A brit tudósok még nem döntötték el, hogy zöldség avagy gyümölcs, de egy biztos: a paradicsom gömbölyű és piros.
A konyhában változatosan felhasználható, de falra a borsóval ellentétben ne hányjuk, mert a színe miatt nehezen eltávolítható.
Kismókusok kipréselhetik a levét, nagymókusok remek véres marist készíthetnek belőle.
A horrorisztikus hatás kedvéért ehetjük egészben, mint az almát.
Remek móka egy negyed paradicsommal a szájban (a héja legyen kifelé) hülye arcot vágva vigyorogni.
Aki tetőtől talpig paradicsom trutyiban szeretne wellnessezni, az látogasson el augusztus utolsó szerdáján a spanyolországi Bunolba.
A fentieken kívül a parit még ezért szeretjük:
- kalória értéke minimális
- magas A vitamin tartalma jó hatással van az immunrendszerre és a bőr egészségére
- kálium tartalmának köszönhetően tisztítja a vért, tehát védi a májat és serkenti a működését
- likopin tartalmának (ez adja a szép piros színét) köszönhetően fiatalítja a sejteket, erősíti és megvédi őket
- oxálsav tartalma hozzájárul az emésztés serkentéséhez, a gyomorsav túltengés panaszaitól is megszabadít
Külsőleg is használhatjuk: gombák, kelések, fekélyek tisztítására, kezelésére is alkalmas. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
Ha érzékeny a gyomrod, akkor húzd le a héját és úgy fogyaszd.
Végül egy hiper egyszerű paradicsmos egytálétel. Én ebédre szoktam csinálni, 15 perc és kész:
-1 marék barna rizs
-2 pari
-1 mozarella (golyó)
- szurokfű (aka oregano)
A rizst megfőzöd, de annyi vízben,m hogy maradjon a végén egy kis leve. A parit és mozarellát feldarabolva beleteszed a már megfőtt rizsbe, összerotty, de csak annyira, hogy a sajt szétolvadjon. Oreganóval és egy kis sóval ízesítve egyszerű de nagyszerű. A nem diétás változatba mehet egy kis kukorica is.
"Egyetek paradicsomot, mert az néktek jó."
(Nyúl Pál)