Most, hogy itt van a szezon, itt az ideje, hogy finom, édes eperrel degeszre együk magunkat. Használjuk ki, hogy végre hozzáférhetünk a hazai, napérlelethez, és hogy nem kell a sápadt, vízízű, méregdrága gyümölcsöt ennünk.
A szezonnak örömére neki is álltam lekvárt befőzni, életemben először. Elsőre nem is lett rossz. A legjobb a házi lekvárban, hogy tisztában van az ember azzal, hogy pontosan mit rejt az üveg tartalma. Olyan édesre, krémesre, ízvilágúra készíted, hogyan szereted.
Ha nem is főztök be, de melegben érdemesebb gyümölcsöket fogyasztani a nehéz szendvicsek, fogások helyett. (Persze, nem kell minden helyett gyümölcsöt enni, de azért arra figyeljünk, hogy a napi öt adag gyümölcs-zöldség meglegyen.)
Ti milyen lekvárt szoktatok befőzni? Mely gyümölcsöket szoktátok párosítani egymáshoz?
A fantáziámat az eper-bodza lekvár mozgatja, de sajnos itt a környéken (Budapest belvárosában) nincs bodzabokor, illetve ha van is, akkor sem merek szedni a szennyeződések miatt.
Tudtátok, hogy 1 kg eper 320 kcal-t (6g fehérje, 3g zsír, 76g szénhidrát) tartalmaz?
Vanda