Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom a sütiket, csokit és az édességet úgy általában. Sajnos vissza kell fognom magam, így pölö csokit szinte soha nem eszek. Az átlagos csokikban iszonyatos mennyiségű zsír van, tehát nem is feltétlenül a csak Ch tartalom miatt kerülendőek. Kb. olyan, minta cukros zsíros kenyeret tolnál az orcádba bele, érdemes megnézni a csomagoláson, hogy mennyi az annyi, megdöbbentő. Ha csoki, akkor kizárólag 85%-os, sőt egyszer vettünk 99%-os étcsokit, na az A CSOKI.
Egyesek szerint viszont nem kell parázni, mert:
A sütikben az a jó, hogy kis odafigyeléssel egészségessé lehet őket tenni. Tehát azoknak sem kell lemondani minden élvezetről, akik fogyóznak. Én már évek óta tudatosan élek ebből a szempontból, kerülöm a fehér lisztet és a cukrot, a tejszínt, meg a mindenféle színes-szagos, E-kkel dúsított cukrászati csodákat.
Ma túrós sütit csináltunk. Ebben a sütiben az a jó, hogy nincs tésztája, vagyis magát a tölteléket kell kisütni, ami szerintem a sütinek a lényege. Nem kell a tészta közül kikanalazni a legjavát. Mert az egész süti a legjava :)
Az elkészítése pedig hihetetlenül egyszerű.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 1/2 kg túró
- 2 kis pohár tejföl
- 3 ek nyírfacukor
- 5 ek teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- fahéj
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját a nyírfacukorral jól kikeverjük.
- Hozzáadjuk a túrót, tejfölt és a citromhéját, simára keverjük. Majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet.
- A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrós krémhez keverjük.
- Lisztes tepsibe öntjük.
- 180-200 fokon kb. 45 perc sütés kell neki, előmelegített sütőben.
Ez az alap, amit jól meg lehet bolondítani mind félével, mehet bele mazsola, gyümölcs, akár magvak is. Mi most a sima fahéjasat csináltuk, szigorúan mazsola nélkül.
Nagyon finom és könnyű, próbáljátok ki.
Van egy tuti jó egészséges süti recepted? Oszd meg velünk!
A miénket Sütiszörny is ajánlja :)