Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Hogy vagy?

2014.06.20. 10:04 lukacszoli

Hogy vagy? Ha informálisabb találkozónk van, szinte biztos, hogy a köszönés után ez lesz az első kérdés. Naponta tucatszor hangzik el ez a két szó. Vajon milyen arányban hangzik el ez a két szó azzal a céllal, hogy válasz is érkezzen rá? Gyanítom, hogy az esetek döntő többségében nem több ez, mint a szokásos udvariassági formulák egyike.

A standard válasz: jól, köszönöm.

Vajon mit szólna a kedves kérdező, ha elkezdenénk elmesélni az éppen minket foglalkoztató dolgokat?

Köszönöm, jól vagyok. Bár egy kicsit zsibbad a bokám, viszket a gombás talpam és már megint büdös volt a metrón. Valószínűleg méretes meglepődés és elképedés lenne az eredmény.

A wikipédia vonatkozó szócikke szerint: egy kérdés alapvető célja az információszerzés. A válaszoló (amennyiben együttműködik) megadja a kért információt vagy annak az ismert részletét. Vannak olyan kérdések is, amik nem feltétlenül információszerzésre szolgálnak. Ilyen lehet sok esetben a hogy vagy is.

Úgy gondolom, hogy ez egy sokkal fajsúlyosabb kérdés annál, mint hogy csak úgy dobálózzunk vele. Ha a találkozáskor köszönünk, használjunk köszönést. Ha beszélgetést kezdeményezünk, dobjunk be egy aktuális témát. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy a beszélgetőpartnerünk hogy van, hogy érzi magát, akkor arra kérdezzünk rá.

Im fine_when Im not fine.png

Vajon az emberek mekkora hányadától nem kérdezték meg érdeklődéssel évek óta, hogy hogyan is érzik magukat? Hiába hangzik el a hogy vagy milliószor, mégsem jutnak előrébb vele. Lassan eljuthatunk oda, hogy egyszerű köszönéssé degradálódik. Mint az angolszász vidékeken a How are you. Nem több, mint köszönés. Ha elkezdenénk szépen részletezni a válaszunkat, nagyot néznének.

Azt javaslom, hogy akkor tegyük fel ezt a kérdést a beszélgetőpartnerünknek, ha tényleg szeretnénk tudni, hogy mi foglalkoztatja. Szinte biztos, hogy sokat tudunk ezzel segíteni neki. A legtöbb régi házban él legalább egy olyan néni, vagy bácsi, aki évtizedek óta keserű és morcos. Senki sem szereti, reflexből szórja a bántást és az átkokat, ha valami nem tetszik neki. Menjünk oda hozzájuk és kérdezzük meg tőlük, hogy is érzik ma magukat! Többször próbáltam már és pillanatok alatt sikerült megszelidíteni. Az egyszerű kérdés mögött érezte a jó és segítő szándékot. Elmesélte, hogy mi bántja, mi történt, mik csúsztak el az életében. Onnantól pedig előre köszön, hozza a sütit és meglocsolja a virágaimat a folyosón.

The-Little-Prince-001.jpg

A javaslatom a mai napra: tegyük fel valakinek a "Hogy vagy?" kérdést úgy, hogy arra őszinte érdeklődéssel várjunk választ.

Hogy vagy?
Hogy érzed magad?
Miben segíthetek, hogy jobb legyen a napod?
Mi az a gondolat, amit szeretnél elmondani és feloldani?

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr226388391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takysoft 2014.06.20. 13:26:25

Neeeeeeem!
Van nekem elég ismerősöm, akikkel ha találkozom, kérdés nélkül is elszavalják a kálváriájukat.
Ha valaki megkérdi tőlem Hogy vagy? akkor nem azt várja, hogy panazskodjak. Én sem ezt várom másotól.

A barátaimtól nem kell megkérdezni hogy vannak. Ők úgyis elmondják ha épp eljön az ideje. Sörözés vagy futás közben átbezséljük a gondokat/bajokat ahogy a vicces storykat is.

A válasz a kérdésre "Jól, köszönöm". És ahogy ezt a válasz kimondod nem arra fogsz rádöbbenni, hogy hazudtál. Egyszerűen csak a másik ember nem érdemes rá, hogy (abban a pillanatban) megoszd vele. Plusz tényleg jól vagy.
Mert minden gondod és bajod ellenére répes vagy magadban racionálni, hogy nem hazudtál. Tényleg jól vagy. És ez boldogsággal tölt el.
Ha nem, akkor meg nem abrátokra van szkséged, hanem sokkal komolyabb segítségre.

Én szívesen meghallgatok bárkit. De ha valakinek CSAK bajai vannak, az egy idő után elég terhes személyiség.

Beszélgetést ilyennel nyitni pedig... annyira sok szempontból rossz, hogy részletezni sincs kedvem.

Szóval a "Hogy vagy?" egy köszönés, amire a válasz "Jól köszönöm..." És a ... rész után jöhet valami érdekes vicces kedves story, beszélgetésindító.

NEM panaszkodás. És ez jól is van így, köszönöm szépen :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.06.20. 20:07:18

@takysoft: Szerintem kicsit félre értetted. A lényeg az lenne, hogy csak akkor kérdezzünk meg valakit, hogy hogy van, ha tényleg kíváncsiak vagyunk rá.

juctice (törölt) 2014.06.20. 21:34:49

@takysoft: A magyar nyelv csodálatos sok szempontból. Itt is tökéletesen egyértelmű. A "Hogy vagy?" egy teljesen nyitott kérdés, és bizony kifejtős. Ha téged fáraszt a válasz, vagy ne tedd fel a kérdést, vagy gondolkodj el azon, érdekel-e igazán mi történt azzal az ismerősöddel, akit megajándékoztál a figyelmeddel. S tényleg, hogy vagy? ;)

takysoft 2014.06.25. 12:18:20

@juctice: @szancsurrr: Sosem kérdezek ilyet. "Mizu"-t vagy "Mi újság veled?"-et szoktam kérdezni, de csak akkor ha várok is választ.

Csak tanácsként írtam, amit írtam. Te se kérdezz ilyet ha nem akarsz fél órás napaszkodást hallani valakitől, akire magasról teszel.

És ha megkapod a kérdést, ne válaszolj rá őszintén, mert nem azért kérdezték, kivéve, ha egy barátod kérdezte.

Az esetek 90%-ában ez csak köszönés. Nálam nem. És normálisan működöm :D
De ettől még tudok ki az, aki azt várja, h "kösz, jól"

Jobb a békesség.

Van amiben nem... általában azzal szoktam kiakasztani az embereket, hogy olyan módban beszélek velk, ahogy ők velem.
Ha valaki magáz, azt én is magázom. Ha tegez, akkor én is tegezem.

Ha valaki fiatalabb, akkor általban letegezem. De ha magáz, akkor átváltok.

Ha valaki idősebb, akkor rá bízom a választást. Így illik. De ha letegez, tőlem se várjon magázódást. Pár egyetemi tanárommal sikerült összeszólalkozni emiatt :D

Hmm, ez érdekes téma, írok is róla majd facebookon :D
süti beállítások módosítása