Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Biztonságos kerékpározás

2014.06.30. 11:23 szancsurrr

m1.jpgA KRESZ által előírt kötelező felszerelésen túl számos olyan eszköz van, amivel még biztonságosabbá tehetjük a kerekezést. És számos olyan dolog van, amivel nem csak magadat, hanem másokat is veszélyeztetsz.

(A lámpa, a prizma, ezek nyilván nagyon fontosak. Azért a KRESZ vonatkozó hülyeségei is megérnének egy blogposztot. Árulja már el valaki például, hogy egy edzés célra használt országúti kerékpárra minek csengő? Az autósnak aztán csengethetek, kizárt, hogy meghallja. Egyébként van a bringámon, mert kötelező, de nem szívesen használom, van szám, ezért szépen szólok, ha jövök/előzök/kikerülök.)

A megosztó sisak

Az antisisak-fanclub tagok már most elkezdhetnek fújtatni, de tény, hogy ez az eszköz életet menthet. A szokásos félremagyarázás az, hogy ahol kötelezővé tették a sisakot, ott sem lett kevesebb a baleset. Nyilván nem a baleset lesz kevesebb a sisak miatt, hanem a súlyos sérülések száma csökken. A sisak egyelőre sajnos nem menő és valóban fura, hogy egy bili van a fejeden, de én már túltettem magam azon, hogy idétlenül nézek ki benne. A szétloccsant koponya sokkal hülyébben állna.

A magassarkú, a csini szandi, a flip-flop és a szűk szoknya

Férfi olvasóink most biztos nem fognak velem egyetérteni, mert ugye milyen szexi, ha egy csaj magassarkúban teker és közben egészen felhúzódik a szűk szoknya, ráadásul még az a ronda sisak sem rontja el az összhatást. Plusz ha eltaknyol, akkor fel lehet segíteni, tiszta haszon :) Jelzem, én is csaj vagyok, és néha én is nőnek öltözök. DE. Magassarkúban bringázni veszélyes. Mi van, ha a sarok beleakad a pedálba? Vagy ha rosszul támasztasz le, elborulsz oldalra és bónuszként kibicsaklik a bokád?

Lapos szandi. A héten bringával mentem állásinterjúra, csiniben. A vékony talpú szandál nagyon könnyen lecsúszik a pedálról, így prímán orra lehet esni, nekem legalábbis nagyon oda kellet figyelnem, ráadásul gyök kettővel közlekedtem, tudom a szépségért szenvedni kell, de egyáltalán nem volt jó. Szűk szoknyában pedig olyan tekerni, mintha ööö.. magad alá csináltál volna? Egyszer próbáltam és ez jutott eszembe róla.

Sima papucs? Flip-flop? Ne már. Nekem is van, imádom, de abban tekerni? Életveszély, simán elszakadhat, előrecsúszik és kész a baj.

Még ha mindennapi közlekedésre is használjuk, a kerékpározás sport, amihez elengedhetetlen a megfelelő ruházat, értsd: sportcipő/tornacipő/nem magas sarkú zárt cipő/sport szandi és olyan ruha, amiben tudsz normálisan mozogni.

Telefonálás

Nem tudom eldönteni, melyik a rosszabb: a menő hipster csávó, aki 40 km/h-val teper a kiskörúton a fixijével és közben telefonál, vagy a magassarkús csaj, aki 13 km/h-val iszonyatosan kacsázva halad, mert éppen egy halaszthatatlan dologról tárgyal. Rendszeresen belefutok mind a két típusba. Én is nagyon fontos ember vagyok (hahaha), de mégis inkább megállok egy biztonságos helyen beszélgetni.

A szabályosan közlekedő kerékpáros leüvöltése, illetve felhívás keringőre szabálytalankodásra

Ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy létezik olyan embertípus, aki leüvölt azért, mert megállok a piros lámpánál. Olyan is előfordult, hogy megálltam, mert táblám volt a bringaút végén, vagyis a keresztben haladó autóknak volt elsőbbsége. Egy sporttárs a seggemben tekert, majdnem belém szállt, és felháborodottam kérdezte, hogy minek állok meg, az autósok úgyis elengednek?

"Vigyázzunk magunkra és egymásra, mert akkor sokkal szebb és nyugodtabb lesz az élet."(Nyúl Pál)

Ancsur

 

 

 

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr446455843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dev/null 2014.06.30. 20:47:52

Vótmásoxor gumicsont

gigabursch 2014.07.01. 06:38:04

Nálunk a család - azaz mind az öten - mikor megyünk brigázni viseli a láthatósági mellényt és a sisakot is.
(Kocsiban is használok övet, elvégre nálam okosabb, a kérdésben jártas mérnökemberek kimutatták, hogy így alighanem jobbak az esélyeim, sőt mi több, ere méreteztek...)
Ami biztos.
5 láthatósági mellény egy igen-igen forgalmas országos főúton való átkelés esetén nagyban javítja az autósok előzékenységét és az átkelés alatti türelmét (71-es út).

Viszont:
Hiába van rajtam és az előttem még +- kacsázó 4 és féléves kisfiamon is láthatósági mellény, ha a bicikliúton vannak olyan istenbarma tahó birngások (nem is kevesen), aki ezek szerint annyira vakok, hogy még ezt sem képesek észrvenni.
Csak vasárnap, csak a Balaton-körúton legalbb 6-7 embernek okozott iszonyatos türelmetlenségi zavart, hogy hirtelen kellett satuznia, hogy a kisfiamat ne gázolja el.
Márpedig a kisfiam azért csak eltekert Vonyarcról Szigligetre, szóval korához mérten jó a fizikuma és nem ijed meg némi kihívástól sem (- akárcsak az apja).

Szóval:
Én ugyan nem sajnálom azt a tényleg nem túl sok pénzt láthatósági dolgokra, de páran igazán észrevehetnék azt, hogy a bicikliúton bizony mások is vannak, nem csak ők.

Peppone Botazzi 2014.07.01. 09:25:27

@gigabursch: igen, az is megér egy misét amikor a még csak kacsázni tudó gyerekeket erőltetik bele a forgalomba. Aztán meg vannak sértődve, ha szóváteszik a közlekedni vágyók, hogy nem gyökkettővel kellene kacsázni ott ahol mások haladnának a dolgukra.

Reggie 2014.07.01. 12:39:03

@gigabursch: A kresz szerint a ketiranyu uton, ha nincs felfestes, jobbra kell igazodni es az elozest leszamitva, a felezovonalat at nem szabad atlepni. Ha a gyereked erre nem kepes, arrol nem a masik bringas tehet. Az egesz a te hibad, mert kozuti kozlekedesre alkalmatlanul a forgalomba kenyszerited.

Petrow 2014.07.01. 15:08:29

@gigabursch: ha türelmetlenségi zavart okoztál, akkor ezek szerint türelmesek voltak :-)

De komolyan, tessék gyakorolni otthon, csekély forgalmú utcában, ne élesben. A vezetésoktató sem azzal kezdi, hogy első rutinórán felhajtat az M7-esre.
Sokan úgy gondolják, hogy a bicikliúton mindent lehet, pedig közel olyan veszélyes üzem, mint a közút. Csak a veszélyforrások súlya és a sebessége kisebb.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.01. 15:51:10

Van egy olyan érzésem, hogy egy buta szőke írta ezt a posztot.
Most nem akarom részletezni.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.01. 17:01:32

Némi indoklás az előző megjegyzésemhez: csengő téma kapásból kiverte a biztosítékot. Pár gramm, nem tudom miben zavarna, az én kormányomon is elfér. Kötelező felszerelés, ha nem zárt pályán közlekedsz. Haszna pl. bringa-gyalog úton lehet, mikor a birkák teljes szélességében elfoglalják az utat. Vagy ha kifejezetten kerékpárúton kóvályog a t. gyalogos, netán egy nálad lassabban haladó bringást előzöl szűk/veszélyes úton (utóbbira példa a Megyeri híd)

Másik a papucs téma: én úgy értettem, az esetleges előrecsúszást úgy érti a szerző, hogy nincs sarok a papucson, ami megakasztaná. Ha erre gondolt, akkor nagyon rossz technikával teker. De újra elolvasva ebben lehet, hogy félreértettem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.01. 17:04:43

@Peppone Botazzi: kerékpárúton... legyünk már annyira toleránsak, hogy nem reklamálunk a picurok miatt, hanem lassítunk!
Ha látom, jogy kisgyerek van előttem, akkor villámgyorsan 10km/h körüli tempóra lassítok és nem pofázok...

Mercel 2014.07.01. 18:21:50

@álfirkász:

Jogos, ez a normális.
Aztán meg az, hogy ha a kölök nem veszi észre, hogy útban van akkor apuci/anyuci szól neki.
De nem, nem jellemző, sokkal inkább az, hogy már előre fújják magukat, hogy mikor köthetnek bele a másikba a "a gyerek védelmében"..

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.01. 19:09:03

@Mercel: ilyet eddig nem láttam. Olyat igen, hogy sűrű bocsánaktérések közepette lökdösték félre az útból a gyereket... :)
Biztosan van ilyen, de azt hiszem, ez ugyanaz a kategória, hogy sokan panaszkodnak, hogy úgy általában nem engedik át őket a zebrán. Én meg évente két ilyennel találkozom.
Másképp viselkedünk, ennyi.
Zebráról, féktávon kívül szinte gondolkodás nélkül lelépek (persze figyelem a közeledőket, csak erőszakos vagyok, nem hülye :D), ha meg gyerek van az utamban, akkor még vigyorgok is rá (szegény legfeljebb visszamarad a fejlődésben, ha észreveszi), de a szülők nem nagyon tudnak mit kezdeni velem. Ha muszáj megállok, max. újraindítás után morgok magamban a hülye szülők miatt. De a picurokra, sőt mit több, a kutyákra is figyelni szoktam.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.07.01. 19:10:03

@álfirkász: ja, mindez nem is annyira a gyerekek, kutyák védelméről szól, mint inkább önvédelem. Ha elémjön a gyerek/kutya, én is nagyot eshetek a száz kilómmal. :)
süti beállítások módosítása