Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Csak semmi rizsa - A barna rizs

2013.11.30. 10:12 lukacszoli

Vanda néhány napja számolt be a rizstejes élményeiről, ahol a barna rizs témáját is megkapargatta. Nézzük hát meg közelebbről is.

Sokáig úgy gondoltam, hogy a rizs, az rizs. Pici fehér izé, semmi variálás. Idővel viszont rá kellett jönnöm, hogy ez az egyszerűnek tűnő növény jóval több, mint aminek látszik.

Tudtad például, hogy több, mint 40 ezer fajtája van? A faj neve Oryza sativa, a magyar neve is ebből ered.

Ráadásul nem is fehér, hanem barna. A gyártás során hántolják és koptatják, hogy a tündi-bündi finnyás gyomrocskánk is elboldoguljon vele és hogy tovább eltartható legyen. Ha pedig még puccosabb verziót szeretnénk, létezik fényezett rizs is. Na ezek azok a lépések, amit jobb lenne kihagyni. A barna rizs abban különbözik a fehér párjától, hogy a hántolás után nem koptatták le a héj alatti "ezüsthártyát", azaz a korpát és a csírát. Pedig pont ez az a réteg, ami kiemelkedően hasznos táplálékká teszi, azaz csak tehetné. A fehér rész önmagában durván egyszerűsítve nem több, mint alig emészthető ballaszt, fényezett keményítő. A gépekkel megerőszakolt és kifehérített alapanyagok általában inkább káros, mint egészséges hatásúak. Gondolok itt elsősorban a fehér rizsre, lisztre és cukorra. Ha bővebben is olvasnál róla, jó szívvel ajánlom William Dufty könyvét, a Cukor blues-t. 

A barna rizs sokkal kevésbé befolyásolja a vércukrot, mint a fehér rizs. Ráadásul a rosttartalma hatszor nagyobb, illetve tele van olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amik mind az egészség megóvását szolgálják. Mindezek segítségével segít a 2-es típusú diabétesz és különböző szívbetegségek elkerülésében. A sok rost pedig jót tesz az emésztőrendszernek. Összességében tehát számos rendkívül jó egészségügyi hatása van ennek a kis barna izének.

Az elkészítése roppant egyszerű, bár a fehér rizsnél időigényesebb.

Némi kísérletezés után nekem az alábbi módszer vált be:

  • - kimérek egy bögre rizst (bár felénk inkább így mondják: "rizset")
  • - a lábasba löttyintek egy korty olívaolajat
  • - a forró olajon fél percig pirítom a rizst
  • - hozzáteszek két bögre vizet
  • - csipet só
  • - végül pedig a hangulatomnak megfelelően fűszerezem

A kurkumától szép sárga lesz, a paprika pirosassá teszi, az oregánótól finoman fog illatozni. Még érdekesebbé lehet tenni, ha a főzési idő felénél, amikor már kevesebb a víz, a tetejére szórunk egy más színű fűszert. A végeredmény érdekes tarka rizs lesz.

Forrásig nagyobb lángon hagyom, utána kisebbre veszem. Majd lefedve nagyjából 30 percig főzöm. Akkor készült el, ha a bödönbe nézve már nem látszik a víz.

Az utolsó 10-15 percben hozzátéve egy bögre kukoricát/borsót finom egytálételt kaphatunk.

15well_rice-blogSpan.jpg

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr25657394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeGe007 2013.12.02. 11:23:39

vagy úgy is hogy "rizsát".. :D

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.12.04. 14:58:58

Kókusztejjel rizottónak...nyamíííííí :)

Ötike 2013.12.05. 15:41:48

Érdemes lenne kipróbálnod a bulgurt , én imádom a barna rizst de ez jobban bejött.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2013.12.05. 19:24:27

@Ötike: De jó, hogy te is itt vagy :) Szoktunk bulgurozni is, bár ritkán, most pl nincs itthon, venni fogok.
@Bozót: Brazíliában csináltam garnélás rizottót kókusztejjel. Mert ugye ott egyik sincs aranyárban :)Hát az valami isteni volt.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.12.05. 19:26:47

@szancsurrr: A kókusztej itt se annyira vészes, az amúgy tök drága coop-ban egy 3decis konzerv a sűrű változatból 399
A garnéla mondjuk tényleg drága :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.12.05. 19:27:44

@Ötike: Bulgur se rossz. Én keverni szoktam a fehér és barna rizst bulgurral és hajdinával.

Ötike 2013.12.05. 21:51:58

Bozót: Hajdinát nem ismerem de kipróbálom, köszi a tippet.

Szancsurr: Olvasgatom rendszeresen :-)
süti beállítások módosítása