Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

40 napos jóga kihívás - második 10 nap

2016.02.15. 12:54 SalamonÁgi

Több mint egy hónapja jógázom és osztom meg a tapasztalataim veletek. A legtöbb esetben alig várom, hogy elkezdjem, de olyan is volt már, hogy a hátam közepére sem kívántam még azt a 20 percet sem. A visszajelzések alapján többen ti is így éreztek. Elmondjátok, hogy kedvet kaptok a kihíváshoz, hogy nem könnyű a kezdet, hogy itt-ott fáj aztán pedig megérkeznek a pozitív hatások. Attól függetlenül pedig, hogy mindenkinél más az út az általánosan elmondható, hogy nehézségeket előbb utóbb siker koronázza.

Ha van kedved csatlakozni, akkor kérlek kezdd az alapozó videókkal 1, 2, 3 majd jöhet a kihívás első 10 napja, mely a következő tapasztalásokat hozta:

Úgy tűnik minden gyakorló videó hoz valamilyen központi témát, ami meghatározza azt az x napot amíg csinálom. Az alapozás utolsó szakaszában ez a csípő volt, a mostani 10 napban pedig a nyak. Kicsit meg is húztam itt a nagy örömködésben, hogy te jó ég hát mennyire el tudom forgatni. Ez egészen pontosan úgy történt, hogy rácsodálkoztam, hogy a kobra pózbán már hátrább látok, annyira szépen lazul a nyakam. Ezen felbuzdulva pedig a gerinc csavarásnál erőből és nem a légzésemet használva, sikerült túlhúznom a nyakam.
Csak sikerült versenyezni, úgy hogy nem volt rajtam kívül senki a szobában :) Még az a szerencse, hogy másfél nap alatt kihevertem és levontam a következtetést. Csak légzéssel nyújtok és nem erővel. Meg azért ez mégis csak túlzás lenne, ha így néznék ki:

owl.jpeg

A másik óriási eredmény, hogy a 7-es csigolya, ami mindenkinél kicsit jobban kiáll és egyébként az emberek nagy százaléka rak ide a egy púpot az idő előrehaladtával, szépen visszament a helyére. Én is elkezdtem ugyanis növeszteni, de most örülök, hogy még időben sikerült visszafordítani.

Ami az érzelmi aspektust illeti, nagyon büszke vagyok magamra, hogy amikor ideges voltam nem kezdtem el káromkodni és hevesen reagálni. Ehelyett kimondtam, hogy nagyon dühös vagyok és ideges és szépen lassan hagytam, hogy a feszültség kimenjen belőlem. Közben pedig arra is rájöttem, hogy igazából mi bántott és miért. Nem volt könnyű, de tetszik ez az út. Jöhet is a következő 10 napra való videó!

Először a már jól ismert shakti kriyával kezdünk (dog tail - cat tail - baby pose - cobra - down dog) elemire bontva, majd 3 körben a légzésünkhöz igazítva összekötve az egész egy folyamatként. 
A harmadik kör végén a down dogból a swan pózba helyezkedünk, először a jobb lábat hajtjuk be magunk alá, majd a bal oldalon is megcsináljuk ugyanezt.

Ugyanúgy, ahogyan az előző videóban következik a váll forgatása (shoulder roll) mindkét vállizületben. Majd szintén úgy folytatjuk, ahogy az első 10 napban. A szőnyeg végén csípőszélességben megállunk, belégzésre emelkedik a felsőtest, hajlít a térd és homorítás, kilégzésre pedig kinyújt a térd, a fej és a felsőtest lazán előreengedve.

Itt következik az első újdonság de csak az előző videóhoz képest, mert amúgy ezt a pózt már az alapozó fázis 3. szakaszában 7 napig csináltuk.

HÁROMSZÖG - triangle

1. Fordulj oldalra, majd belégzésre terpeszállásba érkezz meg, kilégzésre pedig fordítsd el a lábfejeket (az elöl lévő lábat 90 fokban a hátul lévőt pedig 60 fokban)
2. Belégzésre tölts meg a tested levegővel és figyelj arra, hogy habár a fejed elfordítod a dőlés irányába a csípőd és felső tested előre néz
3. Kilégzésre lassan fokozatosan dőlj előre jobb tenyeredet pedig helyezd a lábadra, ott ahol még nem feszül a tested tőle. Érezd a talajt a lábad alatt és próbáld egyenesíteni a lábakat. Nyílik a csípő, a has és a mellkas. Az ujjak nyitottak és a tekinteted a hüvelykujjadon pihen. Mintha egy képzeletbeli fal előtt állnál, a csípő és a vállak egy síkban vannak.
4. Belégzésre jövünk ki a pózból, még pedig úgy hogy egy kört írunk le magunk előtt a bal karral és ezáltal "húzzuk fel" magunk

Megismételjük ugyanezt a másik oldalon is.

OLDALSÓ SOKSZÖGTARTÁS - side angle

1. Ahogy belégzésre visszaérkeztél, úgy azzal a lendülettel kilégzésre a párhuzamos lábfejeket fordítsd el jobbra, ahogyan az előbb a háromszög pózban.
2. Végy egy nagy levegőt és kilégzésre dőlj előre, közben pedig engedd a csípőd lefelé, úgy hogy a jobb lábad legyen kitörésben a bal pedig egyenesen. Jobb kezeddel támaszkodj meg a jobb sarkad előtt a földön, bal kezed az ég felé nyúlik, tekinteted a bal hüvelykujjadon pihen.
3. Belégzésre jövünk ki a pózból, úgy ahogy a háromszögnél egy kört írunk le a bal karral és így "húzzuk fel magunkat"

Megismételjük ugyanezt a másik oldalon is, majd középre érkezünk vissza úgy, hogy lábak még mindig terpeszállásban, a lábfejek párhuzamosak.

ELŐREHAJLÁS TERPESZÁLLÁSBÓL - bowing triangle

1. Belégzésre nyitjuk a mellkast, kilégzésre az állat megemelve előre hajlunk, tenyerünkkel támaszkodunk a földön a fejünkkel pedig törekszünk a föld felé.
2. Belégzésre emelkedünk és homorítunk, lábak behajlítva, kilégzésre kinyújt a láb és a fejet ismét behajtjuk, fejbúbunkkal törekedve a föld felé. A csípő az ég felé törekszik, nyúlik a gerinc. Légzésünet használjuk, hogy egyre mélyebbre menjünk a pózban. De ne felejtsük, fokozatosan semmit sem erőltetve.

HARCOS PÓZ (2. típusa) - warrior 2

1. Belégzésre emelkedünk és kilégzésre ismét elfordítjuk a lábfejeket, a jobb láb kitörésben, a bal egyenesen. Karok széttárva, egyikkel jobbra, másikkal bal felé törekszünk, miközben a csípő enged a föld felé. A gerenc egyenes a jobb középső ujjon pihen a tekintet. A hát egyenes, érezd az erőt a gerincedben. Belégzésre keresztez a kéz és kilégzére elhelyezkedünk a másik oldali kezdő pozícióba, majd megismételjük a pózt a másik irányba.

Belégzésre zárjuk a lábat, kilégzésre a kezeket összezárjuk a szív előtt tisztelegve a bennünk lévő harcos előtt. 
A napüdvözlet elemeit használva érkezünk meg a következő ászanába, amit már szintén ismerünk. Ez a lefelé néző harci póz, vagyis a reclining hero.

VÁLLON ÁLLÁS - shoulder stand (azért nem írtam gyertyát, mert habár hasonlít rá ez a póz, de nem az)

1. Gördülj a hátadon végig, lábaidat emeld fel és hajlítsd be. A lapockákat zárd amennyire tudod és a vállaidon támaszkodj. Derekad a tenyeredben pihen. Szépen lassan nyújtsd ki és tartsd összezárva a lábakat. A lábfej pipál, a lábujjak szétnyílnak, mintha mosolyogna a talp :D

Hajlítsd be a lábakat, nyújtsd ki a karokat és tenyérrel lefelé támaszkodj a földön, majd gurulj fel egy lendülettel törökülésbe.

HAL PÓZ - fish pose

A törökülésből csak a felső testeddel dőlj hátra, könyöködön támaszkodj, hüvelykujjaddal pedig a gerinc alsó szakaszának két oldalán.
Belégzésre emeld ki a mellkasod, kilégzésre hajtsd hátra a fejet. Nyúlik a has és nyílik a mellkas. 

GERINC CSAVAR - spinal twist

1. Belégzésre emelkedj nyújtsd a lábakat, majd kilégzésre húzd magadhoz és emeld át a bal lábadon, kilégzésre hajolj előre és a homlokoddal pihenj meg a jobb térdeden.
2. Belégzésre egyenesítsd a gerincet, majd kilégzésre fordulj jobbra, bal karoddal a jobb láb külső oldalán támaszkodva. Minden belégzéssel törekedj felfelé és minden kilégzéssel próbálj kicsit csavarni a testeden.
9. Gyere ki a pózból, nyújtsd ki mindkét lábad és végezd el a másik oldalra is a gyakorlatot.

A double breathing-et ismét törökülésben végezzük és 10x egymás után. Nagy levegőt veszünk és szájon át kifújjuk, majd megpihenünk.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr278391764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása