Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Egyszerű, mint a víz, mély, mint a víz

2015.01.16. 12:47 lukacszoli

Legyél egyszerű, mint a víz.
Legyél mély, mint a víz.
Merj olyan egyszerűen áramolni, mint a víz.

Egy ideig matematikusnak tanultam, ott a legtöbb órán azt hallgattam, hogy sokszor a legnehezebb út a legszebb. Sok igazság volt ebben. Egy egyszerű problémát kihívásokkal teli úton megközelítve számos összefüggést érthetünk meg. Ez számomra a megértés művészete. Hiszen előre tudom, hogy jó eséllyel meg fogom tudni oldani az adott problémát. Magabiztosan vághatok bele a felfedezésbe. Az esetleges kereszteződésekben, elágazásokban pedig azt az irányt választom, ami még mindig a cél felé tart, de előreláthatólag olyan plusz tapasztalatot is nyújt, ami amúgy kimaradt volna. Ettől lesz szép az út. Mennyivel érdekesebb úgy kiszámolni az 1+1-et, hogy közben bebizonyítom, hogy egy tényleg egy és ez a két szám összeadva igen nagy közelítéssel kettőt fog adni.

Ez az elv, még ha kevésbé tudatosan is, de az élet legtöbb területén megjelenik. Amikor elkezdünk egészséges életmóddal, sporttal, egyensúllyal foglalkozni, a fókusz jellemzően nem csak a tevékenység végzésén van. Egyre fontosabbá válik a folyamatok megértése is. A futás egyszerű példáját nézve azt tapasztaltam, hogy aki elkezd futni, előbb-utóbb körülveszi magát futós honlapokkal, könyvekkel, mindenféle ismeretanyaggal. Ennek több oka is van. Könnyebb úgy mindennapi szokásunkká tenni valamit, ha a környezetünkben több helyen is jelen van és változatos impulzusok érnek minket vele kapcsolatban. Ráadásul azzal, hogy egyre többet tudunk róla, még inkább a magunkénak kezdjük érezni. Hiszen csodálatos az az érzés, hogy birtokába váltunk egy valamilyen szinten titkos tudásnak. Mert ez bizony titkos tudás, mivel a bennünk összeállt és a saját életünkre vonatkoztatott összefüggéseket, felismeréseket senki más nem fogja úgy megélni, mint mi. Ez csak a miénk és minden egyes betűjével és gondolatával a fejlődésünket, törekvésünket segíti.

hard_road.jpg

Az egyensúly, mint mindenben, itt is nagyon fontos. Szeretünk túlkompenzálni. Hogy ki mennyire, az eléggé egyedi. Rátalálunk valamire, ami éltet és motivál. Ez a tárgy, hobbi, kedvtelés, érdeklődés általában az életünk egy problémás területére nyújt választ. Válaszreakció valamire, ami nem stimmel. Azért kezdek el futni, mert változtatni szeretnék valamin. Azért kezdek el varrni/festeni/túrázni/tanulni/dolgozni/ismerkedni, mert az életem egy, vagy több területéről tudom, hogy hiányosságai vannak és célom ezt megváltoztatni. Természetesen nem feltétlenül tudatosul ez az összefüggés. Lehet, hogy csak annyit érzünk, vagy még annyit sem, hogy unatkozunk, új motivációra van szükség.

Ilyenkor belekezdünk valamibe, ami vagy megtetszik, vagy nem. Ha nem nyert, akkor előbb-utóbb megunjuk, rájövünk, hogy ez nem az igazi és félretesszük. Ami pedig megtetszett, azt elkezdjük egyre nagyobb lelkesedéssel csinálni. Elkezdenek megérkezni a pozitív visszacsatolások. Eltűnt az unalom, boldogabbak vagyunk, csökkennek a kilók, jobb társaságot találtunk, stb. Minél inkább bevonódunk, annál jobban fogjuk érezni magunkat. Ha nagyon tetszik, idővel bárhova nézünk, az elfoglaltságunknak megfelelő eszközök és emlékek jelennek meg. Tele lesz a lakás futófelszereléssel, érmekkel, makettekkel, a hímzett dolgainkkal, festményekkel, bármivel, ami az adott hobbit megtestesíti. Ilyenkor nagyon kell figyelni arra, hogy megtartsuk az egyensúlyt.

Olyan ez, mint egy termék, vagy szolgáltatás életgörbéje. Ez itt például egy turisztikai szolgáltatás jellemző görbéje:

0051_turizmus_kutatasok_modszertana.png

Rátalálunk, elkezdjük csinálni, egyre inkább csináljuk, nagyon csináljuk, mindenhol ez fog megjelenni. Amikor pedig elérjük a csúcsot, stagnáló időszak következik. És ennek a végén jön az igazi kihívás. Időben észrevesszük-e, hogy közeledünk ahhoz, hogy megunjuk, kiégjünk, elérjük, amit csak el lehet. Ha igen, még időben változtatunk, fejlesztünk és egy újabb kör kezdődhet. Ha nem, akkor törvényszerűen előbb-utóbb a hanyatlás ideje fog következni.

Az, hogy ez a pont hol van, mindenkinél teljesen egyedi. Aki maximális intenzitással veti bele magát, jó eséllyel hamarabb eléri a ciklus végét. Úgy látom, hogy az amatőr sportban ez hatványozottan érvényesül. Nagyon akarunk változtatni, nagyon el akarunk érni valami. Ennek eredményeként a kapott válaszok is igen erősek lesznek. Gyors eredmények, gyors sikerek, vagy éppen küszködés, balesetek és sérülések. Cél az egyensúly, egyre inkább úgy tapasztalom, hogy az az egyetlen járható út.

Most pedig térjünk vissza az eredeti gondolathoz.

Amíg a felfedezés időszakát járjuk, valószínűleg tényleg érdemes nekiindulni a kihívásokkal teli útnak. Azonban csak annyi extra feladatot vállaljunk, amennyit lelkesedéssel el is tudunk végezni. Ne bántsuk, ne szívassuk magunkat fölöslegesen.

És vegyük észre, hogy mikor jön el az a pont, ami az aktuális ciklus fejlődési szakaszának a teteje. Itt merjük visszavenni a fejlődés tempóját és arassunk, élvezzük az eddigi munka gyümölcsét. Közben legyünk annyira tudatosak, hogy az aratás végéhez közeledve, ha szeretnénk folytatni ezt a tevékenységet, még időben vessük ez az új magokat.

Ha a folyamat bármelyik szakaszába beleragadunk, az törvényszerűen kudarcokhoz fog vezetni. Nem lehet a végtelenségig fejlődni, vagy aratni. Az élet egyszerűen nem így működik.

A fejlődési szakaszban nyugodtan válasszunk egy picivel bonyolultabb utat. Amikor már eleget tapasztaltunk, észre fogjuk venni, hogy a sok út és válasz közül majdnem mindig a legegyszerűbb az optimális. A fejlődési szakasz nehezebb és fejleszt, az aratás pedig hatékony és célravezető.

A tanácsom:

Legyél egyszerű, mint a víz.
Legyél mély, mint a víz.
Merj olyan egyszerűen áramolni, mint a víz.

Gondolkozz el azon, hogy az életed mely területén szeretnél változtatni. Ha a változás igénye már korábban is megvolt, próbálj meg rájönni, mi is a kiváltó oka. Figyelj oda a tested, a lelked jelzéseire, beszél hozzád, de akard is meghallani. Keresd meg a feltáruló utakat és próbálkozz. Nézd meg, hogy a választott irány tetszik-e annyira, hogy végigmenj rajta. Ha igen, maradj az úton és fejlődj, amíg a fejlődés ideje van. Utána pedig élvezd a munkád eredményét, arasd le a gyümölcsöket. Ha végeztél és még mindig igényed van a változásra, kezdj el egy újabb ciklust. Fontos, hogy a munka és a jutalmazás olyan ütemben jelenjen meg, hogy a kitartásod és az érdeklődésed megmaradjon. Végül pedig azt javaslom, hogy olyan utat válassz, amin jól is fogod érezni magad. Szenvedést ne vállalj már magadra, hiszen éppen a problémáidat próbálod letenni.

Jó utat!

Zoli

 

Ajánlom ezekhez a gondolatokhoz az Armenian Navy Band Simple Like Water, Deep Like Water című albumát, kellemes gondolkodós, lazítós muzsika.

   

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr457079307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása