Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

"Törekedj mindig az egyensúlyra!"

2013.12.01. 17:26 szancsurrr

1465309_678891535479128_859964785_n.jpgTegnap Kis Gyula tartott előadást a Maratonman Depóban, "Hogyan készülj tudatosan a Balatonman-re?" címmel. Gyula jelenleg az Elte Polythlon csapatának a vezetőedzője, féltávon magyar bajnok, ő a címvédő. Huszonegy (azaz 21) éve triatlonozik, tehát tudja, miről beszél. Tegnap egy csomó olyan dolgot hallottam tőle, ami nem csak a triatlon versenyre készülőknek, hanem mindenkinek (súlyra, nemre, korra, sportmúltra való tekintet nélkül tényleg mindenkinek) hasznos és értékes. Én személy szerint nagyon örültem annak, amit hallottam. Itt vannak tehát Gyula gondolatai és tanácsai.

Az első és legfontosabb a célok meghatározása. Miért sportolsz? Miért akarsz életmódot váltani?

1. Egészség megőrzés, rekreáció, sérülés elkerülése. (Szem előtt kell tartani, hogy a sport nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy kiteljesedjünk. Ha az egészségünk rovására megy, valamit rosszul csinálunk. Nem vagyunk profik, akiknek törött lábbal is végig KELL mennie egy adott versenyen.)

2.Fenntarthatóság, vagyis az edzés-magánélet-munka háromszögben meg kell találni az egyensúlyt. (Nekem személy szerint ez a legnehezebb. Megértő társ nélkül pedig lehetetlen.)

3. Fokozatosság. (!!!) (Hány olyan ismerősöd van, aki pár hónap futómúlttal és/vagy jelentős túlsúllyal maratont/félmaratont/10 kilométert/5 kilométert fut? Azért akar Iron Mant a nulláról, mert ha xy megcsinálta, akkor neki is sikerülni fog? Nekem sajnos elég sok.)

Mit kell figyelembe venni a célok meghatározásakor, vagyis hogyan tűzz ki reális célokat magad elé?

1. Honnan indulok? (Van e sportmúltad/súlyfelesleged/egészségügyi problémád?)

2. Milyen a háttered? (A családod támogat -e? A munka mellett mennyi időt tudsz a mozgásra szánni?)

3. Mi vagy ki motivál? (Fogyni akarsz? Változtatni akarsz az életeden? Új kihívást keresel?)

4. Milyen adottságokkal, képességekkel rendelkezel? (Reálisan látod a saját képességeidet? Tisztában vagy a korlátaiddal? Ha igen, akkor képes leszel reális célokat kitűzni.)

Többször elhangzott a pihenés fontossága. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy eredményt csak úgy tudunk elérni, ha széthajtjuk magunkat, és a pihenéssel csak az értékes edzésre fordítható időt vesztegetjük. Ez NEM igaz. A pihenéssel fejlődsz. A regenerációs időszakban épül be és válik a igazán hasznoddá a sporttal elöltött idő. A pihenőnapok az edzésmunka alappillérei, ezek nélkül összedől a ház és úgy járunk mint Mekk Mester. Sőt, minél többet sportolsz, annál több időt kell a regenerációra szánni. Merj pihenni!

Eddig te is a többet, egyszerre és gyorsabban elvét vallottad? Nem vagy egyedül ezzel a hibás hozzáállással. Mostantól legyen a jelszó a kevesebbet, fokozatosan, lassabban


Fotó: Sporthírügynökség.

(A teljes előadás a Sporthírügynökség honlapján tekinthető meg. Ebben az összefoglalóban én csak a nem sportág specifikus gondolatokat összegeztem. Köszönjük Gyulának a színvonalas előadást, és várjuk a következőt, ami előreláthatólag 2014. január 18-án lesz a Maratonman Depóban, ahol profi eladók profi számítógépes technikával állapítják meg, hogy milyen futócipőre van szükséged. De ez már egy másik poszt:)

Ancsur

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr735669974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása