Manapság, már egyre több helyen kapható tápiókából készült étel, ital. De mi is az a tápióka?
A tápióka gyöngy egy iparilag előállított granulátum. A manióka gyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készítenek.
Alapanyaga lehet desszerteknek, italoknak, de sűríthetünk is vele. Az egyik kedvencem a tápióka puding, amelyik glutén-, laktózmentes és isteni finom. Nagyobb bioboltokban kapható a gyöngyöcske.
Tápióka puding:
100 g tápióka gyöngy (apró szemű)
300 ml víz
1 db vaníliarúd (belseje)
600 ml kókusztej
60 g cukor - Vagy annak megfelelő édesítő
Elkészítés
A tápiókát, a vanília rudat és a vizet egy lábosba tesszük. 15 percig állni hagyjuk, hogy a gyöngyök megszívják magukat. Majd hozzáöntöm a kókusztejet, és közepes hőfokon megfőzöm a masszát. Akkor jó, ha a gyöngyök áttetszővé válnak, puhák és a massza elérte a pudingos állagot. Tűzről levéve hozzáadom a cukrot. Tálkákba teszem, majd lehűtöm őket. Tálaláskor friss gyümölcsöt teszek hozzá. Szerintem a legjobb az eper, málna, vagy valamilyen más bogyós gyümölcs. De bármilyen gyümölcs jó hozzá. Ízlés kérdése!
Próbáljátok ki a receptet! Ha megcsináltátok küldhettek is róla fotót! :)
Vanda