Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Iszol te rendesen?

2014.04.11. 10:12 lukacszoli

Mindenki megtanulta az iskolában, hogy a testünk tömegének 70 %-a víz. Azonban az emberek nagyon nagy része a szükségesnél jóval kevesebb folyadékot visz be. Indokok, kifogások bőven akadnak.

Nem iszok, mert...

  • - gyakran kell pisilni menni
  • - izzadok
  • - macerás
  • - lusta vagyok
  • - nem szeretem a vizet
  • - messze van a büfé
  • - rossz az italautomata
  • - eszembe sem jut, hogy ma még nem ittam.

Ennek eredményeként könnyen eltelhet úgy a nap, hogy vizet egyáltalán nem, egyéb folyadékot is pedig csak néhány pohárral ittunk. Ha rá van kényszerítve, a szervezet elketyeg akár napi fél liter folyadékkal is. És itt szerintem ne tekintsük a folyadékbevitel részének a kávét, cukrozott üdítőket, alkoholos italokat. Ezek jellemzően még jobban kiszárítanak, vagy csak az éhségünket növelik.

A rendszeres "nem-ivás" eredményeként akár 50 % környékére is lecsökkenhet az a bizonyos tankönyvi 70 % víz. Jó eséllyel sokan éveket élnek le úgy, hogy nem isznak tiszta vizet. Ezen azért gondolkozzunk el egy percig.

Pedig nagyon indokolt lenne odafigyelni erre a problémára. A kiszáradás, elégtelen folyadékpótlás számos kellemetlen dologhoz vezethet az életünkben.

Fáradtság
A víz a szervezetünk egyik legfontosabb energiaforrása. A dehidratáció a test folyamatainak lelassulását okozza, ami fáradtsághoz, fáradékonysághoz vezet. A kiszáradás ingerlékennyé, türelmetlenné tesz.

Asztma és allergiák
A kiszáradt test légzésfolyamatai megváltoznak. A légzéssel folyadékot vesztünk (gondoljunk akár a hidegben látszó párás leheletre), ezért dehidratált állapotban a légzőrendszerünk tisztulása és hatékonysága gyengébbé válik.

Magas vérnyomás
Alapesetben a vér víztartalma kb. 92 %. Amennyiben kiszáradunk, a vérünk is sűrűbbé válik. Ezáltal nehezebben áramlik az erekben, azaz a szervezetnek erősebben kell dolgoznia a keringés fenntartásáért.

Bőrproblémák
Az izzadás, párolgás elősegíti a bőr tisztulását, méregtelenítését. Ha nincs bekészletezve az ehhez szükséges víz, ezek a folyamatok lelassulnak és számos bőrproblémát okozhatnak. Dermatitis, pikkelysömör, korai ráncosodás, elszíneződések.

Magas koleszterin
A kiszáradt szervezet több koleszterint termel, hogy megakadályozza a sejtek vízvesztését.

Emésztési zavarok
Az elégtelen folyadékpótlás felboríthatja az ásványianyag-háztartásunkat. Sók, kalcium, magnézium. Ez számos emésztési problémát okozhat, mint például fekély, gyomorhurut, savas reflux.

Hólyag- és veseproblémák
A kiszáradt szervezetben felgyűlnek a toxikus anyagok és savas mindenfélék. Ez a baktériumok nagy kedvence, azaz nagyobb eséllyel alakulhatnak ki fertőzések, gyulladások, fájdalmas elváltozások.

Székrekedés
A bélrendszer jelenti szervezet egyik fő folyadékfelvételi helyét. Ha itt túl nagy a szárazság, a béltartalom összesűrűsödhet és jóval nehezebben tudja megtenni a WC felé vezető útját.

Ízületi fájdalom, merevség
Az ízületek hatékony, sima mozgását, azaz a fogaskerekek kenését nagyban a víznek köszönhetjük. A kiszáradt szervezet ízületei érzékenyebbé, sérülékenyebbé válnak.

Korai öregedés
A krónikus dehidratáció gyorsítja a szervezet öregedését. A legnagyobb szervünk, a bőrünk hamarabb kezd ráncosodni és öregedni.

 

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele nagyban növelheti az életminőségünket. Több energia, fiatalos lendület, jó emésztés, optimális testsúly, jó hangulat. Ha evés előtt megiszunk egy-két pohár vizet, jobb lesz az emésztésünk és a hamarabb jelentkező teltségérzés miatt kevesebbet fogunk enni.

A folyadék kiválasztásánál arra is gondoljunk, hogy a víz kalória- és cukortartalma pontosan nulla. Egy pohár üdítőben 35-40 gramm cukor is lehet, ráadásul fölöslegesen viszünk be vele akár 150 kalóriát.

Gondoljunk a lelki oldalra is. Ha lelassult, elakadt, beragadt az életünk, megfelelő mennyiségű vízzel új lendületet adhatunk a problémás területeknek.

Hogy mennyi az ideális mennyiség? Erre számos tanács és kalkulátor létezik, mindenféle információkat találunk. Szerintem a pontos mennyiség rengeteg változótól függ és egyedi. A személyes tapasztalatom az, hogy számomra valahol napi három liternél kezdődik az optimum. Érdemes kísérletezni vele, jó játék. Az eredmény pedig garantált.

Tehát a kérdésem továbbra is a következő:

Iszol te rendesen?

enviro_drinking-water_minisite_banner.jpg

Zoli

//A poszt célja az elgondolkodtatás és a figyelemfelkeltés. Nem szakdolgozat.
Forrás

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr235987808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amarillalalal 2014.04.11. 10:43:37

Én télen nagyon sokat teáztam, ami jó volt, hiszen folyamatosan melegített, de mivel vízhajtó hatású emiatt tényleg nagyon sokat kellet mosdóra mennem.

Mióta már nincs hideg és vizet iszom azóta megtizedelődött ez a probléma. :)

Ebben az esetben valóban a legegyszerűbb megoldás a legjobb!

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.04.14. 10:55:39

@Amarillalalal: Erről eszembe jutott egy nagyon rossz vicc: "Jean teázol? Dehogy teázok, nem látod, hogy zuhog az eső?" :))

Rózsika 2014.06.16. 20:32:50

na, most akkor áruljátok el, hogyan diktáljak a kétévesbe legalább napi fél liter folyadékot. véletlenül leltem a posztot, és értem a lényegét is, de a folyamat nálunk ott elakad, hogy :"igyuk meg ezt a vizet/bármit" "nem. nem. NNNEEEMMMM".

juctice (törölt) 2014.06.16. 20:46:21

@Rózsika: Mit ivott eddig Gyermeked? Oka kell legyen, miért nem fogadja el a vizet, diktálni pedig nem lehet.
(8 hónapos a Fiam, olyan mint a kacsa. Ízesített innivalót soha nem kapott, de szétszedi kaja után az etetőszéket, ha a vizes pohárral-szopókás üveggel közelítek.)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.06.17. 08:06:14

@Rózsika: Bocsi, de ezt passzolom, nem értek a gyerekneveléshez :) Egyáltalán nem hajlandó inni? Az elég veszélyesnek hangzik...
süti beállítások módosítása