Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Futás pőrén

2013.12.12. 20:36 szancsurrr

1474444_10151927907694961_1028796009_n.jpgTegnap részt vettem életem első mezítlábas futóedzésén a freerun.hu csapatával. Nagyon tetszett, azt hiszem visszatérő vendég leszek, hiszen a mezítlábas futás nem egy gyorstalpaló tanfolyam, szépen fokozatosan kell hozzászoktatni a testünket, illetve a pozitív hatásai sem egy edzés után fognak megmutatkozni.

A mezítlábas futásról megoszlanak a vélemények. És sosem zárkóztam el a témától, ami nem azt jelenti, hogy a következő maratonomat mezítlábasan fogom letalpalni, de úgy gonodlom, hogy az agyonpárnázott futócipő elkényelmesíti a lábat és a túlzott sarokemelés szinte kikényszeríti azt, hogy helytelen technikával, a sarkunkra érkezve fussunk.

Ma már rengeteg úgynevezett minimalista cipő áll rendelkezésre, így a mezítláb futás élménye mellett nem kell lemondani a lábunk védelméről, így nem kell félni, hogy szétvágjuk a talpunkat.

Mik a mezítlábas futás előnyei?

1. A talp izmai, a szalagok és inak megerősödnek.

2. Talpközépre érkezel sarok helyett. A talpközepes a futóstílus sokkal hatékonyabb, ezt az angol tudódok is igazolták.

3. Fejlődik az egyensúlyérzék.

4.Sokkal több visszajelzést kapsz a lábfejed helyzetéről cipő nélkül, megtanulod a lábujjaidat is hatékonyan használni az egyensúlyozáshoz.

És a hátrányok:

1. Belelépsz, megkarcol, felsért, vérzik, aú! Ezért találták fel a minimál cipőket, a nyócker nem arra való, hogy mezítláb fuss.

2. Mivel olyan izmok, inak, szalagok is dolgoznak, amik a puha futócipőben csak pihennek, így könnyen túlterhelheted/meghúzhatod azokat. Ez nyilván elkerülhető, ha fokozatosan szoksz hozzá a minimalista futáshoz.

3. Megfájdulhat a talpad. Főleg az elején.

4. Hülyének néznek, ha cipő nélkül futsz. Egy minimál cipővel ez is elkerülhető.

5. A hárdkór pőrelábbalfutóknak olyan kemény a talpa, hogy a százas szög sem áll bele. Ez hasznos, de nem túl esztétikus.

Tapasztalat: meglepően jó érzés volt cipő nélkül szaladni, futni, kocogni, ugrani. (Rekortánon voltunk, ami egy picit dörzsölte a talpam, de maradandó károkat nem okozott.) Igazi szabadság érzetet ad, hogy mezítláb vagy. Úgy éreztem magam mint egy kisgyerek, jó élmény volt. Sajnos én elég randán futok, kifele csapom a lábam, ami valószínűleg csípőből jön, nem lábfejből, de remélem, hogy a mezítláb futás javítani fog ezen.

(A mai brutál izomláz azért meglepett. Vádli és hátsó combizom. Ezek szerint ezek az izmok valóban pihennek a futócipőben.)

Most pedig elkezdem olvasni a Futni születtünk című művet.

(Fotó: Dáva Iván)

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr505683209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.12.12. 21:56:00

Hajrá!

Az izomláz inkább ezektől a hármasugrás-szerű gyakorlatoktól van szerintem. Ez tényleg megterhelő,cipőben is, de nagyon hasznos is.

Cipőben én se futok túl szép stílussal, de mezítlábtól se volt izomlázam. Nem tudom, mitől függ. Kár, hogy ezekre az edzésekre nem tudok elmenni :(

iramszarvas 2013.12.13. 15:35:49

Azt nem írtad, h milyen jó pasik járnak. Még zerencse, hogy a képről lejön.

KicsiGyík 2013.12.16. 10:42:12

Micsoda összhang! :-)))
Most már egyszer én is elmegyek végre, nagyon izgi ez a mezítlábazás, jó hogy itt is írtok róla
süti beállítások módosítása