Ezúttal egy olyan receptet osztok meg veletek, ami nem bio, nem teljes kiőrlésű, ráadásul nem is kalóriaszegény. Mégis miért kerül fel ide? Mert nagyon finom.
Az egészséges életmód számomra azt jelenti, hogy igyekszem az élet minden területén egyensúlyba kerülni. Ha étterembe megyünk és nem salátát kérek grillezett csirkemellel, hanem valami testesebbet, általában nagy szemekkel kérdezik meg, hogy akkor ez mégis hogyan fér bele a diétába. Erre általában azt válaszolom, hogy hiszen soha nem is diétáztam. Ha valamit megkívánok, azt megeszem. A különbség annyi, a korábbi világomhoz képest, hogy tudatosan odafigyelek rá, hogy milyen időközönként és mennyit. Míg korábban, ha pizzára/csokira/chipsre vágytam, bementem a boltba, megvettem és meg is ettem. Akár napi rendszerességgel. A gyorséttermi kajákat is szerettem. Most is járok ilyen helyekre, a különbség annyi, hogy évi ötven alkalom helyett évente egyszer-kétszer. A csoki sem ördögtől való, viszont talán havonta egyszer, vagy még ritkábban eszem. A mekiben nem a legnagyobb menüt kérem és csokiból is a feketét választom. Ha megtagadnám magamtól, amire vágyok, elhatalmasodna az érzés és egy idő után mértéktelenül tömném magamba.
Szóval most eljött a sajtleves ideje. Ez most nem igazán kímélő, viszont hetek óta szerettem volna már elkészíteni.
- - 10 dkg vaj, vagy margarin
- - 2-3 evőkanál durumliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt
- - 30-40 dkg kukorica
- - 1 tömlős krémsajt
- - 10 dkg mozzarella
- - 10 dkg gorgonzola
- - 2 l alaplé
- - 1 gerezd fokhagyma
- - bors, szerecsendió
- - chili
Az eredeti recept 60 dkg sajtot javasol, azt is a zsírosabb fajtából. Ez már tényleg kalóriabomba lett volna, inkább kevesebbet és barátibb fajtát tettem bele. Sima liszt helyett is jó bele a teljes kiőrlésű. Vaj helyett is működik light margarinnal, de itt arra figyeljünk, hogy minőségi legyen, mert a legolcsóbbak nem olvadnak túl szépen.
A megolvasztott margarinnal elkeverem és kicsit megpirítom a lisztet. Hozzáteszem a préselt fokhagymát, borsot, egy csipet szerecsendiót és ízlés szerint chilit. A vizet decinként hozzáadva, folyamatosan simára keverve felöntöm.
Ha már felforrt, beleteszem a kukoricát és felforralom. Miután néhány perc alatt megfőtt a kukorica, a tűzről levéve botmixerrel összeturmixolom.
Újra felforralom, folyamatos kevergetés mellett beleteszem a kinyomott krémsajtot és a felkockázott sajtokat. Olvadásig főzöm és el is készült.
A főzés közben érdemes percenként keverni, odafigyelést igényel, mert könnyen leég.
15 perc alatt elkészül és az eredmény nagyon finom. Ráadásul laktató is, egy tányér bőven elég belőle egyszerre.
Mi a kedvenc receptetek? Írjátok meg a fórumunkba!
Zoli