59
3 km - 16:22
5 km - 29:56
10 km - 1:05:16
Félmaraton - 2:29:39
1 mérföld - 8:19
3 mérföld - 28:44

A félmaratoni idő a 2013-as Vivicittán született, ez volt az első igazi félmaratonom. Szépen megtapasztaltam az akkori határaimat, jó élmény volt.
Az 5 km és a 3 mérföld 2013. május 22-én született. 5,3 km-t futottam, 31:57 a teljes idő, 6:01-es tempóval. Az első km bemelegítősebb volt, ha azt picit jobban megnyomom, 6 perc alatti az átlagom. De jó ez így, szerintem ez az egyetlen 30 percen belüli 5 km-es futásom. Az enyém a világ érzés volt.
A 12 perc, az 1 óra, 1 km, 3 km, 1 mérföld pedig 2013 június 1-jén, az Ultarabalatonon született. Aszófő-Dörgicse, 13,92 km. Hűvös, esős idő volt, magamhoz képest igencsak repesztettem. Az 5 percen belüli 1 km-t a hajrában sikerült összehozni. Jó formában voltam, bár túlságosan meghajtottam. Este volt még egy 11 km-es szakaszom, ott azért már fáradtabb voltam.

A pulzusom persze mindhárom futásnál az egekben. Általában alacsony pulzuson kocogok, de néha jó meghajtani a lovakat.

matrix.jpg

Szóval jó látni, hogy voltak ilyen számaim is. Pillanatnyilag ettől messze vagyok, de nem végtelenül. Még nyáron beneveztem több versenyre az év első hónapjaira, túlzott optimizmussal mérve a távokat. Ezekre nem fogok elmenni, egyáltalán nem célom széttépni magamat. Tavaszig alapozás, rövidebb kocogások, a többit pedig majd meglátom. Addigra kicsit összeszedem magamat és a kondimat, jöhet majd újra néhány kisebb verseny, persze csak ha addig be nem tiltják az összeset.

A lényeg, hogy érezzem jól magam közben és tegyen hozzá a boldogságomhoz.

Ennyi.

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr598205274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása