Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Mit vegyek fel?

2013.09.17. 18:38 szancsurrr

michelin-man.jpgBizony, sajnos itt az ősz, a hűvös, esős idő, aztán meg a zord, fagyos tél, brrr. De mi ugye kemények vagyunk, mint a fagyott csirkeláb, tehát a hideg idő nem rettent minket el attól, hogy a szabadban mozogjunk.

Mire figyeljünk, illetve mik azok a gyakori hibák, amit a kezdő téli futók elkövetnek? (Saját tapasztalat :)

0. Az egyik legfontosabb alap igazság: akkor vagy jól öltözve, ha a futás/mozgás kezdetekor egy kicsit fázol. Ha már az elején pont jó, akkor túlöltöztél és később meleged lesz.

1. A 0. pont folyománya: ne parázz rá túlságosan. Futás közben meleged lesz, még akkor is, ha kint röpködnek a mínuszok.

2. Öltözz rétegesen, de ne a Michelin style-ra gyúrj. Öt réteg ruhában elég nehézkes a mozgás és két perc múlva meleged lesz. Szóval ne öltözz túl!

3. Felejtsd el a pamutot! Ha az egyszer megszívja magát nedvességgel (mert télen is izzadunk), azt a futóatyaúristen sem szárítja meg, tehát egy jeges-nedves-hideg öltözékben fogsz szenvedni; tüdőgyuszi, idegösszeropi borítékolható.

4. A technikai anyag a barátunk. Nem kell megijedni az anyagi csődtől sem, mert szerintem teljesen felesleges a több 10 ezer forintos márkás csillivilli-übercuki-hipertrendi cuccokra költeni. Persze aki megteheti, az tegye meg. Nyitott szemmel kell járni, mert pár ezer forintért remek minőségű és olcsó téli (és nyári) futó- és bringás cuccokat lehet beszerezni a lidli-aldi-tízpróba háromszögben. (Tudom, hogy sokan fikázzák ezeket a termékeket, de én az idei távjaimat, több mint 3500k bringa és több mint 1500k futás, szinte csak ilyen "olcsó", "alsó kategóriás", "mit vársz ennyi pénzért?" ruhákban teljesítettem és tökéletesnek bizonyultak.)

5. Cseresznyét szedni csak sapkában! A fejünkön át rengeteg hőt veszítünk, így a sapi kötelező. A sapi lehetőleg ne vastag kötött legyen, a legjobb egy vékony csősál vagy egy vékony polár.

6. "Magas" sál a száj elé, de ez csak nagyon hidegben kell, hogy ne a jeges levegőt szívd be, bár ugye elvileg orron át kell belélegezni, bár állítólag nem is megalapozott tény az orron-be-szájon ki.

7. Amire feltétlenül szükséged lesz (zárójelben, hogy nekem mi van és menyiért vettem):

  • meleg felső aláöltözet (10próba áruház, síelős: 1500 ft),
  • hosszú ujjú technikai póló (Lidl, 2000 ft)
  • hosszú nadrág (cupi, nem susi, nem bő, mert befúj alá a szél és az brrr) (turi: Under Armour (!!!) gatya 1500 ft-ért)
  • széldzseki (10próba áruház: 3000 ft, meg van egy "márkás", ami 5000 ft volt),
  • vízhatlan, vastagabb dzseki (nekem softshell van thermo béléssel), lehetőleg kapucnival (há und em, tizen valahányezer).
  • vastag futózokni (sok van, de mind 1000 ft alatt volt)
  • csősál
  • kesztyű

8. Téli futócipőm nincs. És nem is lesz. Shield-es meg mittoménmilyen, na nem... :) Két zoknit veszek fel és kész.

9. Kimaradt valami? Oszd meg kommentben!

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr435521035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lukacszoli · http://egyensulyom.hu/ 2013.09.17. 18:56:13

És a turkálókat se felejstük el :)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2013.09.17. 21:23:36

+1 a turkálóknak! :)
Vízhatlan cucc nagyon ritkán kell, inkább szél ellen vékony dzseki.

Nekem sincs külön téli cipőm, nem éreztem még hiányát

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2013.09.18. 17:49:39

Nem tudom, te hogy vagy vele, én télen-nyáron két zoknit veszek fel. LOL WTF

Adri-Anne 2013.11.03. 15:46:41

Na, én aztán botrányosan félre tudok öltözni. : D Tavaly télen vittek ki először. Írom: három kabát, kesztyű, sapka, sál az arc elé, az orr elé és szigetelésképp a nyakhoz is egy, (biztos, ami tuti), hótaposó, ... : D mert ugye a hegyekben hideg van! : D Másnap már elég volt két vastagabb felső is... : D Hahhha.. . Harmadik alkalommal aláöltöző, az is könyökig feltűrve, sima futócipő és talán még a kesztyűket is tíz perc után dobáltam le magamról, sapi maradt. : )

Softshell kabikhoz egy kiváló ötlet, amire tízből tizenegy nem gondolna: Munkaruházati boltok!!!!! ; ) 10 alatt már kapni thermo béléses, 8000mm/3000mm-es(!), kapucnis, fényvisszaverőst. ; ) Tudásra ugyanaz, mint a nagy márkások. Szánkón, Snowboardon, és több órás rommá ázós esőben is tesztelve. : )

Én inkább az esőhöz nem nagyon tudok öltözni, mert ha bebugyolálom magam az okos nejlonokba - még, ha van is rajtuk szellőző -> leizzadsz -> csuromvíz. Ha nem öltözöl be, akkor meg csak szimplán az esőtől vagy csuromvíz... : S Nem igazán érzek különbséget. : D Erre van okos tipp? : D Ne fussak/tekerjek gyorsan, mi? : D

---------_~@
--------'\<,
----( . ) / ( . )

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2013.11.04. 13:40:47

@Adri-Anne: Leírtad a kérdésedre a választ: "és több órás rommá ázós esőben is tesztelve." Vagyis softshell. Ha meg nincs hideg és úgy ázol el, akkor nincs gáz.
süti beállítások módosítása