Sokszor mondják, hogy használjunk kisebb tányérokat és kevesebbet fogunk enni. Irányelvnek ez tökéletes, de érdemes egy kicsit megnézni a konkrét számokat is.
Ezt a táblázatot az egyik ebédszállító honlapjáról raktam össze:
Normál adag | Fitness adag | |
Levesek | 5 dl | 4,5-5 dl |
Főzelékek | 4 dl + feltét | 4 dl + feltét |
Egytálételek | 45-55 dkg | 40-45 dkg |
Kis adagok | 30-35 dkg | |
Húsok sütve | 8-14 dkg | 8-14 dkg |
Köretek | 25-35 dkg | 20-25 dkg |
Majonézes saláták | 25-30 dkg | |
Mártások | 1-2,5 dl | 1-2,5 dl |
Sütemények | 15-20 dkg | 10-15 dkg |
Savanyúságok | 12 dkg | 12 dkg |
A normál adag mérete nagyjából standard, anno áruismeretből majdnem ugyanezeket tanultuk. Néha előfordul, hogy a kifőzdékben, plazás éttermekben a pult tetején van egy mérleg. Amikor megkapjuk az ételt, a mérlegre teszik és onnan vehetjük el. Amikor ilyennel találkoztam, megjegyeztem a mért értékeket, amik a fentiekhez hasonlóak voltak.
Ha van otthon egy egyszerű mérlegünk, érdemes megnézni, hogy az az adag, amit a szokásos tányérba szedünk, pontosan mekkora. Jó eséllyel akár 40-50 %-kal is több lesz. Gondoljunk csak bele a rendelt kaják méretébe, vagy az éttermi adagokba. Sokszor előfordult már, hogy elcsodálkoztam a mennyiségen. Néha meglepően kevésnek tűnik, pedig valószínűleg pont akkora volt, mint amennyi az előírásokban szerepel. Nem csoda tehát, hogy a hétköznapokban megszokott adagok mellett hipp-hopp fel tud kúszni néhány kiló súlyfelesleg.
A tanácsom:
Ha nincs türelmed a kalóriákkal vacakolni, de szeretnéd valamilyen formában kontrolláltabbá tenni a bevitt mennyiséget, első lépésként vegyél kisebb tányérokat. Utána pedig néha mérd le, hogy mennyit is szedtél a fazékból. Ha egészséges alapanyagokból, ésszerűen elkészített ételt teszel rá, közelítőleg a megfelelő mennyiséget fogod belapátolni belőle.
Zoli