Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Este vagy reggel fussak?

2014.09.23. 20:14 lukacszoli

Az utóbbi néhány hétben igen sűrű lett a programom. Ez jó, mert olyan dolgokkal foglalkozom, amit örömmel teszek és régóta vágytam rá. A sok teendő még eltart egy darabig, ezért nem mindenre marad időm, amire szeretnék. Ennek köszönhető például az is, hogy mostanában kevesebb blogposzt volt. Ez a jövő héttől változni fog, ismét rendszeresebbek lesznek a posztok.

A futásra is kevesebb időm és energiám jutott. Kedvem van, de a hajnaltól-éjszakáig napokba nem fért bele. Jövő héttől erre is több időt tudok majd szánni. Az eddigi két és fél év során azt tapasztaltam, hogy a siker kulcsa a rendszeresség. Ha valamit sikerül úgy beépíteni, hogy több hét után is működik, akkor jó esély van rá, hogy megtapad és szokássá válik. A délelőtti, délutáni sportolást mostanában nem igazán fogom tudni megvalósítani, viszont mozogni mindenképpen többet szeretnék. Remek rekreáció, ami segít kikapcsolódni és egy kicsit megteremti a csendet, ami a napközbeni zakatolás közben kevésbé elérhető. Két időpont maradt, amit többé-kevésbé rendszeressé tudok tenni. Reggel és este. A teendőim jellegéből adódóan ez most a reggel 6 órát és az este 10 órát jelenti. Mindkettő esetében vannak bőven pro és kontra érvek, úgy érzem, hogy nem ideális megoldás. Viszont a semminél mindenképpen jobb.

night_running.jpg

Az érveim:

Reggel

  • + ébredezik a város, felkel a nap, indulnak a teremtő energiák
  • + ébredés után egy kis átmozgatást követően remek indítása lehet a napnak
  • + egy kis kocogás segít rendszerezni a napi teendőket, jó alkalom átgondolni a naptárat
  • - korán reggel hideg van és sötét
  • - éjszaka az izmok is alszanak, óvatosan kell terhelni
  • - nem igazán megoldható a kajálás két órával előtte, egy gyorsan bedobott banán pedig nem tart túl sokáig nálam

Este

  • + a nap jó levezetése lehet
  • + nem kell sietni, hiszen utána már nem kell időre ott lennem a következő tárgyaláson
  • + elcsendesedik a város
  • - este ilyenkor már hideg van és sötét
  • - messze nem mennék már ilyenkor, a Városligetben sötét van, az ugyanolyan utcák pedig nem túl izgalmasak
  • - az elalvást hátráltathatja az esti futás közbeni hormonbomba

Ebben kérem most a tanácsotokat. Ti mikor mentek, mennétek inkább futni? Reggel, vagy este?

Zoli

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr396725335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.23. 20:40:42

Én csak este futok. A sötét és hideg van, na és? :) Ne bent fuss, hanem a Liget szélén a Felvonulási tér-Hősök tere-Közlekedési múzeum vonalon, ott van közvilágítás. Hallgass valami nyugis zenét/meditálj elalvás előtt, attól lenyugszik a tested. Hajrá!

Amarillalalal 2014.09.23. 22:00:50

Én mostanában (mióta napi 8-10 órát dolgozok/tanulok) inkább reggel futok. Ha 6-kor kint vagyok, 9-re simán bárhová beérek.

- Nekem azért sokkal jobb, mert így délután, este már nem kell ezzel foglalkozni és a párommal tölthetem az időt.
- Nem kell a kajálással foglalkoznom (mikor egyek), reggel egy teával, vagy egy lekváros kenyérrel elvagyok a futás végéig.
- Reggel kevesebb a hülye, sötétben sem félek.
- Minden egyes alkalommal, amikor kikelek az ágyból és kimegyek futni, úgy érzem, hogy kitartóbb lettem:)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.24. 06:45:14

Amúgy meg egy laza reggeli kocogást Zoli, te is kibírsz egy banánnal, szóval a reggeli kérdés nem kérdés :) A reggeli futást, főleg télen, viszont az ízületek védelmében nem javasolják, érdemes elolvasni Gyula írását:www.kisgyula.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=249:miert-kerueld-a-reggeli-futast-telen&catid=35:sajat-hirek

Cs.Csilla 2014.09.24. 10:08:50

Nekem egy kicsit kifogáskeresősnek tűnik ez az írás.
Azt gondolom, hogy a legtöbb hobbi futó, munka és egyéb teendők mellett reggel vagy este futja le a napi/heti adagját. És igen, ha jön az ősz meg a tél, akkor azt sötétben és hűvösben/hidegben teszi.
Én 7végén szombat reggel letudom a 7végi hosszút, előtte reggelivel, kutyasétáltatással és reggeliztetéssel. Ezzel pont elmegy annyi idő, hogy utána tudok menni szaladni.
Hét közben este szaladok és fél 8-nál előbb ritkán tudok elindulni. Télen este enyhébb az idő, mint reggel, de a sötét az alap, tehát mindenképpen érdemes olyan részen futkározni, ahol van közvilágítás.
Az elalvás eleinte tényleg csúszott egy kicsit, de amióta jelentősen javult a pulzusom és kellően alacsony bír maradni, azóta az sem gond. Tehát én látok némi összefüggést a magas pulzusszámon abszolvált edzés és a kicsit nehezebb elalvás között (persze ennek semmi tudományos alapja sincs a részemről, puszta megfigyelés).

Szerintem kevesebbet agyalj és inkább menj ki helyett futni egy jót! Kellemesen elfáradsz és ha este mentél ki, akkor egy jót alszol utána! ;)

Cs.Csilla 2014.09.24. 11:12:26

@Cs.Csilla: utolsó előtt mondatban: .....helyettE.....

2014.09.24. 12:05:33

Este? Reggel?
Amikor időd van rá, akkor fuss. Ha belefér, reggel is és este is.
Miért kellene előtte enni? Elég sokat kell ahhoz futni, hogy elhasználd a szervezetben tartalékolt energiát. Ráadásul a reggeli mozgás étvágyat csinál. :)

Esti futás nehezíti az elalvást? Bár én nem futok se reggel se este, de reggel is és este is a bő óra intenzív (50-80%-os pulzuson) mozgás megvan. Az esti 1 óra után inkább az ébrenlét nehéz, nem az elalvás. Bár lehet, ezt a tv műsorok teszik :)

Persze az 1 óránál lényegesen hosszabb edzések máshogy működnek. Ott már kell, ha nem is előtte, de közben enni, és tovább pörög a szervezet az edzés után. De aligha tipikus a rendszeresen hosszabb edzés.

Egyre több olyan futóval találkozom reggel akik munkába futnak. Nem a busz után, hanem futva közlekednek a munkahelyükig. Nagyon gazdaságos megoldás időhiányban szenvedőknek.

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 13:30:04

Nekem az este futás jön be, reggel nem nagyon tudnék, anno voltam olyan edzőtáborban, ahol reggel is volt edzés, azt nehezen viseltem.

Én inkább sokkal jobban alszok az esti futástól, mint hogy nehezítené az elalvást.

A hideget nem találom igazán hátránynak, rendesen felöltözve a leghidegebb téli időszakban sem gáz, futottam már -20 alatt is és jól esett.

Én nem Budapesten lakok, hanem vidéki megyeszékhelyen, de én pont azt szeretem az esti futásban, hogy a város általam még nem is ismert apró utcáit is felfedeztem. Meg olyan helyeken is futhatok, amelyek nappal nem lennének jók futásra a túl nagy forgalom miatt.

Persze azért legjobb nappal(délután) és erdőben, csak az nem mindig jön össze.

Tyreo 2014.09.24. 13:36:41

Nekem egyértelműen az este játszik. Addigra derül ki, hogy a napi dolgaimmal hogyan haladtam, belefér e vagy sem.
Utána sokkal jobban alszom, ráadásul utálok korán kelni.

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 13:43:58

@kasza003:
"Egyre több olyan futóval találkozom reggel akik munkába futnak. Nem a busz után, hanem futva közlekednek a munkahelyükig. Nagyon gazdaságos megoldás időhiányban szenvedőknek. "

Én is ismertem ilyet, aki rendszeresen futva vagy kerékpározva (utóbbit is sport szintűen, tehát nem mint az átlag munkába tekerő) járt dolgozni, olyan 6-8 km-re, az egyetlen necces, hogy ennek feltétele az, hogy a munkahelyen legyen lehetőség zuhanyozni, ami nem minden munkahelyen adott.

Én anno egyetemistaként közlekedtem az épületek között meg otthonról órára futva, télen többé-kevésbé el tudtam kerülni a leizzadást úgy, hogy alul öltöztem és az utolsó néhány száz métert sétáltam, hogy nehogy a fűtött terembe érve izzadjak nagyon. Egy idő után ez már ez úgy nézett ki reggelente, hogy félúton a reggelimet is megvettem a pékségben, így futás közben kajáltam. Egy alkalommal kivételesen lassan, gyalogolva mentem, erre az egyik ablakból leszólt egy néni, hogy "fiatalember, ma nem lesz futás?". Meg az is vicces volt, mikor öltönyben futottam vizsgára, mert elszoktam attól, hogy gyaloglás szerinti időben induljak, így késésben voltam.

amsz · http://www.amator-szexvideo.com 2014.09.24. 14:43:37

Városban reggel tisztább a levegő.

diszkriminans (törölt) 2014.09.24. 14:57:35

@amsz:
Ez pont télen, amikor amúgy is szennyezettebb a levegő, nem igaz a hajnali köd miatt, ami lent tartja a szmogot.

HardPötty 2014.09.24. 15:20:03

Nekem azt javasolták ha könnyen kelő ébredő típus vagy akkor reggel fussak. Ha pedig az a típus aki éjszakázni bír akkor este fussak. Ízületek izmok kímélése érdekében hasznos lehet táplálékkiegészítő fogyasztása. Glükozamin-szulfát elég jó support lehet az ízületeknek reggel

2014.09.24. 16:11:40

@HardPötty: A placebo hatáson túl is érzed az izületvédők hatását? Mennyi szedési idő után?
Nekem a térdemre a gyógyfürdő jött be, különösen a kénes Zsóry. Általában már 1 nap után is érzem a hatását, és 1-2 hétig nyomja el a tüneteket.

Köves D. Gábor 2014.09.24. 16:33:39

A reggeli futáshoz jól hozzá lehet szokni. Hideg? Fel kell öltözni. Sötét? Fejlámpa a megoldás. Érdekes, ha sötétben fut az ember, akkor még ismert, jó útvonalon is lassabb, mint napközben. Terepen meg főként. Azt hiszem, ezért, mert éjszaka, holdfénynél és fejlámpát használva is sokkal rosszabb a szín- és térlátás, mint nappal.
A legjobb, ha az ember reggel fut, aztán ha sikerül az időt jól beosztani, este is.

HardPötty 2014.09.24. 17:00:05

@kasza003: anno mikor futni kezdtem a térdem nem igazán tolerálta a gyatra technikám és a túlsúlyomat. De akkor a glüko-szulfát segített sokat. Most viszont a technikám jó és súlyt is vesztettem bőven, így nem kell olyan gyakran szednem. Vagyis igazából vállízületekkel vannak néha gondjaim most, de ott is segített eddig. Hogy ebből mennyi placebo hatás azt nem tudom, de amíg segít nem is érdekel. :)

eplethy 2014.09.24. 18:23:11

@Köves D. Gábor: Nekem a "Ha hidegben akarsz futni, öltözz fel" dologgal csak annyi a bajom, hogy felvehetek 3 pulóvert is, de a belélegzett levegő ugyanolyan hideg, mintha csak egy pólóban lennék.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.25. 07:26:54

@szoszaty: Köss egy sálat a szád elé és azzal ez is megoldódik.

eplethy 2014.09.25. 18:13:06

@szancsurrr: Igen, kb. két percig. Mert a lehelet párája frankón kicsapódik a sálra. A legjobb, amikor kívülről elkezd fagyni :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.09.25. 19:49:18

@szoszaty: Én is szoktam télen futni. Nekem bevált.

diszkriminans (törölt) 2014.09.26. 11:45:50

@Köves D. Gábor:
A reggeli futást nem tudom, de az éjszakai futásnál megváltozik a sebesség érzékelésed, ezért azt hiszed, hogy nagyon gyors vagy, közben meg sokkal lassabb vagy, mint nappal.

diszkriminans (törölt) 2014.09.26. 11:48:21

@szoszaty:
A hideg levegőt meg lehet szokni, ha rendszeresen futsz télen, inkább segít elkerülni a betegségeket, mint hogy megfázz tőle. Persze van, aki inkább orron veszi a levegőt télen, hogy nehogy torokgyulladása legyen.

szabi... (törölt) 2014.10.11. 01:16:06

Hosszútávon nem szuszogunk, csak orron. Ott meg mindegy a hőmérséklet.

Anna, jó ez így? Hiányoznak a pezsgő viták-véleménycserék. Csak nekem?

zozy79 2014.11.03. 17:59:04

Akkor fuss mikor jobban esik.
Én mindig este futok. Kétszer próbáltam eddig életemben reggel futni, 10 év időkülönbség volt a kettő között. Testvéreim, én vért hánytam.Alig bírtam menni. Olyan voltam futás után mint egy zombi, fáradt de nem elég fáradt, hogy tudjak aludni.

zozy79 2014.11.03. 18:11:00

@szoszaty: Nem télen kell óriási teljesítményeket menni, olyan tempóban kell menni max , ahol még nem lihegsz. Viszont télen jobb teljesítményt lehet elérni ugyanazon erőkifejtéssel mint nyáron, mert a tested nem melegszik annyira. És többet is lehet fogyni.Valahol olvastam, hogy akkor a jó, ha a futásod első 5-10 percéig fázol. Aláírom, teszteltem. Régebben baromra beöltöztem, de ma már +10 alatt veszek csak fel hosszút, +4 alatt sapkát. Ha nem állsz meg nem fogsz megfázni.
süti beállítások módosítása