Már régóta kacsintgat egy csomag kuszkusz a szekrényben. Egyik ismerősöm javasolt egy könnyű, finom és egyszerű ételt aminek az alapja a kuszkusz. Nagyon megtetszett és végre eljutottam addig, hogy neki is álljak és megcsináljam.
De mi is az a kuszkusz?
Észak-Afrikából származó étel. Kemény búzadarából készítik. Lehet köret, egytálétel, valamint édesség is. Tulajdonképpen sokrétűen felhasználható, csak a fantázia szab határt.
Tavaszi kuszkusz
A recept:
125 g kuszkusz,
150 ml víz,
6 db paradicsom (koktél),
1 csokor petrezselyem,
fél kígyóuborka,
2 db újhagyma (helyettesíthető bébi póréhagymával),
1 citromból nyert citromhéj,
1 citromból nyert citromlé,
1 gerezd fokhagyma (duci),
3 ek olívaolaj (extra szűz),
só ízlés szerint.
Elkészítés:
A kuszkuszt egy tálba tesszük, leöntjük forró vízzel, lefedjük. Öt percig állni hagyjuk, míg magába szívja a vizet. A paradicsomot, az uborkát, és az újhagymát felvágjuk, a petrezselymet felaprítjuk és hozzákeverjük a kuszkuszhoz. A citrom lereszelt héját is rászórjuk. A citrom levét, az olívaolajat és az összezúzott fokhagymát alaposan összekeverjük, sóval ízesítjük, majd ráöntjük a kuszkuszra és többször átforgatjuk.
Köszi Márti a receptet!
Vanda