Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

50/50

2015.12.17. 09:22 SalamonÁgi

Felszállok a metróra és leülök. Körülnézek, látom, hogy máshol is akad még hely, így nyugodtan mélyülök bele a gondolataimba és az aznapi teendők listáját kezdem pörgetni a fejemben. Pár megálló múlva magamhoz térek és mikor felnézek veszem észre, hogy már tömve van a metró, előttem pedig egy hosszú szőke hajú nő áll. Belenézek a szemébe, ő is belenéz az enyémbe, majd ő visszatér a mobiltelefon gombjainak a nyomogatásába, én viszont valamiért nem tudok újra a gondolataimba mélyedni.

Lehajtom a fejem, a tekintetemmel pedig a hasát kezdem el pásztázni. Kicsit gömbölyű, de nem nagyon. Nem voltam még várandós, így nem tudom megítélni milyen formát ölt a has (mikor már látható az állapotosság) mindenesetre nézem még egy ideig, hátha okosabb leszek. Nem leszek. Ott ülök és azon gondolkodom, hogy vagy vérig sértem azzal, hogy átadom neki a helyem, várandósnak nézve, pedig nem az, vagy ülve maradok és még nézegetem egy ideig, de akkor meg lehet, hogy mire átadnám a helyem leszáll. Elindul a felszín fölé és a mozgólépcsőn azon gondolkodik, hogy lám-lám már megint nem adta át neki senki a helyét. 

Hirtelen szó nélkül felpattanok és megkapaszkodom a fémrúdban, mert eszembe jut, hogy mennyire utáltam, amikor barátnőim mesélték, hogy senki sem adta át nekik a helyet a tömegközlekedésen és mennyire nem érezték olyankor biztonságban magukat. Egy erősebb fékezés, egy agresszívabb utas, aki csak átverekszi magát a tömegen a könyökével és máris oda a komfort érzet.

Azonban az is eszembe jutott, mikor teljes átéléssel olvastam egy könyvet és egy idős néni hangjára lettem figyelmes, aki sértetten jegyezte meg, hogy ezek a mai fiatalok mennyire figyelmetlenek és udvariatlanok, mert nem adják át a helyet. Többen is észbe kaptunk és egyszerre adtuk át a helyünket vagy hárman. A néni elégedetten huppant le, mi pedig igen szarul éreztük magunkat. "Ez nem fair!" - gondoltam.

Engem arra neveltek, hogy adjam át a helyem az időseknek, kismamáknak, gyerekeseknek, mozgássérülteknek és sorolhatnám, de ha nem figyelek folyamatosan és pattanok fel rögtön mikor a közelembe kerül valaki, akinek az illem megköveteli, hogy adjam át a helyem - nah meg a jóérzés is - akkor már rossz színben tűnök fel.

Induljunk ki abból, hogy a másik éppen el van merülve a gondolataiban, a napi teendőket veszi számba, szórakoztatja magát olvasmánnyal, zenével, podcasttal vagy szimplán pihenteti a szemét így próbája a tömegközlekedésen töltött időt a hasznára fordítani.

Induljunk ki abból, hogy 50-50 százalékban járulunk hozzá egy helyzethez, és a másik nem minket akar bosszantani, nem velünk akar kiszúrni és elég, ha konteksztusba helyezzük egy kérdéssel: "Ne haragudj!Leülhetnék?". Hidd el át fogja adni a helyét, ha pedig nem, akkor annak is megvan az oka (mondjuk egy térdműtét), de garantálom, hogy az illetőtől jobbra vagy balra ülő fel fog pattanni.

 Tételezzük fel a másikról a jót és adjuk meg neki a lehetőséget, hogy aszerint tegyen!

balance.jpg

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr18178144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása