Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Öngondoskodás - biztonság - biztosítás - EGYENSÚLY

2014.07.13. 19:52 lukacszoli

Az Egyensúly Rádió legutóbbi adásában Megyesi Lajossal beszélgettünk a biztonságról a sportban és a biztosításról az életben. Fogadjátok szeretettel Lajos bemutatkozóját, néhány elgondolkodtató tanáccsal:

Az ember elbagatellizálja a távolinak érzékelt veszélyeket. Minél kevésbé tűnik közvetlennek a kockázat, annál kevésbé foglalkozunk vele. Odafigyelsz az egészségedre, ha lehet, egészséges ételeket eszel, rendszeresen mozogsz, konditerembe, fitnesz-terembe jársz, biztonságos autót vezetsz...

De mégis mit tennél akkor, ha komoly baleset, esetleg váratlan egészségügyi gond miatt hosszabb időre kiesnél a munkádból?

Ki vezetné helyetted a cégedet?
Mi lenne, ha emiatt elvesztenéd a munkádat?

Vagy.

Éled a „pörgős életedet”. Ez számodra „természetes” mindennapi gyakorlat. Nem csak azért, mert ez az elvárás, megfelelés alapja, hanem még élvezed is.

De mégis biztos, hogy Te is voltál már úgy, hogy behunyt szemmel ábrándoztál egy kis pihenésről. Nem tréningezni, hanem meghitten kettesben…, vagy a családdal…

Elgondolkoztál azon, mit és hogyan rangsorolj az életedben?
Megvan a saját fontossági sorrended?

Az emberek többsége így fogalmaz , „csak egészség legyen”. Tehát első az egészség biztonsága. Ugyan mindent nem teszünk meg érte, de legalább megfogalmazzuk. Félünk egy egy komoly betegségtől, félünk attól, hogy abból sokkal nehezebb, sokszor nem is lehet véglegesen meggyógyulni. De még ha sikerül is, a gyógyulás sokba kerül.

Második a család biztonsága. Ennek a biztonságnak minimum két alappillére van:

Érzelmi biztonság és pénzügyi (egzisztenciális) biztonság
Az érzelmi biztonság „magánügy”. Valami olyasmi hogy a bizonytalanságnak még a kialakulására se adjunk esélyt.

Safety-Car-3.jpg 

A pénzügyi biztonság „alapjának is az alapja”, a munkajövedelem biztonsága, akár saját vállalkozásról, akár alkalmazotti jövedelemről van szó. Másik pillére az időben elkezdett gondoskodás, az élethosszig tartó tanulástól kezdve, a családalapítás, a gyermekek felnevelése, taníttatása, s nem utolsó sorban a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságának megalapozása.

Ma már másról sem szól a média, mint az öngondoskodás fontosságáról. Öngondoskodás nélkül nem tudod felnevelni a gyermekeidet, öngondoskodás nélkül nem lesz a taníttatásukra pénzed, öngondoskodás nélkül nem lesz nyugdíjad és még sok más ok hangzik nap mint nap.

Minden összefügg a pénzzel…

El kell keserítselek, ez így igaz ! De legalábbis a fenti dolgokra mindenképp igaz !

Vagyis az öngondoskodás egész egyszerűen azt kell, hogy jelentse Neked, hogy addig tervezd meg a jövődet, amíg dolgozol és pénzt tudsz keresni. Készülj fel a tervezhető és az előre nem várt helyzetekre is. 

Vagyis,

akár egy egy célod elérése érdekében,

akár ha bármi baj érne, legyen egy biztonságos védőhálód, tudd, hogy mibe kapaszkodhatsz, tudj mihez nyúlni.
Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mint a téli öltözködést: rétegesen. De tudnunk kell, hogy milyen “rétegek” kellenek ahhoz, hogy „ne fázzunk meg”.

Öngondoskodás = Arany = Befektetés = Tőzsde? = Megtakarítás ? = Életbiztosítás ?

Igen, biztosítás. Egyik alternatívaként mindenképp.

sports-injury.jpg

Mi is a biztosítás?

A biztosítási szerződés esetén a biztosító meghatározott jövőbeni esemény (biztosítási esemény) bekövetkezésétől függően bizonyos összeg megfizetésére vállal kötelezettséget, a biztosított, illetve a másik szerződő fél pedig ezért biztosítási díjat fizet.

Miért hasznos a biztosítás?

Abban segít, hogy ha egy előre nem látható, váratlan esemény, vagy tervezett biztosítási esemény (lejárat, futamidő vége) bekövetkezik, akkor a biztosító társaság fizet. Tehát nyugalmat és anyagi biztonságot jelent, mert a kiesett javak a biztosítással fedezhetők, pótolhatók, illetve tervezett célok rendszerességgel (rendszeres, akár kis összegű befizetésekkel, befektetésekkel is) elérhetők.

Nevezhetjük ezt vagyonnak, vagyongyűjtésnek?

Nagyságától függ, meg egyébként is „minden relatív”, de egy dolog biztos vele kapcsolatban. A tőke két tényező (hacsak nem örököltünk, vagy nyertünk) – a befektetett pénz és a befektetési időtartam – függvénye, vagyis minél hosszabb ideig foroghat a pénz- és tőkepiacokon a befektetett pénzösszeg, annál nagyobb hozamra számíthatunk, vagy annál kisebb összeggel is elérhetjük a befektetési céljainkat. (A tőke felhalmozási szakaszában jegeljük a pénz likvid volta iránti igényünket, azaz ne akarjuk ma elkölteni azt, amiből tíz-húsz év múlva tervezünk költekezni.)

A tervezést és a végrehajtást természetesen szakértő segítségével kell intéznünk, hiszen a vakbelünket sem magunk operáljuk a konyhaasztalon. Befektetési, biztosítási és nyugdíjszakértők állítják össze a kívánt portfóliókat annak függvényében, hogy hány évesek vagyunk, milyenek a jövedelmi és családi viszonyaink, milyenek a foglalkoztatási kilátásaink, milyen tervekkel vágunk a jövőnek, és így tovább.

Sok múlik azon, hogy kit választunk tanácsadónknak. A bizalom minden sikeres kapcsolat alapja, de önmagában nem elégséges feltétele a befektetési sikereknek.

Időt és pénzt takaríthatunk meg – és magasabb hozamot érhetünk el –, ha nem csak a saját józannak ítélt eszünkre vagy népi bölcsességekre hagyatkozunk az életünket meghatározó befektetési döntések során, hanem szakember, szakemberek segítségét is igénybe vesszük.

Woody Allen mondta egyszer: “Van még a halálnál is rosszabb. Aki egyszer már eltöltött egy estét egy biztosítási ügynökkel, az tudhatja, mire gondolok” Nos, én erre szeretnék rácáfolni. Találkozzunk, beszélgessünk, tegyetek fel kérdéseket, egy személyes konzultáció keretében, amihez a Ti befektetésetek nem több, mint egy kis idő.

Megyesi Lajos
Szerződött partner
ING Biztosító Zrt.
Rózsadombi Igazgatósága
1027 Budapest
Horvát utca 14-24 IV emelet /CBC irodaház/
Mobil: 30/ 73 71 271
E-mail : megyesi.lajos@ing.hu

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr636505687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása