A minap párolt káposztát csináltam... több kevesebb sikerrel. Az íze jó lett, de tekintsünk el még az elején centi vastagon leégett lábastól és egy eldugított mosogatótól. (A lábas túlélte, szebb mint újkorában. A mosogató szifonját szétszedtem, kitisztítottam. Úgy érzem egy vízvezeték szerelő veszett el bennem. :D )
No, de nézzük meg miért érdemes vöröskáposztát fogyasztani.
- rengeteg A, B, C és U vitamint tartalmaz. A vöröskáposzta 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta.
- a benne lévő vörös pigmentek (antrociánok) pedig, a központi idegrendszer sejtjeinek karbantartásáért felel, illetve elősegíti az izmok regenerációját.
- a máj méregtelenítését segíti a benne található sulforaphane,
- a benne található kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, többek között erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, enyhíti a gyulladást, jótékony hatással van a gyomor- és emésztési panaszokra,
- a káposztában található kén segíti visszaszorítani az emlődaganatok kialakulását.
- a káposzta javítja az emésztést, és étkezés után hosszabb ideig érezhető a jóllakottság.
Ezek után nem kérdés, hogy egészséges a káposzta, és érdemes minél többet fogyasztani nyersen, párolva és bármilyen formában is.
Vanda
Forrás: http://filantropikum.com/, http://www.hazipatika.com/