Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

A sebesség mérőszámai a futásban

2014.08.23. 07:22 lukacszoli

A tegnapi cikkben heves indulatot váltott ki, hogy a futás iramát sebesség, vagy tempó megadásával mérjük. Nos, a válasz igen egyszerű: mindkettő helyes, de jellemzően más kontextusban szoktuk használni őket. Ennek kapcsán nézzünk meg néhány számot, mértékegységet, amivel amatőr futóként rendszeresen összefuthatunk.

Tempó, perc/km

Tapasztalataim szerint a legtöbb futó a futás tempóját abban méri, hogy egy kilométer megtételéhez mennyi időre volt szükség. Azaz a mértékegység a perc/km. Ezt a mérőszámot nem találjuk meg az SI jegyzékében, ám több praktikus érv is szól mellette. Ugye, ha a hegy nem megy Mohamedhez, majd Mohamed megy a hegyhez.

A futóversenyeken gyakran találkozhatunk kilométerkövekkel, jelzőtáblákkal. Számokban mérettetünk meg, a futóverseny sokak számára folyamatos matekolással telik. Hol tartok, mekkora távot tettem meg, mennyi van még hátra, hogy állok az idővel. Ehhez jóval egyszerűbb a perc/km-t használni, hiszen a segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy az adott kilométert mennyi idő alatt teljesítettük. Ha stopperrel futunk, vagy nincs GPS-es óránk, akkor is azonnal megvan a pontos infó az iramról. Ha "hatpercesben" futunk, az tehát azt jelenti, hogy egy kilométer hat percig tartott. Ebből egyébként minimális számolgatás után eljuthatunk oda, hogy ez pontosan 10 km/h sebességet jelent. Az átváltás igen egyszerű: 60-at elosztjuk a tizedestörtté alakított tempónkkal. Azaz a 6:30 perc/km esetében: 60/6,5 = 9,23 km/h

6 km/h - 10 perc/km, tempós gyaloglás
7,5 km/h - 8 perc/km
8,57 km/h - 7 perc/km
10 km/h - 6 perc/km
12 km/h - 5 perc/km
15 km/h - 4 perc/km
20 km/h - 3 perc/km, elit maratonisták tempója

stopwatch.jpg

Sebesség, km/h

A klasszikus km/h. Az eddigi futós tapasztalataim alapján úgy látom, hogy a városi futók, akik aszfalton, pályán futnak, leginkább a perc/km-t használják. A km/h-val elsősorban túrázó és terepfutó körökben szoktam találkozni. Nehezebb futás közben azonnal kiszámolni, viszont a pillanatnyi sebességünket pontosabban adhatjuk meg vele.

A sebességet akkor szoktam használni, ha olyanokkal beszélgetek a futásról, akik nem futnak és nem találkoztak még a tempóval. Közérthetőbb, jobban viszonyítható annyit mondani, hogy 10 km/órával futottam. Egy kis érdekesség: nagy átlagban megnézve a budapesti tömegközlekedés átlagos sebessége 18 km/h körül van, az autós pedig, a csúcsidőszakokat is beleértve, ennél valamivel kevesebb. Egy profi futó ennél gyorsabban tud futni.

Másodperc/méter

Ez a szám elsősorban a rövidebb távokon jön szembe. A 100 méteres versenyek eredményeit eszünkbe sem jutna a fenti mérőszámokkal megadni. Itt sokkal elterjedtebb az időt alapul venni.
Jim Hines volt az első, aki 10 másodpercen belül, 9,95 alatt teljesítette a 100 m-t. A világrekordot jelenleg Usain Bolt tartja, aki 2009-ben, Németországban 9,58-at futott. Ez egyébként 37,58 km/h-t jelent. Ez bizony még gombócból is sok.

Perc/mérföld

Természetesen ez itthon nem terjedt el, inkább az angolszász kultúrkörökben használják. Mégis érdemes beszélni róla, hogy a nagy futós portálokon, illetve a szakirodalomban gyakran jelenik meg. Az analógia pontosan ugyanaz, mint a perc/km esetében, az egyetlen különbség, hogy a kilométer helyett mérföldet használunk. Az átváltása igen egyszerű. Ha egy perc/mérföldben megadott értékkel találkozunk, egyszerűen szorozzuk meg 0,62-vel. A tizedesvessző előtti egész lesz a perc. A vessző utáni tört értéket pedig szorozzuk meg 60-nal, ez lesz a másodperc. Ezzel máris átkonvertáltuk perc/km-re. Azaz: 10 perc/mérföld esetén: 10 * 0,62 = 6,2, ebből tudjuk, hogy 6 perc lesz az eleje. A másodperchez pedig: 60 * 0,2 = 12. 10 perc/mérföld tehát pontosan 6:12 perc/km-t jelent.

12 perc/mérföld - 7:26 perc/km
11 perc/mérföld - 6:49 perc/km
10 perc/mérföld - 6:12 perc/km
9 perc/mérföld - 5:35 perc/km
8 perc/mérföld - 4:58 perc/km
7 perc/mérföld - 4:20 perc/km
6 perc/mérföld - 3:43 perc/km

A futásban leggyakrabban a fenti mértékegységekkel találkozhatunk. Egyik használata sem helytelen, szokások vannak, előírások nincsenek. Nyugodtan válasszuk azt a teljesítményünk méréséhez, amelyik a legközelebb áll a szívünkhöz. Hiszen magunkért futunk, nem pedig másokért.

Bár sokak számára az 5 perces tempó is laza kocogásnak számít, számomra ez egyelőre elérhetetlen iramot jelent. Nem is igazán érzem úgy, hogy nekem jót tenne ez a sebesség. Amikor két és fél évvel ezelőtt elkezdtem barátkozni a futással, jelentős, 30 kilós túlsúllyal a 10 perc/km-es gyaloglás is igen megerőltető volt. A pulzusom az egekben volt és a levegőt is a fülemen vettem. Ahogy apránként, lépésről-lépésre fejlődtem, a kilók elkezdtek eltűnni, a sebesség pedig fokozatosan emelkedett. Szépen sorban, hónapok alatt megérkezett a 9:30, 9, 8:30, 8 perc/km. Amikor elértem a 7:30-at, úgy éreztem, hogy száguldok. Ez volt az a határ, amikor megfelelő körülmények között már némi menetszelet is generáltam. Frenetikus volt, vadászrepülővé váltam. A fejlődés innen lelassult, de azért előbb-utóbb csak megérkezett a 7:00, majd a 6:30. Tavaly jóval többet futottam, mint idén, ennek köszönhetően néha láttam a futás végén 6:00, esetleg egyszer-egyszer ennél is gyorsabb eredményt. De ez már igen megterhelő volt, mert egyrészt nem volt még meg a megfelelő rutinom hozzá, másrészt akkor is cipeltem még magamon 10 kiló felesleget. Utána egy igen megterhelő időszak következett, a futás kevesebb, a kiló valamivel több lett, ezért mostanában, a 7:30-7:00 a komfortos tempó. De ez egyáltalán nem zavar, hiszen tudom, hogy honnan indultam és hova tartok. Az pedig, hogy a fejlődés nem lineáris, természetes.

running_heart.jpg

Azt pedig ne felejtsük el, hogy az amatőr futásban nem is elsősorban a tempó számít. Sokkal fontosabb, hogy a mozgás közben mennyire vesszük igénybe a testünket. Figyeljünk a pulzusunkra, sokkal többet mond a tempónál. Egyáltalán nem mindegy, hogy a 6:30 perc/km-es futáshoz a szívünknek percenként 180-at, vagy 150-et kell vernie.

Jó futást, jó számolgatást!

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr346627339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csillagszemű Juhász 2014.11.03. 23:46:50

Azért az sem mindegy, hogy a 6:30-at 5 vagy 15 km-en futod. :)
süti beállítások módosítása