Disclaimer: a cikk írása során sem állatok, sem latin szavak nem sérültek meg. Üdvözletét küldi mellesleg a fruktóz, amit a májban a fruktokináz foszforilál fruktóz-1-foszfáttá, amely a glükolitikus folyamatba a triózfoszfát szintnél lép be, mint dihydroxyaceton-foszfát és glyceraldehid-3-foszfát.
Most pedig, hogy mindenki elmenekült, beszéljünk a gyümölcsökről.
Kérdés: Fogyhatok úgy, hogy közben annyi gyümölcsöt eszem, amennyit csak akarok?
Válasz: Sajnos nem. A friss gyümölcs igen egészséges választás, tele vitaminnal és antioxidánssal. Arról azonban ne feledkezzünk el, hogy kalóriát és szénhidrátot is tartalmaz. Ez pedig két olyan manó, akiket szabadon engedve könnyedén megállíthatják a súlycsökkenést.
A gyümölcsök és a fogyókúra kapcsolata remek vitaindító. Az internet tele van olyan cikkekkel, amik a gyümölcsök hizlaló hatásáról írnak. Közben pedig a Weight Watchers pontrendszerében ezek a színes, illatos gömbök és bogyók nulla pontot kaptak, azaz nem számítanak bele a napi fogyasztásba.
Kinek van igaza? Vajon az a napi egy bögre áfonya a felelős azért az extra rétegért a pocakon, amitől sehogyan sem tudunk megszabadulni? Vagy a gyümölcs csak egy ártatlan mellékszereplő az ideális testsúly című küldetésünkben? A legfőbb oka a felemás megítélésnek, hogy ez egy kétélű kard. Mivel a gyümölcsök hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyük van az egészséges életmódban. Azonban van, amikor érdemes csökkenteni a mennyiségét, vagy akár egy időre teljesen ki is iktathatjuk az étrendünkből. Nézzük meg közelebbről is ezt a két oldalt.
Hogyan támogatja a gyümölcs a súlycsökkentést?
A gyümölcsök szénhidrátjai kevésbé hatnak a vércukor szintjére, számos fajtának alacsony a glikémiás indexe. A magas rosttartalmuk viszont jótékony hatással vannak az emésztésünkre és hamarabb okoznak teltségérzetet. Egy bögre eper például 8 gramm rostot tartalmaz.
A bogyósok jellemzően igen jó antioxidáns-források. Ezek segítenek optimalizálni a vérnyomást, csökkentik az oxidatív stresszt, a szervezetünk számos folyamatára hatva támogatják az ideális testsúly elérését.
A gyümölcsök fogyasztása számos jótékony hatással jár, de mi is van a sötét oldalon?
Hogyan hátráltatja a gyümölcs a súlycsökkentést?
A magas fruktóztartalmú gyümölcsök miatt hátrálnak meg a legtöbben. Míg a glükóz, a leggyakoribb egyszerű cukor az izmokba, agyba és energia formájában a többi szervbe kerül, a fruktózt a máj dolgozza fel. Hogy ez miért kedvezőtlen? A máj enélkül is bőségesen el van látva energiával, azaz a túlzó mértékű fruktózbevitel eredménye a zsírtartalékunk feltöltődése lehet, hátha szükség lesz még rá ínségesebb időkben. Ez egy olyan egyszerű biokémiai elv, aminek az eredményét a nadrágszíjunkon tapasztalhatjuk. Mielőtt azonban kimondanánk a fatvát a gyümölcsökre, gondoljunk arra a tényre, hogy az amerikai statisztikák szerint a mai táplálkozási rendszerünkben nem szerepelnek az öt fő fruktózforrás között. (üdítők, reggeliző pelyhek, kenyér, öntetek, joghurt)
A "ne egyél végtelen mennyiségű gyümölcsöt" ellen egy ennél jóval egyszerűbb érv szól. Amikor a súlyunkat szeretnénk csökkenteni, érdemes odafigyelni a bevitt energiára és szénhidrátra. Egy banán nagyjából 100 kcal energiatartalmú és 27 gramm szénhidrátot tartalmaz. Egy alma 115 kcal-t és 30 gramm szénhidrátot jelent.
Számos súlycsökkentő diéta ajánlásai között találkozhatunk a napi 100 gramm szénhidráttal. Azaz, ha megeszünk két banánt és egy almát, a napi szénhidrátbevitel 84 %-át el is fogyasztottuk. Ha napi 1800 kcal a cél, aminek 40 %-át szeretnénk szénhidrátból bevinni (például zóna diétáknál), a két banán és egy alma a napi adag 46 %-át jelenti.
Azaz, beláthatjuk, hogy a gyümölcsöket közel sem érdemes korlátlan mennyiségben eszegetni, mivel könnyedén boríthatják a fogyózós törekvéseinket. Hamar megvan a 100 gramm szénhidrát, és ha nem figyelünk, akaratlanul is 400 kalóriával többet ehetünk.
Forrás: Shape