Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

Gyilkos glutén

2016.01.18. 09:00 monimarton

 

Szerencsére nap, mint nap egyre több cikket olvashatunk a glutén és a glutén tartalmú ételek egészségkárosító hatásairól. Leegyszerűsítve, de egyben meggyőzően szeretném a Te szemedet is felnyitni, hogy miért szakíts a gabonafélék legnagyobb részével, de alapvetően a kenyérrel. A gabonafélék (búza, árpa, zab, rozs, köles, rizs) többféle fehérjét is tartalmaznak, ilyen a glutén és a lektin is.

A glutén megzavarja szervezetünkben a leptin termelését, melynek kulcsfontosságú feladata, hogy az éhségérzetünk szabályozásáért felel. Továbbá emésztése során egy olyan un. exorfin nevű anyag is keletkezik, mely nagyon hasonlít az endorfinhoz. Az élelmi exorfinok szintén javítják a közérzetet és a hangulatot. Ezáltal egyfajta függőséget alakítanak ki, tipikusan a ’csak egy szelet kenyeret szeretnél enni’ érzést. A glutént a szervezet nem emészti megfelelően, ezáltal számos gyulladás forrásául szolgál, melyek a szervezet immunrendszerének gyengüléséhez és autoimmun betegségek kialakulásához vezetnek. A gluténérzékenység növeli a pajzsmirigy zavarok, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

whole-grain-flour.jpg

Csak néhány tünet a sok közül: depresszió, szorongás, crohn-betegség, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, hajhullás. 

A lektin a másik alattomos fehérje, ami a gabonafélékkel – legnagyobb mértékben a teljes kiőrlésű gabonákkal - jut szervezetünkbe. Az emésztés során itt sem történik meg a lektin megfelelő lebomlása. Ily módon a lektin megzavarja a bélflóra egyensúlyát és az emésztési folyamatot továbbá felborítja normális anyagcserénket.

Legyen szó akár a hagyományos, vagy teljes kiőrlésű gabonáról – az egyetlen dolog, amire felhívnám figyelmedet, hogy KERÜLD ŐKET.

Megoldásként pedig hoztam nektek egy gluténmentes kenyér receptet, ami a párom szerint is ehető!

12540762_1047911928614925_3366404108866809477_n.jpg

Összetevők: 8 egész tojás, 2 tk nocarb sütőmix, 2 tk útifű maghéj, 4 ek zöld banán liszt, 4 ek lenmagliszt, 2 mokkás kanál só

A tojásokat felverem és hozzáadom a sót. Ezután hozzáadom a nocarb sütőmixet, útifű maghéjat, majd lassan először a zöld banán lisztet, utána a lenmaglisztet. Az alapanyagot szép összefüggő masszává keverem, majd 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.

 Próbáld ki te is – változtass és vigyázz magadra.

 Móni

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr428281396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.