GYÜMÖLCSÖS DINNYELEVES
A következő recept, amit már az Egyensúly rádióban is említettünk, hogy megosztunk veletek egy egyszerű gyümölcsleves. Mivel tejszínt nem adunk hozzá, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ebben a kánikulában pedig üdítően hat a szervezetre.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy habár nem tűnik nehezen elkészíthető ételnek, a dinnye kimagozása embert próbáló feladat. Elképzelhető, hogy kis buddhák maradunk és békésen türelemmel pöckölgetjük ki a kés hegyével a magokat a kukába, de az is megtörténhet, hogy öt percenként hisztizve vágjuk a dinnyeszeleteket a tálba a késsel, a magokkal, mindennel együtt a legkülönfélébb szitokszavak kíséretében. Érdemes azonban kitartani, mert a végeredmény isteni.
Bármilyen idény gyümölcsöt rakhatunk a levesbe, az alábbi receptben a kertben fellelhetőekből válogattunk és mivel érett gyümölcsök kerültek a levesbe külön nem adtunk cukrot hozzá.
Hozzávalók (6 főre):
egy fél dinnye kimagozva (lehetőleg hűtött dinnyével dolgozzunk)
30 dkg szeder
20 dkg szilva apróra darabolva
20 dkg szőlő
fél citrom
1 teáskanál szegfűszeg
1 kis kanál fahéj
1 rúd vanília (felvágjuk, kikaparjuk a belsejét) vagy 2 tasak vaníliás cukor
Elkészítése:
Kimagozzuk a dinnyét, majd egy jó nagy lábosban botmixerrel összeaprítjuk (nem baj, ha marad benne egy két nagyobb darab). Ha nagyon édes a dinnye kis vizet önthetünk bele, hogy hígítsuk, de ha sikerül egy vizesebbet kifogni, akkor nem szükséges. Beleöntjük az összes gyümölcsöt, majd ízesítjük a fűszerekkel és citrommal.
Egy negyed órát jó, ha hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, majd fogyaszthatjuk.