Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

5 futós cél őszre, ami nem tartalmazza a maratont

2014.09.01. 09:44 lukacszoli

Ahogy közeledünk a nyár végéhez, sok futó már a maratoni felkészülés hajrájában tart. 30 km fölötti futások, jeges fürdők, szénhidrát-feltöltés, stb. Ha mi nem tartozunk a maratoni futók közé, úgy érezhetjük, hogy kimaradunk a buliból. De, mint már annyiszor mondtuk, a maraton nem mindenki számára jelenti a fő kihívást. Egyáltalán nem kell szégyenkeznünk, ha más távokat választunk magunknak.

Ahhoz, hogy erősek, kitartóak, gyorsak és lelkesek legyünk, nem kell maratoni távot futnunk.

fall_running.jpg

Öt cél, amire fókuszálhatunk az őszi edzéseink során:

Heti egy nap a futópályán: Könnyedén változatossá tehetjük az edzéseinket, ha hetente egyszer ellátogatunk egy futópályára. Új inspirációt nyerhetünk, amiben a változatos környezet mellett új dolgokat is kipróbálhatunk és ezáltal jobban megérthetjük a testünket és a képességeinket. Melegítsünk be egy laza 10 perces kocogással. Ha még csináltunk gyorsító edzéseket, kezdjünk 400 m-es körökkel, valamivel gyorsabban az 5 km-es tempónknál, 400 m-es pihentető kocogásokkal felváltva. Kezdjünk 3-4 ismétléssel, majd ahogy újra és újra visszatérünk a pályára, fokozatosan emeljük fel 10-ig. (ha jelentős túlsúllyal edzünk, nem biztos, hogy a térdünk szereti ezt az edzéstípust, ebben az esetben inkább a szokásos tempónkban rójuk a köröket, esetleg minimális gyorsításokkal)

Fél boldogság: Bár most már késő benevezni és felkészülni egy maratonra, félmaratoni távok garmadájából válogathatunk. Ha a nyár folyamán rendszeresen futottunk, elképzelhető, még belefér egy félmaraton ebben a szezonban. Ráadásul, mivel ezt a távot igen sok helyen megrendezik, jó eséllyel találunk egy versenyt a lakóhelyünkhöz közel.

Gyors 5K: Ahogy az őszből az ünnepek felé haladunk, minden sarkon 5 km-es versenyek nőnek ki a földből. Készüljünk kifejezetten erre a távra és döntsük meg a korábbi rekordunkat. Igen, tudjuk, hogy a maratoni távval sokkal jobban lehet dicsekedni, hiszen hosszú órákon át voltunk talpon.Viszont legalább ugyanolyan értékes, ha jelentősen javítottuk az 5K-s időnket.

Motiváció újratöltve: Természetesen célversenyek nélkül is futhatunk. Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a legerősebb motivációval teli időszak után hirtelen elfogyhat a lendület és küzdéssel teli hónapok következnek. Ilyenkor vegyük le a GPS-es órát, engedjük el a kitűzött időt és távot. Egyszerűen csak fussunk. A célunk mindössze annyi legyen, hogy összeszedjük magunkat és megtaláljuk az újabb lendületet. Néhány hét laza edzés után kezdjünk el egy újabb edzéstervet keresni, ami keretet ad az edzéseinknek, függetlenül attól, hogy szeretnénk-e versenyre készülni, vagy nem.

Pihenés és feltöltődés: Elképzelhető, hogy a nyári hajtásban eleget versenyeztünk és már csak egy kis pihenésre vágyunk, dacára a sok félmaratoni meghívásnak. Néha mindannyiunknak szüksége van a pihenésre, lazításra, feltöltődésre - még az élsportolóknak is. Ha odafigyelünk a testünkre, jelzi, hogy mikor van itt az ideje egy kis kikapcsolódásnak. Legyen a célunk mindössze annyi, hogy a pihenés heteiről felfrissülve térjünk vissza. A futástól addig sem kell elbúcsúznunk, önkénteskedjünk, segítsünk a versenyeken, vagy szurkoljunk a barátainknak a pálya mellől.

Forrás: walkjogrun blog

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr586654443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása