Vanda néhány napja számolt be a rizstejes élményeiről, ahol a barna rizs témáját is megkapargatta. Nézzük hát meg közelebbről is.
Sokáig úgy gondoltam, hogy a rizs, az rizs. Pici fehér izé, semmi variálás. Idővel viszont rá kellett jönnöm, hogy ez az egyszerűnek tűnő növény jóval több, mint aminek látszik.
Tudtad például, hogy több, mint 40 ezer fajtája van? A faj neve Oryza sativa, a magyar neve is ebből ered.
Ráadásul nem is fehér, hanem barna. A gyártás során hántolják és koptatják, hogy a tündi-bündi finnyás gyomrocskánk is elboldoguljon vele és hogy tovább eltartható legyen. Ha pedig még puccosabb verziót szeretnénk, létezik fényezett rizs is. Na ezek azok a lépések, amit jobb lenne kihagyni. A barna rizs abban különbözik a fehér párjától, hogy a hántolás után nem koptatták le a héj alatti "ezüsthártyát", azaz a korpát és a csírát. Pedig pont ez az a réteg, ami kiemelkedően hasznos táplálékká teszi, azaz csak tehetné. A fehér rész önmagában durván egyszerűsítve nem több, mint alig emészthető ballaszt, fényezett keményítő. A gépekkel megerőszakolt és kifehérített alapanyagok általában inkább káros, mint egészséges hatásúak. Gondolok itt elsősorban a fehér rizsre, lisztre és cukorra. Ha bővebben is olvasnál róla, jó szívvel ajánlom William Dufty könyvét, a Cukor blues-t.
A barna rizs sokkal kevésbé befolyásolja a vércukrot, mint a fehér rizs. Ráadásul a rosttartalma hatszor nagyobb, illetve tele van olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amik mind az egészség megóvását szolgálják. Mindezek segítségével segít a 2-es típusú diabétesz és különböző szívbetegségek elkerülésében. A sok rost pedig jót tesz az emésztőrendszernek. Összességében tehát számos rendkívül jó egészségügyi hatása van ennek a kis barna izének.
Az elkészítése roppant egyszerű, bár a fehér rizsnél időigényesebb.
Némi kísérletezés után nekem az alábbi módszer vált be:
- - kimérek egy bögre rizst (bár felénk inkább így mondják: "rizset")
- - a lábasba löttyintek egy korty olívaolajat
- - a forró olajon fél percig pirítom a rizst
- - hozzáteszek két bögre vizet
- - csipet só
- - végül pedig a hangulatomnak megfelelően fűszerezem
A kurkumától szép sárga lesz, a paprika pirosassá teszi, az oregánótól finoman fog illatozni. Még érdekesebbé lehet tenni, ha a főzési idő felénél, amikor már kevesebb a víz, a tetejére szórunk egy más színű fűszert. A végeredmény érdekes tarka rizs lesz.
Forrásig nagyobb lángon hagyom, utána kisebbre veszem. Majd lefedve nagyjából 30 percig főzöm. Akkor készült el, ha a bödönbe nézve már nem látszik a víz.
Az utolsó 10-15 percben hozzátéve egy bögre kukoricát/borsót finom egytálételt kaphatunk.
Zoli