Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

40 napos jóga kihívás - összegzés

2016.03.20. 09:00 SalamonÁgi

Megkésve bár, de törve nem írom az utolsó posztot, hiszen a kihívás véget ért. A célt, melyet kitűztem magam elé elértem hiszen a jóga a hétköznapjaim szerves részévé vált.

Az utolsó 10 napban már nem néztem a videót, fejből és a saját ütememben végeztem a gyakorlatokat. Jó érzés volt, sokkal jobban tudtam befelé figyelni, követni a légzésem ütemét és beleengedni a testem az ászanákba. Az egyensúlyi gyakorlatok is megmutatták,  hogy a két oldalam mennyire eltérő. A három póz közül kettő a jobb oldalra volt könnyű,  egy viszont épp azon az oldalon okozott nehézséget. A miértre útközben sikerült rájönni, hiszen szépen leköveti a testem az érzelmi állapotom. Így jár, aki magának próbál hazudni, jóga közben csúnyán lebukik :) 

A double-breathing nagy segítségemre volt ezekben a napokban, mert a tüdőmben valami visszamaradt lerakódást nagyon szépen kitisztított. Folyamatosan mélyült a felszínes légzésem, kiűzve belőlem a maradék gonoszt. Éppen a legjobbkor,  mert pár napja repülőre ültünk és megérkeztünk-a jelen pillanatban hideg és borús-Barcelonába, ahol annyit megyünk,  hogy jól jön a helyreállt tüdő kapacitásom. 

Hát kedvesek, itt tartok most.  

Köszönöm, hogy velem tartottatok. Remélem sokan kedvet kaptatok a jógához és az elmúlt gyakorlással teli időszak tartalmasan telt saját magatokkal. További jó utat!

            Hasta la vista a Castell de Monjuic tetejérőlimg_20160319_164236.jpg

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

40 napos jóga kihívás - negyedik 10 nap

2016.03.08. 12:58 SalamonÁgi

Elérkeztünk a 40 napos kihívás befejező állomásához, az utolsó 10 nap következik. Előtte azoban felidézem, hogyan telt az elmúlt pár napom, ahogy eddig is tettem. Ezúttal rövidebb időintervallumról tudok csak beszámolni, mert 5 napra kiestem a körforgásból. Az első 5 napban végeztem el a kihívást a maradék öt napot a mellékhelységben töltöttem. Na jó, ez egy kis túlzás talán, de a lényeg, hogy nem voltam olyan állapotban, hogy egyáltalán belekezdjek a gyakorlásba.

Az első 5 napom sem volt épp gyalog galopp, de még mindig inkább az első 5 nap kihívása, mint az utóbbié :)
Ez volt az első alkalom, hogy úgy éreztem, a mozdulatsorok kifejezett célja, hogy erősödjek. A sok kitartás mind nehézséget okozott. Minden porcikám remegett amíg a levegőben voltam, és ez 5 nap alatt nem sokat változott. Arra azonban mindenképpen felhívta a figyelmem, hogy erősödnöm kell. Az ugyanis nem állapot, hogy úgy remegek, mint a tortazselé.

Mindazonáltal, a nagy remegésben is éreztem, ahogy az erőközpontom energiával telítődik. Legalább ez vigasztalt, ha már más nem. Úgy remélem idővel majd alábbhagy ez a remegés és egyre erősebb és stabilabb lesz a tartásom. Erre pedig a jó idő közeledtével rá is fogok segíteni egy kis erősítő edzéssel. Addig viszont folytatom a kihívást, itt az újabb és egyben utolsó videó anyaga.

Ha velem együtt haladsz te is, ismét tudatosítsd magadban az irányelveket az első alapozó videóból! Azonban, ha most csatlakoznál, akkor haladj sorban a további 2. 3. videóval, majd az első 10 nap illetve a második 10 nap, végül a harmadik 10 nap kihívásával mielőtt belefognál az alábbi videó gyakorlatsorába.Az első 6 és fél perc mint már megszokhattuk shakti kriyával kezdődik (dog tail - cat tail - baby pose - cobra - down dog) elemire bontva, majd 3 körben a légzésünkhöz igazítva összekötve az egész egy folyamatként. 
A harmadik kör végén a down dogból a swan pózba helyezkedünk, először a jobb lábat hajtjuk be magunk alá, majd a bal oldalon is megcsináljuk ugyanezt.

VÁLL FORGATÁSA - shoulder roll

A szőnyeg végén csípőszélességben megállunk, belégzésre emelkedik a felsőtest, hajlít a térd és homorítás, kilégzésre pedig kinyújt a térd, a fej és a felsőtest lazán előreengedve. Pár kört követően belégzésre egyenes háttal feljövünk, karok oldalt a fej fölé, majd a mellkas előtt összeszár a tenyér és felkészülünk egy sor egyensúlyi gyakorlatra.

REPÜLŐ HARCOS - flying warrior

A testsúlyod a bal lábon, a jobb lábat hátra nyújtod, úgy hogy a lábujjad a földön támaszkodik, karok kinyújtva hátra. Belégzésre nyílik a mellkas, kilégzésre fokozatosan dőlünk előre úgy, hogy próbáljuk megtalálni az egyensúlyi helyzetet a pózban. Belégzésre érkezünk vissza páros lábra és megismételjük a gyakorlatot a másik oldalra.

SAS - eagle pose

A matrac közepén állunk. Belégzésre a fej fölé emeljük a kart, majd kilégzésre hajlik a térd a karok érkeznek lefelé. Jobb kar alul, bal kar felül majd tekerünk egyet a karokon. Itt kérlek kövesd a videót, mert nem igazán sikerül úgy megfogalmazni, hogy egyértelmű legyen mit kell csinálni. Mindenesetre egy csomót kötünk jóformán fent, majd lent is a bal láunkkal. A bal lábfejjel rá tudunk fogni a vádlira. A belégzéssel felfelé, a kilégzéssel lefelé törekszünk a gerincoszloppal. Pár légzést követően kiszabadítjuk magunkat a pózból és a másik oldalra is megismételjük.

FA - tree pose

Jobb lábat felemeljük és elhelyezzük a talpunkat a bal lábunk belső oldalán, bárhol a boka és a combtő között, ahol kényelmes. A tenyerek a mellkas előtt összezárva. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyi állapotot, miközben a légzésünket figyeljük. Belégzésre leengedjük a lábat majd a másik oldalra is megismételjük a pózt.

Az utolsó 4 póz mind voltak már az előző posztokban így ezekre külön nem térek ki, csak felsoroloma neveiket.

LEFELÉ NÉZŐ HARCI PÓZ (reclining hero)

VÁLLON ÁLLÁS - shoulder stand

HAL PÓZ - fish pose

GERINC CSAVAR - spinal twist

Végül pedig a double breathing 10x egymás után.

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

40 napos jóga kihívás - harmadik 10 nap

2016.02.26. 09:00 SalamonÁgi

Elérkeztünk az utolsó előtti 10 naphoz. Sok minden történt az eddigi elmúlt másfél hónapban, a testi-lelki érzeteim elég szép íveket jártak be, azonban, ahogy haladtam előre az időben úgy csendesedtek és lett egyre kisebb az amplitúdója a megélt érzelmeknek. Egyre kevésbé zaklat fel egy-egy póz és egyre kevesebbszer török ki üdvrivalgásban a saját sikereim megélésekor. Éppoly kiegyensúlyozott vagyok, mint Steven :)

steven.jpg

Ettől függetlenül viszont még mindig izgalmas megtapasztalni, hogy melyik póz miben segít engem, ahogyan ezen a héten is.

A szakdolgozatom éppen folyamatban van, ami rengeteg stresszel jár. Egy héten egyszer legalább feladom, mikor éppen nehéz napom van, vagy nem jön az ihlet. Könnyebben meg is ébredek reggel, mert érzem, hogy akad tennivaló, és folyamatosan kattogok. A kihívás második etapjának az első gyakorló napját megelőzően pont egy ilyen estén voltam túl. Nagyon jókor jött tehát a warrior flow, vagyis a harcos pózok 3 egymást követő mozgássora. Kiegyenlítette a kaotikus érzelmeim és erőt adott a munkához. Éreztem, ahogy energiával telítődöm és önbizalommal. Ez pedig kitart azóta is.

A héten érleltem azt a gondolatot, hogy videó nélkül a saját tempómban végzem majd a pózokat. Néha úgy éreztem, hogy gyors a tempó és benne maradtam volna még egy-egy ászanában. Ezzel lehet a most következő 10 napban majd kísérletezek is.

Ha velem együtt haladsz és te is, ismét tudatosítsd magadban az irányelveket az első alapozó videóból! Azonban, ha most csatlakoznál, akkor haladj sorban a további 23. videóval, majd az első 10 nap illetve a második 10 nap kihívásával, mielőtt belefognál az alábbi videó gyakorlatsorába.

Mondanom sem kell már talán, hogy a shakti kriyával kezdünk (dog tail - cat tail - baby pose - cobra - down dog) elemire bontva, majd 3 körben a légzésünkhöz igazítva összekötve az egész egy folyamatként. 
A harmadik kör végén a down dogból a swan pózba helyezkedünk, először a jobb lábat hajtjuk be magunk alá, majd a bal oldalon is megcsináljuk ugyanezt.

MEGHAJLÓ HARCOS - bowing warrior

1. A down dog-nál emelkedik a jobb láb hátra, majd behúzzuk magunk alá és a jobb kéz belső oldalán kitörésben tesszük le, úgy ahogy a napüdvözletben csináltuk. 

2. A felsőtest belégzésre emelkedik, majd kilégzésre nyújt a láb és hajlik a test előre, nyúlik a combhajlító (hamstring) izomcsoport. Ebből csinálunk pár kört, majd oldalra fordulva szépen lassan megérkezünk a bowing triangle pózba, onnan pedig fordulunk tovább az ellentétes oldalra, ahol ugyanezt az előrehajlást fogjuk elvégezni a légzés ütemére. Miután befejeztük ezt az oldalt, ismét középre helyezkedünk bowing triangle-be, de most itt maradunk és egy homorítást követően előrehajlunk és törekszünk a föld felé a fejbúbbal.

SZÖCSKE PÓZ

1. Kobrából fogjuk indítani a mozgást. Kilégzésre leeresztjük a mellkast, lerakjuk az állunkat a földre, a kezek tenyérrel lefelé a csípő mellett nyugszanak.

2. Belégzésre emelkedik a felsőtest kilégzésre pedig visszaenged. A következő belégzésnél már a lábakat is emelem együtt a felsőtesttel. Ekkor a kezek még a talajon, majd a 3. körben azokat is elemelem a talajtól. Ha úgy érzed, akkor össze is kulcsolhatod őket a hátad mögött, de ha még nem állsz erre készen a talajon is támaszkodhatsz és magad mellett is tarthatod a levegőben. Csak türelmesen.

VÁLL FORGATÁSA - shoulder roll

ÍJ 

1. Hason fekvésből indulunk. Behajlítjuk a lábakat, majd mindkét kézzel hátranyúlunk és megkapaszkodunk a bokánkban. Belégzésre emelkedünk, a felsőtestünkkel és a lábainkkal egyaránt. Kilégzésre süllyedünk. Ezt a kört ismételjük párszor majd a shakti kriya elemeit használva megérkezünk törökülésbe.

Hanyatt fekszünk és a lábainkat magunkhoz húzzuk. Kilégzésre emeljük a fejet és megpróbáljuk a térdeinket megérinteni. Minden kilégzéssel egyre jobban törekszünk a térdeink felé, majd a 3. kör után visszaengedjük a fejet és a karokat a talajra.

LÁB EMELÉS - leg lift

A behajlított lábat kinyújtjuk az ég felé, közben a derekat próbáljuk lent tartani, a kinyújtott lábakat pedig körülbelül 45%-ban leengedni a föld fölé. Gerincünkkel nyújtózunk felfelé, a láb pipál. 1 percig tartjuk ki ezt a pózt.

HÍD - bridge

A lábakat behajlítjuk, majd így behajlítva tesszük le a talajra csípőszélességben. A tenyerek két oldalt a test mellett, tenyérrel a talaj felé fordítva.Belégzésre emel a csípő. Szépen lassan visszengedjük majd kilégzésre ismét magunkhoz öleljük a behajlított lábainkat. Megfogjuk a nagylábujjunk és felgurulunk.

Az utolsó 3 gyakorlatot az előző videóban már 10 napon át végeztük, így csak a neveiket írom ide.

VÁLLON ÁLLÁS - shoulder stand
HAL PÓZ - fish pose
GERINC CSAVAR - spinal twist

Végül pedig a double breathing 10x egymás után.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

40 napos jóga kihívás - második 10 nap

2016.02.15. 12:54 SalamonÁgi

Több mint egy hónapja jógázom és osztom meg a tapasztalataim veletek. A legtöbb esetben alig várom, hogy elkezdjem, de olyan is volt már, hogy a hátam közepére sem kívántam még azt a 20 percet sem. A visszajelzések alapján többen ti is így éreztek. Elmondjátok, hogy kedvet kaptok a kihíváshoz, hogy nem könnyű a kezdet, hogy itt-ott fáj aztán pedig megérkeznek a pozitív hatások. Attól függetlenül pedig, hogy mindenkinél más az út az általánosan elmondható, hogy nehézségeket előbb utóbb siker koronázza.

Ha van kedved csatlakozni, akkor kérlek kezdd az alapozó videókkal 1, 2, 3 majd jöhet a kihívás első 10 napja, mely a következő tapasztalásokat hozta:

Úgy tűnik minden gyakorló videó hoz valamilyen központi témát, ami meghatározza azt az x napot amíg csinálom. Az alapozás utolsó szakaszában ez a csípő volt, a mostani 10 napban pedig a nyak. Kicsit meg is húztam itt a nagy örömködésben, hogy te jó ég hát mennyire el tudom forgatni. Ez egészen pontosan úgy történt, hogy rácsodálkoztam, hogy a kobra pózbán már hátrább látok, annyira szépen lazul a nyakam. Ezen felbuzdulva pedig a gerinc csavarásnál erőből és nem a légzésemet használva, sikerült túlhúznom a nyakam.
Csak sikerült versenyezni, úgy hogy nem volt rajtam kívül senki a szobában :) Még az a szerencse, hogy másfél nap alatt kihevertem és levontam a következtetést. Csak légzéssel nyújtok és nem erővel. Meg azért ez mégis csak túlzás lenne, ha így néznék ki:

owl.jpeg

A másik óriási eredmény, hogy a 7-es csigolya, ami mindenkinél kicsit jobban kiáll és egyébként az emberek nagy százaléka rak ide a egy púpot az idő előrehaladtával, szépen visszament a helyére. Én is elkezdtem ugyanis növeszteni, de most örülök, hogy még időben sikerült visszafordítani.

Ami az érzelmi aspektust illeti, nagyon büszke vagyok magamra, hogy amikor ideges voltam nem kezdtem el káromkodni és hevesen reagálni. Ehelyett kimondtam, hogy nagyon dühös vagyok és ideges és szépen lassan hagytam, hogy a feszültség kimenjen belőlem. Közben pedig arra is rájöttem, hogy igazából mi bántott és miért. Nem volt könnyű, de tetszik ez az út. Jöhet is a következő 10 napra való videó!

Először a már jól ismert shakti kriyával kezdünk (dog tail - cat tail - baby pose - cobra - down dog) elemire bontva, majd 3 körben a légzésünkhöz igazítva összekötve az egész egy folyamatként. 
A harmadik kör végén a down dogból a swan pózba helyezkedünk, először a jobb lábat hajtjuk be magunk alá, majd a bal oldalon is megcsináljuk ugyanezt.

Ugyanúgy, ahogyan az előző videóban következik a váll forgatása (shoulder roll) mindkét vállizületben. Majd szintén úgy folytatjuk, ahogy az első 10 napban. A szőnyeg végén csípőszélességben megállunk, belégzésre emelkedik a felsőtest, hajlít a térd és homorítás, kilégzésre pedig kinyújt a térd, a fej és a felsőtest lazán előreengedve.

Itt következik az első újdonság de csak az előző videóhoz képest, mert amúgy ezt a pózt már az alapozó fázis 3. szakaszában 7 napig csináltuk.

HÁROMSZÖG - triangle

1. Fordulj oldalra, majd belégzésre terpeszállásba érkezz meg, kilégzésre pedig fordítsd el a lábfejeket (az elöl lévő lábat 90 fokban a hátul lévőt pedig 60 fokban)
2. Belégzésre tölts meg a tested levegővel és figyelj arra, hogy habár a fejed elfordítod a dőlés irányába a csípőd és felső tested előre néz
3. Kilégzésre lassan fokozatosan dőlj előre jobb tenyeredet pedig helyezd a lábadra, ott ahol még nem feszül a tested tőle. Érezd a talajt a lábad alatt és próbáld egyenesíteni a lábakat. Nyílik a csípő, a has és a mellkas. Az ujjak nyitottak és a tekinteted a hüvelykujjadon pihen. Mintha egy képzeletbeli fal előtt állnál, a csípő és a vállak egy síkban vannak.
4. Belégzésre jövünk ki a pózból, még pedig úgy hogy egy kört írunk le magunk előtt a bal karral és ezáltal "húzzuk fel" magunk

Megismételjük ugyanezt a másik oldalon is.

OLDALSÓ SOKSZÖGTARTÁS - side angle

1. Ahogy belégzésre visszaérkeztél, úgy azzal a lendülettel kilégzésre a párhuzamos lábfejeket fordítsd el jobbra, ahogyan az előbb a háromszög pózban.
2. Végy egy nagy levegőt és kilégzésre dőlj előre, közben pedig engedd a csípőd lefelé, úgy hogy a jobb lábad legyen kitörésben a bal pedig egyenesen. Jobb kezeddel támaszkodj meg a jobb sarkad előtt a földön, bal kezed az ég felé nyúlik, tekinteted a bal hüvelykujjadon pihen.
3. Belégzésre jövünk ki a pózból, úgy ahogy a háromszögnél egy kört írunk le a bal karral és így "húzzuk fel magunkat"

Megismételjük ugyanezt a másik oldalon is, majd középre érkezünk vissza úgy, hogy lábak még mindig terpeszállásban, a lábfejek párhuzamosak.

ELŐREHAJLÁS TERPESZÁLLÁSBÓL - bowing triangle

1. Belégzésre nyitjuk a mellkast, kilégzésre az állat megemelve előre hajlunk, tenyerünkkel támaszkodunk a földön a fejünkkel pedig törekszünk a föld felé.
2. Belégzésre emelkedünk és homorítunk, lábak behajlítva, kilégzésre kinyújt a láb és a fejet ismét behajtjuk, fejbúbunkkal törekedve a föld felé. A csípő az ég felé törekszik, nyúlik a gerinc. Légzésünet használjuk, hogy egyre mélyebbre menjünk a pózban. De ne felejtsük, fokozatosan semmit sem erőltetve.

HARCOS PÓZ (2. típusa) - warrior 2

1. Belégzésre emelkedünk és kilégzésre ismét elfordítjuk a lábfejeket, a jobb láb kitörésben, a bal egyenesen. Karok széttárva, egyikkel jobbra, másikkal bal felé törekszünk, miközben a csípő enged a föld felé. A gerenc egyenes a jobb középső ujjon pihen a tekintet. A hát egyenes, érezd az erőt a gerincedben. Belégzésre keresztez a kéz és kilégzére elhelyezkedünk a másik oldali kezdő pozícióba, majd megismételjük a pózt a másik irányba.

Belégzésre zárjuk a lábat, kilégzésre a kezeket összezárjuk a szív előtt tisztelegve a bennünk lévő harcos előtt. 
A napüdvözlet elemeit használva érkezünk meg a következő ászanába, amit már szintén ismerünk. Ez a lefelé néző harci póz, vagyis a reclining hero.

VÁLLON ÁLLÁS - shoulder stand (azért nem írtam gyertyát, mert habár hasonlít rá ez a póz, de nem az)

1. Gördülj a hátadon végig, lábaidat emeld fel és hajlítsd be. A lapockákat zárd amennyire tudod és a vállaidon támaszkodj. Derekad a tenyeredben pihen. Szépen lassan nyújtsd ki és tartsd összezárva a lábakat. A lábfej pipál, a lábujjak szétnyílnak, mintha mosolyogna a talp :D

Hajlítsd be a lábakat, nyújtsd ki a karokat és tenyérrel lefelé támaszkodj a földön, majd gurulj fel egy lendülettel törökülésbe.

HAL PÓZ - fish pose

A törökülésből csak a felső testeddel dőlj hátra, könyöködön támaszkodj, hüvelykujjaddal pedig a gerinc alsó szakaszának két oldalán.
Belégzésre emeld ki a mellkasod, kilégzésre hajtsd hátra a fejet. Nyúlik a has és nyílik a mellkas. 

GERINC CSAVAR - spinal twist

1. Belégzésre emelkedj nyújtsd a lábakat, majd kilégzésre húzd magadhoz és emeld át a bal lábadon, kilégzésre hajolj előre és a homlokoddal pihenj meg a jobb térdeden.
2. Belégzésre egyenesítsd a gerincet, majd kilégzésre fordulj jobbra, bal karoddal a jobb láb külső oldalán támaszkodva. Minden belégzéssel törekedj felfelé és minden kilégzéssel próbálj kicsit csavarni a testeden.
9. Gyere ki a pózból, nyújtsd ki mindkét lábad és végezd el a másik oldalra is a gyakorlatot.

A double breathing-et ismét törökülésben végezzük és 10x egymás után. Nagy levegőt veszünk és szájon át kifújjuk, majd megpihenünk.

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

Mától minden megváltozik

2016.02.09. 13:18 lukacszoli

A majom okosabb az embernél: amikor egy majom a tükörbe néz, egy majmot lát.

Malcolm De Chazal, mauritán író, festő, látnok

Eljött az ideje, hogy megvalósítsd az évek óta dédelgetett terveidet. A tavalyi év nehéz és hosszú volt. Küzdés, vacakolás, túlságosan elnyújtott döntések. Jóval tovább cipelhetted a hátizsákodban azokat a terheket, amiket már le kellett volna tenned. Benned ragadt a szakítás, a munkahelyváltás, a magánéleti bosszúságok hatása. Nehezen tudtad elengedni. Már-már úgy érezhetted, hogy örökre egy negatív érzés rabjává válsz. Talán az is megfordult a fejedben, hogy te már nem vagy érdemes a jóra. Hogy nem lesz többé jó munkád, párkapcsolatod, baráti köröd. Mert ha neked nincs, nem tudsz bántani másokat, ezért egyszerűbb egyedül maradni.

A kínai naptár szerint tavaly a kecske éve volt. Igen erőteljes év volt, makacs, kemény energiákkal. Ha elég keményen fogtad a gyeplőt, a rángató, meg-meglóduló erőket a jó irány felé terelhetted. A hibázás, a fókusz elvesztése viszont azonnal megbosszulta magát. Ez az az időszak volt, amikor keményen, fegyelmezetten, koncentrálva érdemes haladni. Tudatosan megtervezve az életed különböző területeit. A lehetőség a legtöbb területen megnyílt, akkor is, ha ez esetleg elsőre nem látszott. Felvillantották előtted az ideális, optimális, az igazi beteljesülés életérzését. A makacs és kemény kecske azonban nem feltétlenül engedte, hogy úgy indulj el ezen az úton, ahogy szeretnél.

fire_monkey_2016.png

Figyeld meg a saját energetikád változását úgy szeptember óta. Hatalmas emelkedés, erősödés, majd az év végével, karácsony körül katarzis, vagy a mélybe lökés következett. A legtöbben valamelyik szélsőséget éltük meg ebben az időszakban.

Elérkeztünk végre a kínai óév lezárásához. Az elmúlt héten volt a dön season, a kínai év utolsó hete. Ez általában igen intenzív időszak. Mindaz, amit még nem tapasztaltál meg az elmúló év során, de ott van a karmikus listádon, jó eséllyel megjelent ezen a héten. Február eddigi nyolc napja igen erőteljes volt. A hét közepén volt egy megengedőbb, semlegesebb periódus, de a többi napon mondhatjuk úgy is, hogy szájba rúgott a karma. Ilyenkor nagyon óvatosnak kell lenni. Előjöhetnek a régóta elfojtott érzések, elindul a beragadt dinamika. Ahol pedig már túl sok volt a feszültség, kirobbanó erővel indulnak el a folyamatok. Nem véletlenül sok ilyenkor a baleset és a súlyos konfliktus.

Ma végre elindul a következő év. 2016 a tűzmajom éve. A majom eszes, gyors, fürge, vidám, időnként pedig túlontúl játékos, szétszórt, infantilis és meggondolatlan.

Az előttünk álló 12 holdhónap során érdemes befogadóan, innovatívan hozzáállni az élethez. A folyamatok már elindultak az életedben az előző év utolsó hónapjaiban. Nagyon valószínű, hogy már október közepe és január eleje között megérkeztek azok az emberek, helyzetek és képek az életedbe, akikkel idén dolgod lesz. Ott van már a közeledben a következő párkapcsolatod, az új munkahelyed, az új lakásod, az új barátaid. Sőt, ha idén gyermeket szeretnél, az ő lelke is hónapok óta kering már körülötted és az ideális alkalmat lesi arra, hogy fizikai síkon is megérkezzen az életedbe.

inside-out-323.jpg

Ha még volt mit elengedned az elmúlt hónapok során, az jó eséllyel sokkal fájdalmasabbra sikerült, mint amire számítottál. Ennek az az oka, hogy ezek a helyzetek sok más, korábban fel nem dolgozott eseményt is magukkal rántottak. Segítettek kipucolni mindazt, ami a múltból még benned ragadt. Bármilyen fájdalmasra is sikerült, legyél hálás érte. Végre tabula rasa, tiszta lappal vághatsz bele az életed új szakaszába.

Idén legyél bátor, találékony, játékos, lendületes. Merj belevágni az újba és merj is végigmenni a kínálkozó úton. Közben hallgass a belső hangra, az intuícióra, kövesd, amit az angyalaid és a lelki vezetőid mutatnak. Legyél sikeres az életed minden területén!

Ez a te éved, te vagy a színpadon, te vagy a főszereplő!

Engedd be a tűzmajom energiáját és érj el sikereket mindenben!

Jó utat, sok sikert a tűzmajom évéhez!

Nem vagy egyedül. A társaid, a lehetőségek, az új szereplők már itt vannak körülötted. Merj elindulni, szedd össze a bátorságodat. Engedd el a félelmeket. Hiszen te is nagyon jól tudod, a depresszió és a félelem a múlthoz láncol. A szorongás a jövőt távolítja. A béke, az öröm, a boldogság és a derű érzése az, ami segít a jelenben élni.

Zoli

lunar-new-year-2016.jpg

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

Mert jó nekünk

2016.02.08. 14:37 sszilvi

Mostanában kicsit hiányos a blog.

Ennek egy oka van: boldogok vagyunk!

Van nekünk ez a hobbink, hogy blogolunk. Ezen kívül rádiózunk, meditálunk, sportolunk, ételt osztunk, adományozunk és néha már mi sem tudjuk követni mi mindent teszünk. Segítünk, ahol tudunk.

Barátkozunk, szerelmesek vagyunk, néha vitatkozunk, nevetünk, karriert építünk és utazunk. Aztán ezt megosztjuk veletek, mert nekünk ettől jobb. Aki akar, az követ minket és nekünk ettől még jobb.

Ági és Gábor leginkább szerelmesek egymásba, emellett stúdiót építenek.

Másik Ágink fut, Dunában úszik ha épp ahhoz van kedve és az El Camino-ra készül.

Móni edzéseire tömött sorokban állnak az emberek.

Zoli, őt meg már lepkehálóval kell kergetni, ha látni szeretnénk. Befűtött a kazánba és robog a nemzetközi hírnév felé.

És én? Én szeretek valakit és sportolok, mert most így jó.

Ilyenek vagyunk mi, jó barátok, társak, támaszok, vállak, amiken sírni és nevetni is lehet. Együtt játszunk egy társast, amiben néha kimaradunk a dobásból, mert kihajoltunk egy mozgó jármű ablakán, máskor meg szerencsekártyát húzunk és szobabútort nyerünk. De együtt vagyunk. Mind, mert így vagyunk egyensúlyban.

Ez is egy rögtönzött blog, munkaidőben, nézzétek el nekünk.

Most többre nem futotta, mert most jó nekünk!

Szilvi

 

 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

40 napos jóga kihívás - első 10 nap

2016.02.05. 09:00 SalamonÁgi

3 hét. Ennyi telt el azóta, hogy elhatároztam mindennapi életem részéve teszem a jógát. Ennyi ideje majd minden nap szenteltem időt magamra. Az első héten 6 percet, a második héten 13 percet és az elmúlt egy hétben már 20 percet készültem az alapozó videók gyakorlatsorával a 40 napos kihívásra. Most pedig végre eljött a nap és úgy érzem ez már nem kihívás lesz csupán folytatom azt, amit elkezdtem.

Az elmúlt hét első felében rettentő fáradtnak éreztem magam, kedvem sem nagyon volt és inkább nyűgnek éreztem a jógát mintsem kihívásnak. Rettentően kellemetlen volt a swan pose a csípőmnek, sem ráhajolni nem tudtam a combomra, sem beleengedni a csípőm ebbe a pózba. Úgy próbáltam elütni az időt, hogy a behajlított lábamon jobbra-balra billegtem és közben azon bosszankodtam, hogy nekem ez nem megy. Nem tudtam elképzelni, hogy eljutok odáig, hogy ráhajoljak a lábamra és a csípőm nem feszül.

Aztán valahogy ez a bosszankodás azt eredményezte, hogy a napüdvözletben is a csípőmre fókuszáltam és az előrehajlást követően a hátralépést lelassítottam és elkezdtem helyezkedni. Megpróbáltam kicsi jobban engedni a csípőm és mélyebbre ereszkedni a kitörésben. Nagyon jó érzés volt, a fölfele nézés is sokkal könnyebben ment így. Fokozatosan álltam át először gondolatban arra, hogy menni fog a swan pose és 5 nap után aztán sikerült is. Örültem neki, hogy sikerült gondolatban lelazulni és ezt a testem is lekövette.

quote-the-mind-is-everything-what-you-think-you-become-buddha-facebook-timeline-cover.png                                                              "Azzá válsz, amit gondolsz"

Mi több, elég girbe-gurba lábaim vannak, így nagyon furcsa érzés volt, mikor a swan pose-ból a down dog-ba megérkezve és megpihenve úgy láttam, mintha egyenesebbek lennének a lábaim. Most ezt nézegetem a down dog közben :) ...nem tudom még hová tenni. A farizmaimat is elkezdtem külön érezni, szerintem ez szintén ennek a póznak köszönhető.

A triangle vagyis háromszög pózban az első pár napban inogtam és az egyik oldalon úgy éreztem nem tudom megtartani a súlyom. Aztán megpróbáltam a testsúlyom úgy eloszlatni, hogy mindkét lábamon legyen súly nemcsak azon az oldalon ahol a kezemmel támaszkodom és ettől most stabilabb lett, de érzem, hogy alapvetően a bal oldalam gyengébb. A csípőm minden alkalommal csodásat kattan mindkét oldalon, mikor beállok ebbe a pózba, de a bal oldalam mindig jobban húzódik.

A hét végére az energiám és a kedvem is visszajött. Tegnap már vidáman újságoltam a páromnak, hogy habár este 9-kor ért véget a napom, de teljesen fittnek éreztem magam.

Következzék akkor a 40 napos kihívás első 10 napra szóló videója, tarts velem továbbra is! Ha pedig most csatlakozol, kérlek olvasd el az alapelveket és nézd meg az alapozó videókat a fentebb megtalálható linkeken.

 
3 héten keresztül a shakti kriyaval kezdtünk, most sem lesz ez másképp. Először külön átvesszük a az egyes elemeit (dog tail - cat tail - baby pose - cobra - down dog), majd 3 körben a légzésünkhöz igazítva egyikből a másikba mozgunk (a továbbiakban ezekkel az elemekkel fogunk egyik ászanából a másikba érkezni, összekötő elemként fognak funkcionálni). 
A harmadik kör végén a down dogból a swan pózba helyezkedünk, először a jobb lábat hajtjuk be magunk alá, majd a bal oldalon is megcsináljuk ugyanezt.

VÁLL FORGATÁSA (shoulder roll)

1. Kilégzésre leengedjük a felső testet és ezzel egy időben a sarkakkal közelítünk a fenekünkhöz.
2. A bal kart kinyújtjuk oldalra és a tenyerünket felfelé fordítjuk, majd a másik kezünket lerakjuk a mellkas mellé és kinyomjuk magunkat egészen addig míg a karunk a hátunk mögött lesz és a kezünket össze tudjuk kulcsolni.
3. A kezeket akkor fonjuk össze, ha nem okoz feszültséget. Vállsérülés esetén természetesen ne végezzük ezt az ászanát. Ha viszont finoman nyújtanád úgy is meg tudod csinálni, hogy nem jössz fel egészen és nem támaszkodsz meg a talpaidon, csak addig nyomod ki magad a jobb karoddal amíg még jól esik és nem feszül a váll. Figyeld magad és legyél türelmes! Lazítsd a lapockákat, nyisd a mellkast és törekedj rá, hogy nyak izmai elengedjenek. A légzés ebben nagy segítségedre lesz.

Ezt követően a másik oldalon is elvégezzük az ászanát.

Gyere vissza középre, belégzésre érkezz meg kobrába, majd kilégzésre down dogba. Sétálj előre és csípőszélességben állj meg. Belégzésre emeld a felsőtested, hajlítsd a térdet és próbálj homorítani, kilégzésre engedd nyúlni a hátizmokat és a fejed engedd le.

OLDALT ÉS HÁTRA HAJLÁS

Belégzésre emelkedünk, karok oldalt jönnek fel, majd kilégzésre a szívünknél összefonjuk a kezeket, ezzel felkészülünk az oldalt hajlásra.
1. Állj középre a jóga matracon és belégzésre emeld a bal karod míg a jobb kezedet a csípődre helyezed.    
2. Kilégzésre dőlj jobbra és a légzéssel mélyítsd egyre a mozdulatot. Csípő marad szemben és csak oldalra hintáztatod, nincs forgás benne. Válts oldalt és ugyanezt végezd el a másik oldalon.

Ezt a törzs döntést hátrafelé is el fogjuk végezni.                                                                                             1. Belégzésre elhelyezkedünk és a tenyerünkkel megtámaszkodunk hátul a derekunkon, majd kilégzésre hajolunk hátra. A légzés ütemében emelkedünk és süllyedünk, majd utoljára belégzésre emelkedünk és kilégzésre előrehajolunk, megfogjuk a nagy lábujjunkat és belégzésre homorítunk, térdek hajlítva, kilégzésre pedig előrehajolunk és egyenesítjük a térdeket.

HARCOS PÓZ (warrior lunge)

Tenyereidet helyezd a lábak mellé, majd lépj hátra a jobb lábaddal.
1. Találd meg a központod és emelkedj a felső testeddel, belégzésre két karodat kissé húzd hátra, hogy nyíljon a mellkas és érezd meg a felső testedet kitöltő energiát
2. Kilégzésre süllyeszd a csípőt. Pár légzést követően érkezz vissza előrehajlásba majd ismételd meg ezt a másik oldalon.

LEFELÉ NÉZŐ HARCI PÓZ (reclining hero)

Térdelj le a lábadra vagy a lábaid közé (ehhez használj párnát ha szükséged van rá). Kilégzésre hátrafelé fogunk hajolni, de mielőtt belefognál ne felejtsd el itt sem a fokozatosság elvét. 3 szintje van ennek a póznak, azt végezd közülük, ami a legkevesebb feszültséggel jár. Támaszkodhatsz a tenyereden, a könyöködön vagy a vállaidon. Adj időt magadnak és légy türelmes. Ez az ászana nyújtja a hasizmot, nyitja a tüdőt, élénkíti a belső szervek működését. Pár légzést követően belégzésre ülj föl és törökülésbe érkezz meg.

ÜLŐ ELŐREHAJLÁS ÉS GERINC CSAVAR

1. Belégzésre nyújtsd ki mindkét lábad és ülj egyenesen, majd kilégzésre húzd be a jobb lábad úgy, hogy a talpad a belső combodon pihenjen.
2. Kulcsold össze a kezeket és fordítsd ki, belégzésre emelkedj.
3. Kilégzésre hajolj előre és fogd meg a talpadat.
4. Légy itt egy pár levegővétel erejéig érezd a földet a feneked alatt, majd emelkedj belégzésre.
5. Kilégzésre engedd magad mögé a két karod, megtámaszkodva rajtuk hajolj hátra.
6. Belégzésre nyisd a mellkast kilégzésre engedd hátra a fejed. A kinyújtott lábad sarkát told előre, legyen aktív a láb, miközben ülsz a földön és mellkasoddal az ég felé nézel.
7. Pár lélegzetvétel után belégzésre emelkedj, majd kilégzésre a behajlított lábat emeld fel és át a bal lábon, a fejedet pedig hajtsd rá a térdedre. Következik a gerinc csavar.
8. Belégzésre egyenesítsd a gerincet, majd kilégzésre fordulj jobbra, bal karoddal a jobb láb külső oldalán támaszkodva. Minden belégzéssel törekedj felfelé és minden kilégzéssel próbálj kicsit csavarni a testeden.
9. Gyere ki a pózból, nyújtsd ki mindkét lábad és végezd el a másik oldalra is a gyakorlatot.

A double breathing-et most törökülésben végezzük és 10x egymás után. Nagy levegőt veszünk és szájon át kifújjuk, majd megpihenünk.


 

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

Csapatjáték

Motiváció és/vagy alkalmazkodás

2016.02.03. 11:54 sszilvi

Úgy hozta a sors, hogy mostanában sokat beszélgetünk a csapatjátékról. És itt nem szűkíteném le a kört kifejezetten a sportra. Csapatjátéknak tartom a munkakapcsolatokat, a párkapcsolatokat és mindenféle kapcsolatot, még a kamionvezetést is.

Az ember eredendően társas lény, akkor érzi jól magát, ha körülveheti magát más szerető lényekkel. Én ezt teszem például az edzéseimen. Előfordul, hogy a sport háttérbe szorul a jó hangulat miatt. Ha egyedül lennék, tuti jobban koncentrálnék, de vajon tudnék-e olyan teljesítményt kihozni magamból egyedül, mint amikor többen vagyunk az edzésen? Mikor sokadjára szól ránk az edző, hogy fogjuk be a szánkat és figyeljünk oda jobban? Részemről a válasz a nem. Fizikálisan a teljesítményem, a koncentrációm, talán ha a 80%-t eléri, viszont a többiek olyan energiát adnak nekem, amitől megtáltosodom. Boldog vagyok velük és ezt egy szuperszigorú és szuperkoncentrált edzéstől nem tudnám megkapni. Persze nem vagyunk egyformák, változó kiből mi hozza ki a legjobbat.

De nézzünk valami mást, például a zenét. Ha zenekarban játszol, nem fogsz kitűnni a tömegből, hacsak nincs szólód. Viszont ha sokan játszotok együtt, azt nehezebbnek gondolnám, hisz nem csak magadra, de a többiekre is ugyanúgy figyelned kell. Felmerülhet a kérdés, melyik jobb: egyedül, szólistaként sikeresnek lenni vagy tartozni valahová és részese lenni egy csapatnak? Mert ott ugyan nem feltétlenül veszik észre az embert, de a zenekar attól zenekar, hogy mindenki egyformán fontos benne. Nem hiszem, hogy kevesebbet ér valaki, csak mert nem tűnik ki a tömegből.

És az örök kérdés: a párkapcsolat. Tavaly rengeteget foglalkoztam önismerettel. Tanfolyamokra jártam, könyveket olvastam. És rá kellett jöjjek, hogy hajlamos voltam alárendelni magam a másiknak. Simán félretettem a saját érdekeim, a saját jólétem csak azért, hogy a szeretteimnek több/jobb/szebb legyen, mert azt gondoltam – hála az egómnak - ha nem így teszek, akkor önző vagyok. De megértettem, vagyis megtanultam, hogy végső soron a legfontosabb mindig önmagam kell legyek! Ettől még lehetünk egyenrangúak, élhetünk egyensúlyban!

Kimeríthetetlen a téma és azt gondolom mindannyian találtok példát erre a saját életetekben, ahol vagy amin el lehet gondolkodni.

Én részemről a vidámságot, a boldogságot, a csapatot választom, mert lehet ott nem vagyok kiugróan feltűnő és az is lehet, hogy többre lennék képes bizonyos szempontból, de egyedül lennék és az nem jó.

Hisz mihez kezdjek a sikerrel, ha végül nincs kivel megosztanom?

Szép napot,

Szilvi

sori_ironman.jpg

Ironman 70.3 Budapest, Vandával a célban

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

40 napos jóga kihívás - alapozás 3.

2016.01.28. 17:06 SalamonÁgi

Már a második hét telt el a 40 napos jóga kihívás alapozó szakaszából és ez a hét is sok új érzetet hozott. Az első héten a shakti krya-t gyakoroltam, a második héten ehhez jött még összesen 3 kör napüdvözlet. Ezen a héten pedig 2 új pózzal ismerkedem meg, az egyik a háromszög póz, vagyis triangle a másik pedig a swan pose, aminek nem találtam meg a magyar megfelelőjét (a swan jelentése hattyú, de arra, hogy hattyú póz vagy tartás egészen más képekre leltem a neten a Prem videójában látotthoz képest).

Csatlakozni most is ér, de ismét felhívnám a figyelmet arra, hogy a fentebb található linken lévő szabályok elolvasása és betartása mellett. Ott megtaláljátok az előző két hét gyakorló videóit és a hozzá tartozó magyar nyelvű leírást. Amennyiben viszont velem együtt haladtok már nektek is a 3., egyben befejező alapozó videó következik. Nem tudom, ti milyen tapasztalatokra tettetek szert, de nekem elég erősre sikeredett ez a hét.

Az első alkalommal a 2. kör napüdvözlet után "kidőltem", vagyis mivel kicsit megszédültem és nem mellesleg ezzel a lendülettel le is izzadtam, úgy döntöttem elég lesz nekem az a két kör és az utolsót már a 'double-breathing'-re várva a földön fekve töltöttem. Gondoltam inkább nem erőltetem, majd másnap újra megnézem, hogy vagyok, és ha már nem érzek semmit, akkor végig csinálom mindhárom kört a napüdvözletből. Ez tulajdonképpen a továbbiakban így történt, így végül sikerült az érzeteimre koncentrálni.

A napüdvözlet közben arra lettem figyelmes, hogy miközben a hüvelykujjamat követem a szememmel tulajdonképpen a nap útját járom be, vagyis a felkelő napot és a lemenő napot nézem. Elkezdtem érezni a nap melegségét, a tápláló fényét és tudatosult bennem az élet körforgása, ahogyan a fény születik, majd kihuny. Nem éreztem közben semmit, nem éreztem, hogy ez rossz lenne vagy jó, csak engedtem ezt a megélést.

circleoflife.jpg

A fizikai síkon a hát közepének a rugalmatlansága tűnt fel (mikor hátralépek és felfelé emelem a tekintetem). Ez az egyik mumusom, a másik meg majd, ha oda kerülünk szerintem a csípő. Aztán a múlt alkalommal elfelejtettem említeni, hogy mindenhonnan fogyok és ezzel egy időben erősödöm is. A karom, a lábam vékonyabb, a hasamon a kis zsírpárna alatt egész megemberesedtek az izmok.

Végül számomra a hét meglepetése, ami inkább a nőknek szolgál információval, egy nagyon erős görcsökkel teli menstruáció. Erre évek óta nem volt nálam példa, és hát természetesen tudtam, hogy köze van a jógához. Mivel, ahogyan már korábban is említettem, egy barátnőmnek köszönhetem a kriya jógával való megismerkedésem, így ő az akivel alkalomadtán konzultálok a tapasztalataimról. Mivel a jóga többek között detoxikáló hatású is, ezért bármilyen helyen őriz az ember feszültséget, az távozni fog. Ez történt az én esetemben. Egy nap gyakorlást így kihagytam és rengeteg alvás után szépen fokozatosan múltak el a fájdalmak. Ne essetek tehát kétségbe, figyeljétek meg az érzéseiteket és engedjétek őket tovább, majd pihenjetek!

Most pedig jöhet az újabb hét, és a befejező alapozó videó:A videó ugyanúgy kezdődik mint az előző. Először a shakti krya, majd a napüdvözlet 3 körön át (ezeknek a gyakorlatoknak a részletes leírását megtaláljátok a fent már említett posztokban). 12.26-nál érkezik az első újdonság, a háromszóg póz, vagyis a 'triangle'. Innen folytatom a leírást:

Állj oldalt a szőnyegen, kezeidet zárd össze és emeld a szívedhez, ezzel tisztelegve a benned lévő harcos előtt.
1. Belégzésre emeld a bal lábat és lépj egy nagyot oldalra
2. Kilégzésre a párhuzamos lábfejeket fordítsd el jobbra (az elöl lévő lábat 90 fokban a hátul lévőt pedig 60 fokbanl)
3. Belégzésre tölts meg a tested levegővel és figyelj arra, hogy habár a fejed elfordítod a dőlés irányába a csípőd és felső tested előre néz
4. Kilégzésre lassan fokozatosan dőlj előre jobb tenyeredet pedig helyezd a lábadra, ott ahol még nem feszül a tested tőle. Érezd a talajt a lábad alatt és próbáld egyenesíteni a lábakat. Nyílik a csípő, a has és a mellkas. Az ujjak nyitottak és a tekinteted a hüvelykujjadon pihen. Mintha egy képzeletbeli fal előtt állnál, a csípő és a vállak egy síkban vannak.
5. Belégzésre jövünk ki a pózból, még pedig úgy hogy egy kört írunk le magunk előtt a bal karral és ezáltal "húzzuk fel" magunk

Megismételjük ugyanezt a másik oldalon is

1. Felhúztad magad, a lábak terpeszben
2. Kilégzésre a párhuzamos lábfejeket fordítsd el balra (az elöl lévő lábat 90 fokban a hátul lévőt pedig 60 fokbanl)
3. Belégzésre tölts meg a tested levegővel és figyelj arra, hogy habár a fejed elfordítod a dőlés irányába a csípőd és felső tested előre néz
4. Kilégzésre lassan fokozatosan dőlj előre bal tenyeredet pedig helyezd a lábadra, ott ahol még nem feszül a tested tőle. Érezd a talajt a lábad alatt és próbáld egyenesíteni a lábakat. Nyílik a csípő, a has és a mellkas. Az ujjak nyitottak és a tekinteted a hüvelykujjadon pihen. Mintha egy képzeletbeli fal előtt állnál, a csípő és a vállak egy síkban vannak.
5. Belégzésre jövünk ki a pózból, még pedig úgy hogy egy kört írunk le magunk előtt a jobb karral és ezáltal "húzzuk fel" magunk

Zárd a lábakat és pihenj meg, figyeld a póz által ébresztett érzeteket és hagyd elcsendesedni.

Ezt követően a napüdvözletet fogjuk megcsinálni, 1 teljes kört írunk le, tehát 1x a bal oldalon és 1x a jobb oldalon úgy, hogy a kobrát helyettesítjük az új swan elnevezésű pózzal.

Ebben a pózban az első jobb oldali ciklusban, a jobb lábat hozom előre és helyezem keresztbe magam előtt, úgy hogy a bal csípőcsönt alá helyezem a bal sarkat. Hagyj magadnak időt, hogy lazuljon a csípő és a térd és semmit se erőltess. Finoman a légzéssel összhangban nyugtasd az elméd és ha készen állsz hajolj előre, érezd a nyúlást a fejed teteje és a hátul lévő láb nagylábujja között (Régebben mikor csináltam ezt én az első alkalmakkor nem hajoltam még előre, csak próbáltam hagyni hogy lazuljon a csípőm). Figyeld magad, és semmit se erőltess. Egy pár ki- és belégzést követően, belégzésre emelkedj és kilégzésre 'down dog'-ba érkezz meg, majd folytatsd a napüdvözletet a korábban megtanult módon.

Bal oldalon ugyanígy a kobra helyett majd ez következik. Végül a már jól ismert 'doubel breathing'.

Egy hét múlva elkezdődik a 40 napos kihívás!Szép hetet és jó gyakorlást.


Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A cool újjászületése

2016.01.26. 10:59 lukacszoli

Na figyelj csak ide. Hozzád szólok most. Igen, jól érted, hozzád. Vacakolsz? Tökölsz? Mindent halogatsz? Hagyd már a fenébe az egészet. Vedd észre, hogy most van itt a lehetőség. Tedd meg. Szeretnél sikeresebb lenni a munkádban, sportban, párkapcsolatodban, az egész életedben? Hát hajrá, vágj bele, indulj el az utadon, tedd meg magadért!

Azt hiszem, eleget szarakodtál már.

Bezzeg a régi szép időkben, mondod mindig. Amikor még a haverokkal, tudom. Ez most engem egyáltalán nem érdekel. Legyél már itt és most! Kapd össze magad, hagyd magad mögött azt, ami már véget ért.

Felejtsd el a múltat. Észrevehetnéd, hogy az már elmúlt. Az eszedre vedd, ne a lelkedre. Igen, így. Tudod, a vacakolással egy centivel sem lesz jobb. Sőt, egy ezredmilliméterrel sem. Az a nagy helyzet, hogy a tökölés csak hátráltat. Tudom, én is szoktam. Majd holnap. Majd tegnap. Bármikor, csak ne most. Hagyjál már békén, nem érted, hogy nem érek rá? Nem értem, hogy nem érsz rá. Most érsz rá, most van itt a te időd. Felejtsd el a tegnapot. Ma ma van. Egész nap. Tudom, hogy régen sok minden történt. De ez most pont nem érdekel. A múlt már nincs itt. Ha állandóan azon keseregsz, hogy milyen rossz volt régen, most is rossz lesz. Hidd el. Súlytalan, mint fing a gatyában. Azt mondod, sok? Akinek nem inge, ne vegye gatyára.

Felejtsd el most a jövőt is. Az még nincs itt. Tudod, ezért jövő, mert még csak jön. Ráérsz majd  akkor foglalkozni vele, amikor már itt lesz. Persze, tervezz. Tervezni jó. De itt és most élj, ne a jövőben. Kérjük vigyázzanak, az ajtók záródnak. A vagányság következik. Addig szállj be, amíg nyitva van az ajtó. Tudd az irányt, tudd, hogy merre mész. De most még legyél itt. Először csak szállj be. Ráérsz majd utána megküzdeni a többivel. Csak legyél rajta azon a vonaton. Itt és most. Nem tegnap. Nem holnap. Itt és most.

dude-hands.jpg

Azt hiszem, eleget tököltél már. Igen, arra gondolok, amikor nem tetted meg. És csak másnap jöttél rá, amikor már mindegy volt. Akkor is és most is mindegy, hogy mi volt. Csak az van, amiben itt és most vagy.

Na figyelj csak ide. Hozzád szólok most. Igen, jól érted, hozzád. Gyere, kapd össze magad! Figyeld meg, vedd észre, hogy százszor, ezerszer jobb vár rád! Tudom, hogy képes vagy rá! Ott van benned a vagányság!

Tegyél félre mindent, tojd le a rendszert. A más rendszerét. Legyen sajátod. A tiéd. Nem az enyém, nem az övé. A tiéd. Találd meg az irányodat. Tudd, hogy merre mész. Ha nem tudod, a fene megette az egészet. Itt és most. Arra, amerre menned kell. Amikor megvan az irány, nézz körül. Keresd meg, hogy ki néz egy irányba veled. Nézd meg, hogy közülük ki van ugyanazon az úton, mint te. Na őket jól nézd meg. Mert ők lesznek az útitársaid. Ők azok, akikkel együtt fogod folytatni.

A következő lépés?

Indulj el.

Indulj el!

Indulj már el!

Figyeld meg, hogy mi történik, amikor elindulsz a saját irányodba. Akikkel dolgod van, automatikusan ott lesznek veled az úton. Igen, lesz, aki már nem jön veled többé. Engedd el, köszönd meg neki, hogy eddig itt volt. Azzal menj, akivel dolgod van. Akivel nincs, engedd el. Lehet, hogy visszajön majd, lehet, hogy nem. Te itt és most vagy.

Csak menj. Legyél tökös.

Vagány.

Magabiztos.

Határozott.

Húzd ki magad! Legyél büszke magadra! Szeresd magad! Haladj előre az úton, a te utadon!

Menj, menj, hajrá, támogatlak!

Ha egyszer összetalálkozunk, szeretettel foglak üdvözölni. Legyen így. A lényeg, hogy menj.

Mert vagány, magabiztos és határozott vagy. Egyenes háttal, büszke tekintettel, stabil léptekkel haladsz.

Menj, képes vagy rá!

Na ki a faszagyerek?

Zoli

jason-statham-the-mechanic-movie-image.jpg

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.
süti beállítások módosítása