Szerencsére nap, mint nap egyre több cikket olvashatunk a glutén és a glutén tartalmú ételek egészségkárosító hatásairól. Leegyszerűsítve, de egyben meggyőzően szeretném a Te szemedet is felnyitni, hogy miért szakíts a gabonafélék legnagyobb részével, de alapvetően a kenyérrel. A gabonafélék (búza, árpa, zab, rozs, köles, rizs) többféle fehérjét is tartalmaznak, ilyen a glutén és a lektin is.
A glutén megzavarja szervezetünkben a leptin termelését, melynek kulcsfontosságú feladata, hogy az éhségérzetünk szabályozásáért felel. Továbbá emésztése során egy olyan un. exorfin nevű anyag is keletkezik, mely nagyon hasonlít az endorfinhoz. Az élelmi exorfinok szintén javítják a közérzetet és a hangulatot. Ezáltal egyfajta függőséget alakítanak ki, tipikusan a ’csak egy szelet kenyeret szeretnél enni’ érzést. A glutént a szervezet nem emészti megfelelően, ezáltal számos gyulladás forrásául szolgál, melyek a szervezet immunrendszerének gyengüléséhez és autoimmun betegségek kialakulásához vezetnek. A gluténérzékenység növeli a pajzsmirigy zavarok, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.
Csak néhány tünet a sok közül: depresszió, szorongás, crohn-betegség, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, hajhullás.
A lektin a másik alattomos fehérje, ami a gabonafélékkel – legnagyobb mértékben a teljes kiőrlésű gabonákkal - jut szervezetünkbe. Az emésztés során itt sem történik meg a lektin megfelelő lebomlása. Ily módon a lektin megzavarja a bélflóra egyensúlyát és az emésztési folyamatot továbbá felborítja normális anyagcserénket.
Legyen szó akár a hagyományos, vagy teljes kiőrlésű gabonáról – az egyetlen dolog, amire felhívnám figyelmedet, hogy KERÜLD ŐKET.
Megoldásként pedig hoztam nektek egy gluténmentes kenyér receptet, ami a párom szerint is ehető!
Összetevők: 8 egész tojás, 2 tk nocarb sütőmix, 2 tk útifű maghéj, 4 ek zöld banán liszt, 4 ek lenmagliszt, 2 mokkás kanál só
A tojásokat felverem és hozzáadom a sót. Ezután hozzáadom a nocarb sütőmixet, útifű maghéjat, majd lassan először a zöld banán lisztet, utána a lenmaglisztet. Az alapanyagot szép összefüggő masszává keverem, majd 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm.
Próbáld ki te is – változtass és vigyázz magadra.
Móni