Ha Márton nap, akkor mi másról írhatnék, mint az egészséges zsírokról – pattant ki az ötlet vasárnap reggel a fejemből.
Sokunkban félelem ébred, ha meghalljuk a szót, zsír, gyakran találkozom az alábbi téves gondolatokkal:
...a zsír az, amitől zsírosabbak leszünk és kövérek...
...a zsír minden körülmények között kerülendő és egészségtelen...
...a zsíros ételektől magas lesz a koleszterin szintünk...
Nem szeretném leegyszerűsíteni a zsírokról alkotott képet, de fontos, hogy megkülönböztessünk jó és rossz zsírokat, legyen szó növényi vagy akár állati eredetű formájáról.
Vannak olyan növényi eredetű zsírok és állati eredetű társaik, amelyek fogyasztása egészséges, és napi szinten is elengedhetetlen.
A tudomány állítása szerint a telítetlen és többszörösen telítetlen cisz zsírsavak a jó zsírsavak, amely szempontból a libazsír és kacsazsír is igen előkelő helyen szerepel. Élettani szempontból az egészséges zsírok fogyasztása edzésben tartja az epehólyagot és az epe termelését, ami csökkenti az epekő kialakulásának veszélyét.
Szóval, ha szeretsz sütni, akkor a közkedvelt kókuszzsír mellett javaslom az állati eredetű zsírok használatát, nemcsak szuper zsírsavtartalmuk miatt, hanem mert ők hő hatására nem alakulnak transzzsírokká.
Bátran használj a konyhában libazsírt, kacsazsírt, vagy akár szalonnát és ne feledd, november 11. Szent Márton napja, teszteld magad a konyhában!
Móni