Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

EgyensúlyOM perec

2015.05.31. 08:52 lukacszoli

Szóval sütök valamit, persze. Úgy ennák már valami sósat. Na de mit? Az édes sütik általában hamar megvannak, mert csak összeborítok ezt-azt, jól megkeverem, beleöntöm a bödönbe, bevágom a sütőbe és 25 perc múlva el is készült. A sós dolgok általában több munkát igényelnek. Keverem-kavarom, gyúrom, felfuttatom, dagasztom, kelesztem, húzom-nyújtom, tekerem-bekenem. Ráadásul az a tapasztalatom, hogy az összetevők mennyiségére, arányára is érzékenyebbek. Könnyebben leégetem, nehezebben lesz jó a magassága. Persze az is lehet, hogy egyszerűen a sós sütikkel még nincs akkora gyakorlatom.

perec_nyers.jpg

Ezúttal a perec került sorra. A hagyományos verziót szerettem volna elkészíteni, azt, amelyik tele van azzal a sós izével, amit a boltban mindig leeszünk róla. Lőttem egy receptet hozzá és neki is álltam. Mivel a mérőedény és a mérleg is valahol a káosz homályába veszett, szemre lőttem be az arányokat. Tudtam, hogy ez rizikós, pont a fentebb említettek miatt, de úgy gondoltam, hogy egy pereccel csak nem lehet túl nagyot hibázni. Volt egy sejtésem, hogy milyen állagú a tészta, és addig öntögettem a plusz lisztet, amíg sikerült ezt elérni.

 

  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 1 kávéskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 2,5 dl víz/tej

Feltételezve, hogy a kilós lisztben tényleg annyi volt, amennyi rá van írva, a végeredménybe legalább 80 dekát tehettem. A margarin nagyjából stimmelt, késsel felnégyeltem a doboz tartalmát és az egyik negyedet felolvasztva a tésztához tettem, majd ráborítottam egy kis sót.

Az apróra morzsolt élesztőt összekevertem a cukorral. Hagytam neki egy percet, hogy elkezdjen élni, állítólag így nagyobb eséllyel fut fel, mintha a folyadékba tenném. Közben langyosra melegítettem fél bögre tejet (bár a recept vizet javasolt), majd összeöntöttem a két bögre tartalmát. Letakartam egy tányérral, eltáncoltam az élesztő-felélesztő táncot és néhány perccel később, amikor belenéztem, láttam, hogy már-már elkezdett öntudatra ébredni. Összeöntöttem az eddigieket egy tálba és összekevertem. Talán 10 percig gyúrtam, dagasztottam kézzel, majd letakartam és fél órát állni hagytam.

Pro tip: a cukros-tejes élesztő nagyon finom, de nagyobb mennyiségben fogyasztva tapasztalataim szerint igen kellemetlen mellékhatásai vannak.

A szépen megkelt tésztát kivettem az edényből és finoman összegyúrtam. Ilyenkor érdemes óvatosan bánni vele, ha már végre felébredt, ne aludjon el újra.

perec_teszta.jpg

Lapos gombócot gyúrtam belőle, majd 10 darabra vágtam. Ezekből gyúrás által 300 mm hosszúságú tésztarudazatot képeztem, manuális fizikai behatás következtében, megfelelő formára formázás céljából. Perec formára hajtogattam és a sütőpapírral borított tepsibe tettem.

A kb 200 fokra előmelegített sütőben a receptben javasolt 15 percnél jóval tovább, fél órán át sütöttem. Vagy a sütő nem melegedett fel eléggé, vagy lehet, hogy a perecek lettek túl vastagok. A sütés során folyamatosan figyeltem a történéseket, érdekes követni egy ilyen irreverzibilis alkímiai folyamatot.

Mivel néhány perc alatt az eredeti méretük többszörösére dagadtak, valószínűleg túl sok volt az élesztő.

perec_suto.jpg

A 20. percnél jön a lényeg, ami az egész perec lelke. Összekevertem egy kanál sót, öt kanál lisztet és annyi vizet, hogy közepesen híg trutyi legyen belőle. Ezt a perecekre csepegtettem és még 10 percig sütöttem.

A végeredmény nagyon jó lett, pont azt a vásári perecízt kaptam, amit kerestem.

Pro-tip: ha rásül a sütőpapírra a süti, fordítsd meg és locsolj vizet a papírra. Fél perc alatt átázik és könnyen lejön, nem kell vele küzdeni.

Egyszerű, olcsó, hamar megvan. Legközelebb kipróbálom barnalisztből is.

egyensulyom_perec.jpg

Ahhoz képest, hogy először sütöttem perecet, meglepően jól sikerült. Ja, és mindössze két ujjamat égettem meg.

Jó étvágyat!

Zoli

Ja és hogy el ne felejtsem a lényeget. Kisütöttünk valami igazán jó mókát. Hamarosan jelentkezünk a részletekkel. Nyár végén egy hétvégére meghódítjuk a várost, szuper lesz!

7062198_700b.jpg

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr907499848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.