Kevés olajon megpároljuk a felkockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát. Beleteszünk pici sót, a lisztet, a borsot és egy kevés alaplét. Felforraljuk, 8-10 perc után hozzátesszük a többi alaplét. Miután majdnem teljesen megfőtt a hagyma, hozzákeverjük a tejfölt. Némi összerottyantás után botmixerrel összekeverjük. Utolsó lépésként pedig megesszük az egészet, az utolsó cseppig.
Hozzávalók:
- - 2-3 fej fokhagyma
- - 1 vöröshagyma
- - tejföl
- - 2-3 kanál olaj
- - 1l alaplé, esetleg leveskocka
- - 1-2 evőkanál kölesliszt (vagy bármilyen teljes kiőrlésű)
- - só, bors
Nagyon finom, lehetetlen abbahagyni. Remek megoldás nyár végén, borús időben. Ráadásul leves formájában sokkal kevésbé lesz tőle hagymaszagunk...
Számos kultúrában a fokhagyma nem egyszerű zöldségféleként funkcionál, hanem egyenesen gyógynövénynek tartják. Az ókori Egyiptomtól kezdve Hippokratész munkásságán keresztül számos írásos emlék van a felhasználásáról. Javítja az emésztést, kigyógyít a megfázásból, erősíti az immunrendszert, méregtelenít.
Természetesen a fokhagyma esetében is igaz, hogy nyersen a leghatékonyabb, azonban civilizációs okokból sajnos ritkábban van lehetőségünk.