Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

40 napos jóga kihívás - alapozás 2.

2016.01.21. 16:19 SalamonÁgi

Egy héttel ezelőtt ráléptem egy útra és úgy gondoltam bevonlak titeket is. Belekezdtem egy jóga kihívásba, aminek most még nagyon az elején vagyok, de tulajdonképpen nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a kihívás által újra integrálom a napjaimba és az életem szerves részévé teszem a jógát.

Az elmúlt egy hétben minden nap elvégeztem az első alapozó gyakorlatsort, a shakti kriya-t, ami tulajdonképpen 4 ászana összekapcsolása a légzés ütemére. Ez a gyakorlás összesen kicsit több, mint 6 percet vett igénybe és természetesen elég volt ahhoz, hogy újra felidézzem, mennyit ad ez a mozgásforma.

Jöjjenek hát az én tapasztalataim, aztán pedig az új videó a leírással.

Először is újra rájöttem, hogy én nem tartozom a reggeli jógások körébe. Elsősorban azért nem, mert mikor én reggel felkelek nem időzöm otthon, hanem kb. 20-30 perc elteltével már úton vagyok a munkába. Ennyi idő pedig nem elég a gerincoszlopomnak, hogy "felébredjen". Viszont ha te mégis reggel szeretnél jógázni vagy akkor van időd, egy óra már elég, hogy a gerinccsigolyák közötti porckorongok az éjszaka felvett vízmennyiséget elkezdjék leadni és veszélytelen legyen a forgás-hajlás és a törzzsel való munka.

Aztán például nőtt a tüdőkapacitásom. A kezdeti felszínes és rövid ki- és belégzéseket felváltotta egy mélyebb és hosszabb levegővétel. Ezzel egy időben pedig sokkal inkább tudatában vagyok a tüdőmnek. Jobban érzem, ahogy kitölti a mellkasom és ez örömmel tölt el. Igaz ez még a szívemre is és úgy gondolom később ez kiterjed majd a többi szervemre is. Hálát érzek értük, örömmel tölt el, hogy optimálisan működnek és minden nap szolgálnak engem.

hug-yourself.jpg
Sokkal türelmesebb vagyok magammal, mint eddig bármikor, ami a testem határait illeti. Próbálom lazítani és "átlélegezni" nemcsak az izmaim, de az elmém is, ez pedig már egy hét alatt is fejlődést hozott. A gerincem sokkal rugalmasabb és a nap közben felvett stresszt kevésbé gyűjtöm gombóckák formájában a csuklyás izmomba. Többször jut eszembe napközben megigazítani a tartásom és ha valahol fáj vagy érzékeny, mert néha szokott, egész jól ki tudom mozogni.

Mentálisan úgy érzem sokkal többet bírok, és kiegyensúlyozottabb is vagyok fejben, viszont érzelmileg nem mondanám, hogy ennyire előremutató a helyzet, vagyis hát ki mit nevez előremutatónak. Sokszor jönnek fel bennem érzelmek, különböző helyzetek képei vagy személyek és nem mindig tudom szeretettel továbbengedni ezeket a dolgokat vagy embereket.

Összességében alig várom minden nap, hogy nekikezdjek a jógának és járjam a befelé vezető utam, így nem is húzom tovább az időt, kiteszem az újabb videót és arra bíztatlak, hogy folytatsd otthon te is!

Mivel a 2. hét az elsőre épül, így az első 5 percben pontosan az fog történni, mint az elsőben. Végigcsináljuk a shakti kriya-t, majd mostantól hozzávesszük a napüdvözletet, vagyis a surya namaskar-t. A következőkben ezt fogom leírni, az első 5 perchez pedig a leírást és az elveket megtalálod ITT.


4.57től!

Belégzésre zárd a kezeket és emeld a mellkasodhoz, kilégzésre pedig a fejeddel hajolj előre tiszteletedet kifejezve a nap felé. Ezt követően kezdjük meg a napüdvözletet, amely egy oldalon 12. lépcsőből áll.

1. Belégzésre emeld a kezeket és dőlj hátra, miközben tekinteteddel a hüvelykujjadat követed.
2. Kilégzésre hajolj előre
3. Belégzésre a jobb lábaddal lépj hátra, nyisd a mellkast és a tekintetedet emeld az ég felé
4. Kilégzésre 'down dog'.
5. Belégzésre 'dog tail'
6. Kilégzésre 'baby pose'
7. Belégzésre 'cobra pose'
8. Kilégzésre 'down dog'
9. Belégzésre bal lábbal lépj hátra, nyisd a mellkast és a tekintetedet emeld az ég felé
10. Kilégzésre zárd a lábat csípőszélességben és hajolj előre
11. Belégzésre emeld a karokat, tekinteteddel ismét követve a hüvelykujjakat
12. Kilégzésre pedig vidd az összezárt tenyereket a szívedhez

Most következik a bal oldal

1. Belégzésre emeld a kezeket és dőlj hátra, miközben tekinteteddel a hüvelykujjadat követed.
2. Kilégzésre hajolj előre
3. Belégzésre a bal lábaddal lépj hátra, nyisd a mellkast és a tekintetedet emeld az ég felé
4. Kilégzésre 'down dog'.
5. Belégzésre 'dog tail'
6. Kilégzésre 'baby pose'
7. Belégzésre 'cobra pose'
8. Kilégzésre 'down dog'
9. Belégzésre jobb lábbal lépj hátra, nyisd a mellkast és a tekintetedet emeld az ég felé
10. Kilégzésre zárd a lábat csípőszélességben és hajolj előre
11. Belégzésre emeld a karokat, tekinteteddel ismét követve a hüvelykujjakat
12. Kilégzésre pedig vidd az összezárt tenyereket a szívedhez

Ebből még egy sorozatot csinálunk, vagyis jobb és bal oldalra egyet-egyet. Így összesen 2 kört írunk le.
Végül pedig a double-breathing gyakorlata következik, amit, az első videóból már ismerhettek.

Ismét várlak titeket vissza a jövő csütörtökön a 3. és egyben befejező alapozó videóval!
Addig is szépeket és jó gyakorlást!





 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr118299360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása