Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Mi az a sport?

2014.03.15. 07:32 vanda0731

Taky csapattársunk néhány gondolata arról, hogy mit és miért tekintünk sportnak. Érdekes lenne egyszer mélyebben is megnézni, hogy milyen kategóriái vannak a sportnak és melyik milyen célt szolgál. Úgy gondolom, hogy hagyományosan a testedzéshez, mozgáshoz kötődő aktivitásokat soroltuk ide, az évszázadok során viszont több más, szellemi és technikai ág is idekerült. Nézzük tehát Taky gondolatait, néhány igen elgondolkodtató felvetéssel.

 

A wikipédián ez a magyarázat áll: "A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja."

 

Az angol wikipédián kicsit jobban kiemelik a sport fizikai jellegét. Hisz bárki, ami hallotta már néhányszor ezt a kifejezést, biztos benne, hogy a futás például sport. A foci is sport, és a triatlon is sport. Ha csak a fizikai erönlétnek kell megfelelni, akkor a testépítés is sport. Hisz ezek dolgok edzenek, megizzasztanak, fogyni lehet tőlük, és erősödni. Amiből olimpia van, az sport.. (még a curling is?)

 

No és a sportlövészet vagy az versenyautó vezetése? Azok ugye helyből ügyességi sportok. Azokat már jóval nehezebb elismerni. Persze itt jön be a presztizs kérdése. Ahogy egy futó is kissé ferde szemmel néz egy testépítőre, így egy sportlövész sem igazán tud elismeni egy ügyes csocsójátékost... A presztizs kialakulása pedig nem is annyira a sportot, mint az azt űzőket/rajongókat jellemzi. A sportlövészekkel ellentétben a csocsót olykor ittas emberek játsszák. Egy fokkal magasabb ranglétrán, de még mindig eléggé alul találhatók meg a darts vagy a billiárd. És hát lássuk be, magam is más témákról beszélgetek egy futóklubban, mint egy edzőteremben vagy egy focimeccsen.

 

És itt jön a harmadik kategória. A szellemi sportok. Nekik aztán igen kevés presztizsük van. Általában a "társasjáték" kategóriába vannak besorolva. De a sakk az sport. Ebben valahogy minden a témáról megkérdezett alanyom 100%-ig egyetértett. Igazából ez ihlette a cikket. Miért sport a sakk, ha a csocsó nem? Mert a sakkozók okosak. Mert már csak presztizskérdésből sem fogja/meri senki elítélni ezt a műfajt, hisz akkor "hülyének néznék". Pedig a megkérdezett emberek egyike sem sakkozik rendszeresen... sőt, volt aki egyáltalán nem.
A másik szerencsés még a poker. Mert annak megépítették a karrierjét. Sok gazdag ember kövezte ki az útját. Pedig az ulti sem egyszerűbb egy fokkal sem. De az ulti az nem sport. Az "csak" szerencsejáték.

 

És a végére következzen a hierarchia rothadó pincéje. Annal ellenére, hogy egyszerre szellemi és ügyességi is, mégis sárba van tiporva a becsülete: az eSport.
Mert abban valahogy minden kedves futó, sakkozó, vagy akár csocsózó ismerős is egyetértett, hogy az Unreal Tournament, a Call of Duty, sőt, még a StarCraft SEM sport. Semmilyen körülmények között. Még akkor sem, ha egyes országokban(igen.. Dél-Korea), egy professzionális Starcraft játékos többet keres, mint bármilyen más sportoló. Konkrétan szupersztárok. Imádják őket a lányok, és emberek milliói nézik a bajnokságok döntőit élő közvetítésben a TV-ben. Arról nem is beszélve, hogy a reklámokban mennyi pénz van. Alakultak csapatok, és a világ országaiból "szerződtetik le" a legjobb játékosokat. A különböző stratégiákról pedig lassan több könyv jelent meg pár év alatt, mint a sakkról ezeréves történelme alatt. Az IeSF még eSport világbajnokságot is tart minden évben.
De persze lefogyni azt nem lehet tőle... meg izmosodni sem nagyon. Persze a sakktól sem. De az sport.

 

PS: Nem kívánom elvitatni egy sakkbajnok becsületét, és természetesen tisztában vagyok vele, hogy amit a futás, vagy a biciklizés ad, azt a csocsó és a Fifa sosem fogja visszaadni. Ez csak fogalmi kérdés a "sport" szó jelentéséről. Remélhetőleg vitaindító.

 

Taky

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr445861098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása