Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Gyümölcstea, vörös főzetek és az élet fája

A tea, ami nem teából készül

2014.07.13. 10:39 lukacszoli

Az előző posztban megismerkedtünk a fekete, zöld, fehér és Oolong teával.

Menjünk tovább, következzenek a teajellegű növények. Gyümölcsteák, mate, rooibos és társaik. Közös bennük, hogy nem tartalmaznak tealeveleket, azonban a hasonló elkészítési mód miatt a köznyelv teának hívja őket.

A gyümölcstea kategóriájába azok a főzetek tartoznak, amiket növényi levelek, gyümölcsdarabok, virágszirmok forrázásával és áztatásával állítunk elő. A tealeveleket nem tartalmazó keverékek főzetei koffeinmentesek.

Gyakori alkotóelemeik:

  • - hibiszkuszvirág
  • - rooibos
  • - csipkebogyó
  • - málna
  • - alma
  • - rózsaszirom

Sokszor láttam már olyan hirdetést, ahol a hibiszkusz és a csipkebogyó C-vitamin tartalmára hivatkoztak, mint kiemelkedő gyógyító tulajdonságra. Ez igaz, azt viszont általában elfelejtik hozzátenni, hogy a forró víz hatására lebomlik, a hatása egyenlő lesz a nullával. Ha a C-vitamin tartalma miatt isszuk a teát, ne forrázzuk, hanem áztassuk. Tegyünk egy evőkanál csipkebogyót egy üvegbe, töltsük meg vízzel és áztassuk 10-12 órán át. Így reggelre kitűnő nyári üdítőitalunk lesz, aminek a vitamintartalma sem sérült.

Hibiszkusz

 hibiscus-tea.jpg

A világ több részén elérhetetlen kincs, nálunk viszont egyszerű dézsás dísznövényként is összefuthatunk vele. Ázsia trópusi részeiről érkezett. A legtöbb gyümölcstea alapja, kellemesen savanykás ízű, remek szomjoltó. Jótékony hatással van az emésztőrendszerre.

Tisztelem a hibiszkusz gyógyhatásait, viszont az utóbbi időben a boltban kapható gyümölcsteák nagy részében erősen dominál. Sajnos sok olyat láttam, ahol 90 % hibiszkusz mellé szórtak még ezt-azt, hogy legalább az illata picit más legyen.

Általában 8-10 perc áztatás kell neki, de ha friss, 4-5 perc is elég lehet.

Csipkebogyó

csipkebogyo.jpg

A vadrózsa termése tele van C-vitaminnal, a téli időszak kitűnő immunerősítője. A pektin- és csersavtartalma hasmenés esetén is segít. Ha szeretnénk megtartani az összes jótékony hatását, forrázás helyett áztassuk egy éjszakán át. Ha csipkebogyót veszünk, lehetőleg ne a filteres változatot keressük. Októbertől, novembertől, az első fagyok megjelenésétől akár magunknak is szedhetjük. Lehetőleg a parkokban, erdőkben keressük, az utak mellett élő növények bogyói szennyezettek lehetnek.

Lehet, hogy csak én érzem így, de amikor iszom, olyan mellékízt érzek, mintha vért innék.

10-12 óra áztatás, ne melegítsük.

Rooibos

rooibos.jpg

A vöröscserje Dél-Afrikából származik, kizárólag a nyugat-fokföldi Cedarberg-hegység környékén őshonos. Bár nem teacserje, a feldolgozása nagyban hasonlít hozzá. A nyári hónapokban, kézzel szüretelt leveleket összehantolva, halmokban fermentálják.

Kitűnő gyógyhatásai vannak, számos országban szinte gyógyszerként tisztelve isszák. Ásványi anyagokban gazdag (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz), alacsony a cserzőanyag-tartalma. Magas az antioxidáns-tartalma. Görcsoldó, gyulladásgátló, anti-allergén. Segíti az emésztést, jó hatással van az álmatlanságra, gyógyítja az ekcémát és a pattanásos bőrt. A lista szinte végtelen, ha csak egy növényt vihetnénk magunkkal a lakatlan szigetre a főzeteinkhez, ezt válasszuk.

Amikor először vásároltam rooibost, azt hittem, hogy valami nagyon különleges növényt kaptam. Egy elírásnak köszönhetően a dobozra vöröscserje helyett vörösceserjét írtak. Alig három hónapig tartott rájönni, hogy ez csak elírás...

100 fokos vízben áztassuk 3-5 percig.

Lapacho

large-1824_Lapacho_Mango.jpg

Az élet fájának is hívják. Örökzöld növény, akár 700 évig is él. A kéreg lehántása után a fa hamar regenerálódik, nem szenved maradandó károsodást. A fa kérgét az inkák számtalan betegség gyógyítására használták. Itthon viszonylag ismeretlen, hozzájutni sem lehet mindenhol. A hagyomány szerint a daganatos, rákos betegségeket is gyógyítja, erről viszont igen sok tudományos vita van. Intenzív, ésszerűtlen fogyasztása káros hatású is lehet.

Ésszel fogyasztva viszont remek baktériumölő és immunerősítő. Megfázás, influenza, gombás, vírusos, bakteriális fertőzések, fájdalmak, nyugtalanság, vizesedés, rovarcsípések esetén kitűnő gyógyír. Fő hatóanyagai a lapachol, kálium, kalcium, vas és a jód.

1 liter vízhez tegyünk két teáskanállal, 5 perc forralás után 15 percig áztassuk. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, igyunk meg belőle napi egy litert. Hat hétnél ne tartson tovább a kezelés.

Mate

071023163949-large.jpg

Dél-Amerika kedvenc itala, a magyalfélék családjába tartozó örökzöld növény. Hatóanyaga a koffeinhez hasonló hatású matein. Mate tökben, calebasse-ban készítik. Félig megtöltik mate teával, majd felöntik hideg, vagy forró vízzel. Fém szűrős szívószállal, bombillával isszák ki belőle.

Nevét a lopótökből készített pohárról kapta, amit a kecsuák mati-nak neveztek. Hidegen fogyasztva tereré néven ismerhetjük.

Számos élénkítő hatású összetevője van, emellett a magas antioxidáns- és flavonoid tartalma miatt tisztító hatású is. Ezt komolyan kell venni, kb. 10 %-kal emeli az anyagcserét. Azaz, ha túl sokat fogyasztunk belőle, annak komoly hasmenés lehet a vége. A zsírok lebontásában is segít, a fogyózók jó barátja. Aki pedig a menstruáció előtt puffad, a vízhajtó hatásának köszönhetően megszabadulhat ettől a problémától.

Frissen elkészítve szép zöld színű. Ha a kancsóban felejtjük éjszakára, reggelre mélyzölddé oxidálódik és nagyon keserű lesz.

Komoly sportolók gondoljanak arra a fogyasztása előtt, hogy az élénkítő hatása miatt doppingszerként tartják számon.

100 fokos vízben készítsük, 5-10 perc áztatással.

 

Ma is megismertünk néhány finom főzetet, azonban a lista még messze nem ért véget. A teázás és a gyógynövények világa határtalan, milliónyi kincset rejt még magában.

Jó teázást, egészségetekre!

Zoli

A teázásról szóló sorozat eddigi posztjai.

----------------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcstea
http://www.demmers.hu/index.php?main_page=page_9
http://www.femina.hu/egeszseg/csipkebogyo_tea_keszites
http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen/fuben-faban/mire-jo-az-afrikai-vorostea/
http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/lapacho-tea-tabebuia-avellanedeae-elkeszitese/4313/

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr656504347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása