A zöldségekről való értekezést tovább folytatva, a mai terítéken a cukkini van. A már ismert lecsó receptünk következő szereplője.
A tökfélék családjába tartozik. Érdemes zsenge (15-25 cm) korában fogyasztani, mert akkor a legfinomabb, legédesebb, és a magjai puhák.
Élettani hatásai kedvezőek:
- 95%-a szöveti víz
- mangánt, kálciumot, magnéziumot, káliumot, rezet, foszfort, cinket és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz
- folsavban és élelmi rostban gazdag
- antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását
- gyulladásgátló és vértisztító hatású
- béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat
- csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát
- csökkenti a prosztata problémák esélyét
Láthatjuk, hogy rengeteg mindenre orvosság lehet a cukkini. Most, hogy könnyen elérhető fogyasszunk belőle minél többet. Emellett ne csak cukkini kerüljön a tányérunkra, fogyasszunk minél több friss, napérlelte zöldséget amíg lehet!
Vanda
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/