Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

40 napos jóga kihívás - alapozás 1.

2016.01.14. 15:14 SalamonÁgi

Mielőtt belevágnánk a jóga gyakorlásába egy pár dolgot szeretnék tisztázni. Először is azt, hogy én nem vagyok jóga oktató és ennek a posztnak nem az a célja, hogy én oktassalak benneteket, hanem az, hogy megmutassam mi történik veled, ha elkezded járni ezt az utat. Milyen tapasztalásaid lehetnek és milyen előnyökkel jár a rendszeres jóga gyakorlás, ahogyan az előző posztban Arthur videójában láthattuk.

Azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy teljesen más tapasztalatot adott a csoportos jóga annak idején és most teljesen más tapasztalásokat hoz az itthon végzett rendszeres jóga, amit egy Southamptonban élő jóginak, Premnek köszönhetek. Ő a kriya jóga irányzatát követi, mely a hatha jóga mozgásrendszerét használja, nagy hangsúlyt fektetve a légzésre és a tudatosságra. A célja, hogy kitisztítsa és felébressze a test energiáit és elmélyítse a test, a szellem és a lélek kapcsolódását, így növelve bennünk a megértést és szeretetet mindenki iránt.

A következő időszakban az ő videóit fogom posztolni nektek és próbálom meg összefoglalni magyarul mit láthatunk, illetve elmesélem a saját tapasztalataim.

Az első  3 videó a kihívást fogja megalapozni, lépésről lépésre haladva vezet be az alapvető ászanákba (pózokba) és elvekbe. Egy alapozó videót egy héten át gyakorolunk, összesen 3 héten keresztül 3 különböző lesz, majd elkezdjük a 40 napos kihívást, ahol már egy videót 10 napon át ismétlünk.

Mától egy héten át csupán 6 percet szentelj magadra és rengeteg új élményben lesz részed. Kérlek olvasd végig az elveket, amik mentén haladunk és utána kezdheted is :)

  1. nézd végig egyszer a videót mielőtt belekezdesz

  2. a mozgásod a légzésedet kövesse, tulajdonképpen a légzés visz téged egyik pózból a másikba (az elején nekem nem ment könnyen a lélegzés, felületes is volt és gyors, idővel nőtt a tüdőkapacitásom)

  3. figyelj befelé, figyeld a a határaid, ha valami nem megy, ne erőltesd! (húztam már meg én is izmokat, de az otthon végzett jógának az egyik nagy előnye, hogy senki sem lát és senki előtt nem ciki, ha valami nem tökéletes és hagysz időt a testednek)

  4. figyelj befelé, figyeld az érzeteid és hagyd, hogy az érzelmek szabadon áramoljanak (nem egyszer volt, hogy szomorú lettem, vagy dühös, volt olyan, hogy azt éreztem, ha tovább csinálok valamit, akkor vagy üvöltök vagy eldőlök oldalra, mint egy zsák és csak sírok...nem tudom milyen tapasztalásaid lesznek, de engedd, hogy feljöjjenek majd ezzel a lendülettel engedd is tovább őket szeretettel, ahogy a gondolataid is jönnek mennek)

  5. helyezkedj, mozogj és keresd meg a pózban azt az állapotot, ami feszültségmentes

  6. amint elkalandoznak a gondolataid, fókuszálj újra a légzésedre és visszatalálsz (hányszor, de hányszor tapasztaltam/om ezt, hidd el a légzés a kulcsa mindennek)

Először is helyezkedj el négykézláb a matracon. Érezd, ahogy a tenyereden át kapcsolódsz a földdel, a hátad egyenes, vállak leengedve, a lábaid csípőszélességben egymástól párhuzamosan helyezkednek el. Érkezz meg, figyelmedet irányítsd befelé és készülj fel a gyakorlásra, majd belégzésre (inhale) homoríts, kilégzésre (exhale) domboríts. Ez angolul a 'dog tail' és a 'cat tail' vagyis a macskapóz.

2016-01-08_07_32_17.jpg                            (reggel pizsiben, kócos hajjal, kicsit még kómásan, egy kezdeti dog tail)

Ezt követően jön a baby pose vagyis babapóz, melyben a sarkakra ülsz, a kinyújtott kezid között a homlokoddal pedig megérinted a földet. Belégzésre nyújtsd a gerincoszlopot, kilégzésre pedig próbálj a földhöz közelíteni.

Következik a kobra. Itt különösen fontos, hogy a helyezkedés során megtaláld azt a pontot, amikor a hát alsó szakasza nem feszül. Ha megtaláltad ezt a helyzetet, akkor kilégzésre nyisd a mellkast és a fejet pedig hajtsd hátra, miközben a tenyereden támaszkodsz. Majd kilégzésre emeld a feneket és helyezkedj el a következő pózban, mely a 'down dog', vagyis a lefelé néző kutya póz. Itt a keresztcsonttal törekszel az ég felé, közben nyúlik a gerinc és a lábak. A videóban is látható, hogy Prem behajlítja a lábát, te se nyújtsd ki, ha nem esik jól, inkább arra figyelj, hogy a hátadat egyenesítsd.

Most már készen állsz arra, hogy ezt a 4 ászanát összekötsd és egy gyakorlatsort kapj, amit úgy hívnak shakti kriya. Először belégzésre 'dog tail', kilégzésre 'baby pose', belégzésre kobra, kilégzésre 'down dog'. Ha ezt végigcsináltad akkor sétálj előre a szőnyegen és csípőszélességben, párhuzamos lábfejekkel állj meg. Ha elhelyezkedtél, vedd fel a légzésed ütemét és belégzésre hajlítsd a térdeket a fejet pedig emeld fel és homoríts, majd kilégzésre hajolj előre és nyújtsd a lábakat (lassan és fokozatosan, ahogy a tested engedi, ha nem engedi, akkor tessék neki időt hagyni!:))

2016-01-08_07_34_28.jpg

                                                         "Próbálkozom, tehát vagyok!"

Végül a kedvenc részem, púpos háttal lassan és fokozatosan emelkedj fel és érezd ahogy leveted a régi bőröd akár a kígyó és felemelkedve megérkezel az új testedbe, melyet kitölt az energiád, a légzésed és a tudatosságod.

Utoljára de nem utolsó sorban pedig, a relaxációhoz helyezkedj el a földön shavasana pózban (tenyerek felfelé a test mellett) és készülj fel a légzőgyakorlatra (double breathing). A levegőt az orron át vedd be és a szájon át fújd ki. A hasat használd pumpaként, lélegezz be 2x egymás után majd lélegezz ki 2x egymás után, 5 kört leírva ebből. Végül nagy sóhajtás és pihenj.

Egy hét múlva újra találkozunk!
Ági

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr818270798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása