A mai nap nem égettem le semmit, nem vágtam el az ujjamat, nem dugítottam el a lefolyót. De már majdnem kész az isteni cékla, ami saját termesztés. Egyre többször merül fel bennem az, hogy amit eszek az miért jó (vagy nem) az egészségemnek. Ezért is születik több ételről szóló bejegyzés.
Nos, lássuk csak a céklát:
- sok A-, B- és C- vitamint, folátot, kalciumot, mangánt, káliumot, vasat, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét és rostokat tartalmaz.
- kálium nagyon jót tesz a testnek, az izomzatnak, ennek köszönhetően állóképességünk is nő. (Persze ne felejtsük el, hogy ahhoz mozogni is kell.)
- a demenciát - köznapi nevén az elbutulást - is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, segíti az agy működését. (Folsavtartalma az Alzheimer-kór ellen is hatásos.)
- száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.
- méregteleníti a bélcsatornát.
- lúgosít, segíti a vörösvérsejtek képzését.
- gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását.
- (a ruhából szinte lehetetlen kimosni. Csak óvatosan!)
Ezek után nem kérdés, hogy miért érdemes a céklát fogyasztani. Nyersen, főzve egyaránt fogyasztható. Mint a legtöbb zöldséget, ezt is nyersen érdemes fogyasztani. Az egyik legfinomabb turmix a cékla-répa-alma kombó! Próbáld ki Te is! :)
Vanda
u.i.: Most találtam egy svéd kutatást, ami szerint "700 ml céklalé 11 százalékkal növeli a levegő visszatartási képességet." Azaz hosszabb ideig, távolabb tudsz úszni egy levegővétellel...Aki szeretné próbálja ki! De lehetőleg ne élesben egy triatlonverseny előtt. :)
Forrás: http://www.turmixvilag.hu/ http://www.flavonmax.hu/