Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Éhesek, vagy szomjasak vagyunk? Nyári tanácsok a folyadékpótláshoz

2014.05.23. 16:57 lukacszoli

Éhesek vagyunk? Eszünk.

Szomjasak vagyunk? Iszunk.

Egyszerűnek tűnik? Nem az. Az éhség érzete általában egyértelmű. Korgó has, éhségérzet, kimerültség, vágyakozás bizonyos étel, vagy íz után. De lehet gyengeség, ingerlékenység és még rengeteg más érzés, tünet. Ha ezeket érezzük, éhesek vagyunk.

Mielőtt kinyitnánk a hűtőt és derékig belebújnánk, finomságok után kutatva, arra is gondoljunk, hogy könnyen lehet: szomjasak vagyunk. A folyadékpótlás, a víz talán a legfontosabb üzemanyagunk. Étel nélkül napokig, szélsőséges esetben akár hetekig is élhetünk. Ivás, folyadék nélkül viszont néhány nap után elér a vég. Nyáron, hőségben, tűző napon már néhány, folyadékpótlás nélkül töltött óra után ránktörhet a rosszullét. A napszúrás, mint tipikus nyári probléma fő okozója a kiszáradás és a túlhevülés.

Inni néhány óránként kell. Ha kevés bennünk a lé, dekoncentrálttá, ingerlékennyé, sebezhetővé válunk.

Az éhség és a szomjúság érzete sok esetben hasonló. Az is elképzelhető, hogy mindkettő egyszerre jelentkezik. Ilyenkor sokszor hajlamosabbak vagyunk elsőként az ételhez nyúlni. Gondoljunk akár a nassolásnak arra szükségtelen típusára, amikor bedobunk gyorsan néhány szem édességet, vagy chipset. Ilyenkor, mielőtt kinyitnánk a kamra ajtaját, kérdezzük meg magunktól, hogy tényleg erre van-e szükségünk. Könnyen lehet, hogy először érdemesebb lenne inni egy pohár vizet és ha továbbra is ugyanazt érezzük, jöhet a kaja.

Ha a folyadékigény oldása helyett eszünk, kétszeresen is árthatunk. Egyrészt továbbra is szomjasak maradunk, tehát az eredeti igényt nem elégítettük ki. Másrészt szükségtelenül ettünk, ráadásul nagy eséllyel olyasmit, amire amúgy se lenne szükségünk. A kevés folyadék és a túlzott evés egyaránt hízlal. A kettőt rendszeresen párosítva viszonylag hamar idő alatt megjelenhetnek a fölösleges kilók.

Nyáron, a fokozott izzadás miatt érdemes a szokásosnál többet inni. Egyéni szükséglettől függően 2-3-4 litert érdemes meginni. Aki hajlamos ellógni a rendszeres vízivást és akár hónapokon át képes napi fél literrel üzemelni, ilyekor főleg figyeljen oda.

Ha pedig megtöltjük a poharunkat, arra is figyeljünk, hogy mi kerül bele. A víz, a tea, gyógynövények főzetei, citromlé, házilag facsart gyümölcslevek a barátaink. A cukrozott üdítők, szintetikus készítmények, dobozos (ál)gyömölcsizék nem a barátaink. Kevésbé hidratál, ráadásul rengeteg fölösleges és függőséget okozó összetevő van benne.

A csapvíz az ország legtöbb településén kiváló minőségű. Sok országban az ásványvizek minősége rosszabb, mint az itthoni víz. Igyuk bátran. Az ásványvízzel mérhetetlen mennyiségű hulladékot termelünk, nem feltétlenül környezettudatos megoldás.

A napi bevitt folyadék kiszámításánál a levest ne számítsuk bele. A kávét, alkoholt pedig ahelyett, hogy hozzáadnánk, vonjuk ki belőle, hiszen dehidratáló, folyadékelvonó hatásúak.

A javaslatom a következő:

  • - Mielőtt ennénk, igyunk egy pohár vizet
  • - Ébredés után indítsuk a napunkat egy pohár friss vízzel
  • - Figyeljünk oda a napi folyadékbevitel mennyiségére - elegendő víz, tea
  • - Figyeljünk oda a napi folyadékbevitel minőségére - szemetet ne igyunk, teljesen fölösleges pénzkidobás

Ha betartjuk ezt a néhány egyszerű tanácsot, a következőket érhetjük el:

  • - Több energiánk marad a nap végére
  • - Egész nap használhatóbbak leszünk
  • - Könnyedebbé, hatékonyabbá válik az emésztésünk
  • - A testsúlyunk elkezd az optimális érték felé haladni
  • - Jókedvűbbek, vidámabbak leszünk
  • - Az életünk számos területe könnyedebbé, lendületesebbé válik

Egészségünkre!

 image.jpg

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr516198354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása