Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Választás 2014 - Szavazz magadra!

2014.03.03. 14:57 lukacszoli

Itt a tavasz, vége a télnek, ismét véget ért egy ciklus. Érdekes, hogy az évet hivatalosan januárban kezdjük, az évszakok mégsem ehhez kötődnek. Ha megkérnénk bárkit, hogy sorolja fel a négy évszakot, szinte biztos, hogy tavasszal kezdené a sorrendet. Pedig gondoljunk csak bele, az év hivatalos kezdete a mi kultúránkban bőven a tél első harmadára esik.

Szóval kezdődik az új élet, az új év. Ismét eljött a választások ideje. Ezúttal nem arról a showműsorról beszélek, ami áprilisban lesz, hanem az igazi választásról. Arról, ami bennünk van. Döntsük el, hogy melyik utat választjuk.

Merre tovább?

Jó minden úgy, ahogy eddig volt? Az életünk minden apró részlete tökéletes? Elégedettek vagyunk a mindennapjainkkal? Aki erre igent válaszol, azt tisztelettel kérem, hogy tanítsa meg nekem, hogyan érte el ezt a csodálatos állapotot.

Gondoljunk most az életünk néhány olyan szegmensére, ahol helye van a fejlődésnek. Akár egy listára is érdemes összeírni ezeket. Lehet, hogy mindössze három dolog kerül fel, de biztosan van, aki hosszú oldalakon át tudja sorolni a fejlesztésre váló területeket. Bármilyen hosszúra is sikeredik, ne szomorodjunk el, hiszen ez nem egy mérőszám, ami rossz, vagy jó. Ez mindössze egy állapotjelző. Most itt tartunk. Javítsuk meg, ami elromlott.

Most pedig válasszunk ki egy tételt erről a listáról és nézzük meg alaposabban. Ugye, hogy önmagában szemlélve a problémát, kiemelve a tömegből már nem is tűnik olyan szörnyűnek?

Mielőtt nekiállnánk megoldani a problémát, elsőként fogalmazzuk meg a célt. A probléma nem cél. Azt az állapotot keressük, ami közelebb áll az egyensúlyhoz. Amikor azt érezzük, hogy az életünknek ez a területe rendben van. Arra is figyeljünk, hogy a kimondott cél pozitív legyen. Ne azt mondjuk, hogy mi elől menekülünk. A "lefogyok" nem pozitív cél. Az "egészségesen élek" már az.

Következő lépésként tervezzük meg, hogyan fogunk a végére járni. Azzal, hogy kimondjuk a célt, még nem oldottuk meg. Ez nem terv. Most arra van szükségünk, hogy ezt átalakítsuk feladatokká. A célból készítsünk aktivitásokat. Írjuk le azokat a konkrét lépéseket, amik a megoldáshoz vezetnek.

Végül kezdjük el sorban végrehajtani az így kapott feladatokat.

Egy egyszerű gyakorlati példa:

Probléma: Este kevés az energiám, fáradt és morcos vagyok.

Cél: A nap végén is friss és energikus vagyok!

Aktivitások:

  • - napközben több vizet iszom
  • - odafigyelek arra, hogy rendszeresen és megfelelően eszem napközben is
  • - a munkahelyi feszültséget elengedem, ahelyett, hogy hazahoznám
  • - időben lefekszem aludni

Természetesen a legtöbb esetben a feladatok újabb teendőket generálnak. Ezeket kezeljük újabb célként és bontsuk le újabb aktivitásokra.

Az egyensúlyban lévő életig vezető út lehet, hogy hosszú és rögös. Azonban nagy segítséget jelent, ha az elérhetetlen cél helyett összeállítjuk azt a feladatlistát, amin haladva lépésről-lépésre előrébb jutunk. Fogalmazhatnék úgy is, hogy elkészítettük a választási programunkat.

Idén szavazz magadra!

vote.jpg

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr355838189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása