Amióta rátaláltam a medvehagymára, minden évben türelmetlenül várom a tavaszt. Egyszerű, jópofa idényjellegű növény, amiből sok egészséges és finom ételt készíthetünk. Mivel csak néhány hétig kapható, érdemes jól bevásárolni belőle és hamar végigzongorázni a kedvenc recepteket.
A hazai erdők aljnövényzetében tömegesen nő. Ha a tavaszi túrákon erős fokhagymaillat terjeng, biztosan jó helyen járunk. Nevét arról kapta, hogy a medve, sőt a vaddisznó is előszeretettel fogyasztja. Míg nálunk igen elterjedt, sok országban egzotikus csemegeként, vagyonokért lehet csak hozzájutni.
Ha szeretnénk szedni, nagyon figyeljünk oda az illatára! Hasonlóan néz ki a gyöngyvirág levele is, ami erősen mérgező. Ha egy letépett levelet összemorzsolunk és erős fokhagymaillatot érzünk, nyugodtan szedhetjük.
A medvehagymát sorolhatjuk akár a ma divatos superfood kategóriába is, hiszen számos jótékony hatással bír. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Segíti a méregtelenítést, tisztítja a májat, az ereket, javítja a keringést. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt emésztési panaszoknál is használhatjuk.
Frissen és nyersen a legjobb, ezért érdemes hamar felhasználni. Kitűnő kiegészítője a salátáknak, szendvicseknek, önteteknek. De nagyon finom levest, főzeléket, vagy krémet is készíthetünk belőle.
Egyik kedvencem a medvehagymából készített krémleves:
- - 1 marék medvehagyma
- - 1 kisebb vöröshagyma
- - 3-4 gerezd fokhagyma
- - 3 evőkanál olaj
- - 2-3 kisebb krumpli
- - 1 l alaplé, vagy zöldségleves
- - tejszín, vagy tejföl
- - só
- - bors
Az alaplében megfőzöm az apróra vágott krumplit. Amikor már megpuhult, hozzáadom a medvehagymát. Néhány perc főzés után összeturmixolom, majd a tejföllel, vagy tejszínnel összefőzöm. Néhány perc alatt kész és nagyon finom!
Zoli