Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Fotográfia felsőfokon, mindekinek

2013.10.18. 12:29 szancsurrr

A sporton kívül van nekem egy másik szenvedélyem. A fotózás.

Mivel most a maraton utáni jól megérdemelt pihenő hetemet töltöm, nem tudok semmi szaftos sport teljesítményről beszámolni, így jöjjön egy fotós poszt.

A múlt héten a Mai Manó Házban voltunk a kedves Szellemképes fotósulis cimborákkal és megnéztük a Fotográfia Felsőfokon című kiállítást. A kiállított művek Howard Greenberg magángyűjteményéből valók és nagyrészt értékes vintage kópiák (vagyis a fotós maga nagyította le őket).

Azoknak, aki érdeklődnek a fotográfia iránt, nem kell megmagyarázni, hogy miért kötelező megnézni, elég csak felsorolni néhány nevet: Robert Capa, Munkácsi Márton, André Kertész, Cartier-Bresson... Klasszikus és nagyon igényes válogatás. Hine szociófotóitól a Milicista haláláig itt van minden és mindenki, aki számít, aki nyomot hagyott és értéket teremtett a klasszikus fotográfia világában.

A kiállítás megtekintést kötelezővé tenném a fészbuk generáció tagjainak, akik percenként posztolnak rosszabbnál-rosszabb fotókat, borzalmasnál-borzalmasabb Instagram szűrővel "feljavítva". Sőt! Hivatalos "fotósok" pénzt kérnek felháborítóan rossz képekért. Az egyensúly rég felborult. Fotószenny ömlik a legtöbb csatornából, így az igazán értékes dolgokat már szinte meg sem látjuk. Instant kávé, instant leves, instant fotó. Minden azt sugallja, hogy éljünk gyorsan, ne vesztegessünk időt azzal, hogy hosszasan belenézzünk a keresőbe és alaposan átgondoljuk a következő lépést. Nyomd meg a gombot, menj tovább és a legközelebbi gyorsétteremben zabáld magad halálra.

Amióta tudatosan fotózok, rengeteget tanultam saját magamról. Alapvetően türelmetlen vagyok, de ez türelemre tanít. Elmegyek fotózni és várni kell a pillanatra. Néha hiába várok, nem lesz egy értékelhető fotó sem. Vagy várok és ott van, de későn kapcsolok. Akkor megint várni kell. A sport, a hosszútávú futás, úszás, bringázás és a fotózás szépen összefonódik. Ugyan azt tanítják nekem: alázatot és türelmet.

Hol van az elveszett egyensúly?

Itt.

chez_mondrian.jpg

(André Kertész: Chez Mondrian, Paris, 1926)

(Többek között ez az alkotás is megtekinthető a kiállításon.)

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr535583674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása