Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Mi változik meg az életünkben az életmódváltással?

2014.04.20. 07:11 lukacszoli

Meghalt a király, éljen a király!

Mondhatnánk akár magunkra is, annyi minden változik meg az életmódváltás folyamán.

change.jpg

A folyamat hosszú, évekig tart. Ahelyett, hogy egyik napról a másikra belekerülnénk egy új életbe, a változás a legtöbb területen apró lépésekben fog megtörténni. Ma ez új, holnap az. Végül azt vesszük majd észre, hogy szinte minden új lett a környezetünkben. Azaz, ha nem változtatunk azokon a tényezőkön, amik a negatív állapotba toltak minket, nem fogunk tudni átevezni a megfelelő sávba. A rendszer összetett, olyan, mint egy sokváltozós egyenlet. Az egészet egyben kell optimalizálni ahhoz, hogy elérjük a hőn áhított célt. Talán pont emiatt (is) buknak meg azok a csodabogyók és vajákolós módszerek, amik azt ígérik, hogy hónapok alatt, komolyabb erőfeszítés nélkül is le lehet fogyni. Még ha létezne is ilyen, nem lenne tartós a hatása, amíg a lelki és környezeti hátteret nem változtatjuk meg.

Az életmódváltással töltött négy év során számos tapasztalattal gazdagodtam. Megosztok veletek néhány tanácsot, élményt,

Barátok
Készüljünk fel rá, hogy a baráti társaságunk valószínűleg alapjaiban fog megváltozni. A közeli barátok jó eséllyel megmaradnak, de a haveri és ismerősi kör egészen új emberekből fog állni. Míg korábban szinte minden héten beültünk a sörözőbe dumálni, mára ez sokkal ritkább, helyette inkább az edzéseken és a hétvégi versenyeken találkozunk. A téma is általában az életmód körül forog.

Ruhatár
Amikor két év életmódváltás és fogyózás után elhatároztam, hogy kiselejtezem a régi ruháimat, több zsákkal gyűlt össze. Hat öltöny, négy télikabát, számtalan póló és nadrág vált semmivé. Ahhoz, hogy érezzük és lássuk a hatást, már az elejétől kezdve érdemes alkalmazkodni az új formánkhoz. Mivel a folyamat éveken át fog tartani, nem érdemes drága és hosszú távra szánt cuccokat venni. Most elég lesz az 1000 Ft-os póló, mert 2-3 hónap múlva újra le kell majd cserélni.

Étkezés
Ha kinyitom a konyhaszekrényt, egészen más kép fogad, mint néhány évvel ezelőtt. Korábban hegyekben állt a zacskósleves, konzerv, gyümölcslé, cukrozott corn flakes. A mélyhűtő pedig roskadozott a sok mirelit gyorskaja alatt. Most mindenféle olyan alapanyaggal van tele a konyha, amiből gyorsan össze tudok dobni valami egyszerűt és finomat. Természetesen nem szabad megtagadni magunktól mindent. Ha az új életmód az állandó sóvárgásról szól, akkor nem lesz tartós az eredmény. Néha megeszem a rántott húst és mea culpa maxima, de bizony félévente még egy-egy gyorséttermet is meglátogatok. Viszont az étkezések döntő többségét igyekszem tudatosan összeállítani.

Ivás, folyadékpótlás
Ahogy elmaradoztak a bulik, az alkoholfogyasztás is szinte nullára redukálódott. Néha-néha megiszunk egy pálinkát, fröccsöt, vagy sört. A néha-néha itt azt jelenti, hogy a múlt héten dobtam ki egy sört a hűtőből, ami hónapokkal ezelőtt lejárt. Egyszerűen nincs igényem arra, hogy alkoholt fogyasszak. Szinte csak ünnepi alkalmakkor kerülnek elő a poharak. Helyette egyre több vizet iszom. A napi folyadék nálam most már általában 50 % vízből és 50 % teából, gyógyteából áll. A teát természetesen ízesítés nélkül iszom. Rengeteg új ízt fedeztem fel, mióta nem fedi el a cukor az élményt.

Párkapcsolat
Bármennyire is igyekszünk polkorrektek lenni, túlsúllyal bizony sokaknál igen nagy akadály a csajozás, pasizás. Talán nem is a túlsúly a fő oka, hanem az ebből eredő önbizalomhiány. Azért gondolom ezt így, mert láttam már nem egy hatalmasra nőtt embert, akit állandóan körülrajongtak. Persze a túlsúly sem teszi könnyebbé. A sportosabb életmód a közösséget és az önbizalmat is megadja. Hajrá!

Prioritások az életben
Ha hétvége, akkor általában futóverseny, vagy teljesítménytúra. Ha megnyitom a naptáramat, azt látom, hogy októberig be van osztva szinte minden szombat és vasárnap. Sokat járok piacra. Mindig tisztában vagyok a sportboltok napi akcióival. Természetesen itt is fontos az egyensúly. A sport csak annyira váljon fontossá, amíg támogatja az életünk többi szeletét.

Érdeklődési kör
Repülős és katonás magazin helyett sportportál. Facebook helyett edzésnapló és excel tele grafikonokkal. Divatcipő helyett túrabakancs. Az autón spoiler helyett kerékpártartó.

Természetesen más területek is megváltoztak, de ezekről majd később, hiszen órákon át tudnám mesélni, mennyi új élmény és pozitív tapasztalat volt az elmúlt négy év során.

Eddig azért nem mertél belevágni a változásba, mert féltél az újtól? Megnyugtatlak, hogy bőven a pozitív élmények lesznek többségben.

Zoli

Nálad mi változott meg, amióta az új életmódot követed?
Mi az, amin szeretnél változtatni, de még nem sikerült?

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr136055458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása