Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Medvehagyma

2014.03.10. 09:34 lukacszoli

Amióta rátaláltam a medvehagymára, minden évben türelmetlenül várom a tavaszt. Egyszerű, jópofa idényjellegű növény, amiből sok egészséges és finom ételt készíthetünk. Mivel csak néhány hétig kapható, érdemes jól bevásárolni belőle és hamar végigzongorázni a kedvenc recepteket.

108938_medvehagyma4.jpg

A hazai erdők aljnövényzetében tömegesen nő. Ha a tavaszi túrákon erős fokhagymaillat terjeng, biztosan jó helyen járunk. Nevét arról kapta, hogy a medve, sőt a vaddisznó is előszeretettel fogyasztja. Míg nálunk igen elterjedt, sok országban egzotikus csemegeként, vagyonokért lehet csak hozzájutni.

Ha szeretnénk szedni, nagyon figyeljünk oda az illatára! Hasonlóan néz ki a gyöngyvirág levele is, ami erősen mérgező. Ha egy letépett levelet összemorzsolunk és erős fokhagymaillatot érzünk, nyugodtan szedhetjük.

A medvehagymát sorolhatjuk akár a ma divatos superfood kategóriába is, hiszen számos jótékony hatással bír. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Segíti a méregtelenítést, tisztítja a májat, az ereket, javítja a keringést. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt emésztési panaszoknál is használhatjuk.

Frissen és nyersen a legjobb, ezért érdemes hamar felhasználni. Kitűnő kiegészítője a salátáknak, szendvicseknek, önteteknek. De nagyon finom levest, főzeléket, vagy krémet is készíthetünk belőle.

5657715666_a6f7a9d2d8.jpg

Egyik kedvencem a medvehagymából készített krémleves:

  • - 1 marék medvehagyma
  • - 1 kisebb vöröshagyma
  • - 3-4 gerezd fokhagyma
  • - 3 evőkanál olaj
  • - 2-3 kisebb krumpli
  • - 1 l alaplé, vagy zöldségleves
  • - tejszín, vagy tejföl
  • - só
  • - bors

Az alaplében megfőzöm az apróra vágott krumplit. Amikor már megpuhult, hozzáadom a medvehagymát. Néhány perc főzés után összeturmixolom, majd a tejföllel, vagy tejszínnel összefőzöm. Néhány perc alatt kész és nagyon finom!

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr175849734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása