Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Az alma

2013.10.02. 13:38 szancsurrr

alma1.jpg

"Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered."

Sokszor bele sem gondolunk, hogy mindennapi ételeink gyógyszerek. Ha az almát, a paradicsomot, a retket vagy a szőlőt olyan hiper-szuper marketing köntösbe öltöztetnénk, mint azt Norbi teszi az Update cuccaival, akkor szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy az emberek ezeket fogyasztanák a sok ál-diétás, adalékanyagban és E-kben tocsogó műkaják helyett. De persze abból nem lehet meggazdagodni, tehát senkinek sem éri meg sztárolni Magyarországon az pl. almát. Ami itt helyben megterem és hozzáférhető. Bezzeg az acai! Fizess több ezer forintot az acai bogyó kivonatot tartalmazó fogyasztó piruláért és várd a csodát. Vicc, mert Brazíliában meg az acai az a gyümölcs, ami kb. mindenkinek elérhető és bár tudják, hogy egészséges, nincs agyon hájpolva. (Ezt onnan tudom, mert két évig ott éltem.)

Ezzel a bejegyzéssel egy sorozatot szeretnék útjára indítani, ahol is egy-egy mindennapi, mindenki számára elérhető élelmiszert fogok kivesézni. 

Az alma

Miért szeretjük?

Mert naponta egy alma az orvos távolt tartja :)

Mert olcsó, könnyen beszerezhető, kerek, piros, sárga és zöld. Aki nem szereti, az próbálja ki felvágva egy kis fahéjjal megszórva.

Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. Tanulmányok igazolják, hogy a pektin segít enyhíteni a hasmenést. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében. 

A nyers, finoman reszelt alma a különböző eredetű hasmenéseknek, a vérhasnak és a paratifusznak gyakorlatban bevált gyógyszerre. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza.

Már az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak is tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. 

A piros alma egy antioxidáns hatású kvercetin nevű anyagot tartalmaz. A legújabb tanulmányok szerint, a kvercetin erősíti az immunrendszert, ezáltal óvja a a szervezetet a hideg hónapokban a baktériumoktól.

Az alma gazdag káliumban, ásványi anyagban,  segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kockázatát.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy phloridzin nevű flavonoid, mely egyébként az almában is megtalálható, véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget. A gyümölcs gazdag bórban, mely szintén erősíti a csontokat.

Az almában található fenolos vegyületek megakadályozzák, hogy rossz koleszterin kerüljön a szervezetbe, és megszilárduljon az érfalakon.

Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. Az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

Az almának magas a flavonid tartalma. A flavonoidok erősítik az immunrendszert, rákmegelőző-, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. 

Főzéshez is remekül felhasználható, a szokásos almaszósz-almáspitén túl lehet kreatívkodni; mi a legutóbb palacsinta tésztába kevertünk reszelt almát és nagyon finom lett.

Kimaradt valami? Várjuk az alma hájpoló kommenteket :)

 

Forrás: lifemagazin.hu, webbeteg.hu, hazipatika.hu

 

 

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr215547305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukacszoli · http://egyensulyom.hu/ 2013.10.02. 16:29:26

Ahogy azt mondani szokták, a mókus is patkány, csak jobb a marketingje.

Ha nem szívesen eszed, próbáld ki máshogyan elkészítve. Pl felvágva, párolva, turmixolva.

vanda0731 2013.10.02. 17:12:28

Nálam az almakompót nagyon megy (szigorúan cukor nélkül, sok fahéjjal és szegfűszeggel...) :)

Cs.Csilla 2013.10.03. 13:20:37

Nagyon jó cikksorozat lesz ez! Köszi!

Baduka 2014.01.17. 13:35:13

Képzeljétek, most voltam a Flóriánban és láttam almasütő szerkezetet. Olyan, mint egy kisebb madáretető. Nagyon erősen elgondolkodtam az ügyön!

vanda0731 2014.01.17. 15:51:52

@Baduka: Almasütő? Hogy képzeljem el? Olyan mint az aszaló?

Baduka 2014.01.17. 16:46:34

Vanda!

Holnap lefotózom.
Cserépből van és olyan, mint egy csokifondü tetővel. Majd ránézek, hogy pontosan hogy is működik, mert érdekel. Gondolom 1 alma fér bele, ami 2 fiú gyerek mellett pont elég :-)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.01.18. 16:06:44

Almasütő? Betekerni alufóliába és be a sütőbe...

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.01.22. 10:52:40

@Bozót: Ez olyan mint az a gép amivel otthon lehet joghurot csinálni, iszonyú macerásan. A bolti natúr joghurt az egyik olyan termék, amit nem nyomnak tele E-kkel meg ízfokozóval, szóval tök felesleges otthon szarakodni vele és megvenni egy drága gépet.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2014.01.22. 11:05:50

@szancsurrr: Ahhoz se kell gép, csak tej meg egy kanál joghurt(vagy oltó)...

Egyébként a natúr joghurtokról is lehetne regélni...durva dolgok nincsenek benne, de azért nem ugyanaz, mintha fogsz x liter teljes, nyers tejet meg oltóenzimet :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.01.22. 12:14:39

@Bozót: Ezt mondom én is, hogy tök felesleges :)
süti beállítások módosítása