Egyensúlyt!

"Erőd forrása az egyensúly, avagy a lelki béke. De a békesség nem álmosságot jelent! Békében élni annyit jelent: szövetséget kötsz az erőkkel, ahelyett, hogy harcolnál ellenük." Andrew Matthews

Friss topikok

  • takacsveca93: Én nem nagyon szerettem eddig a smoothiekat, turmixokat, de már egy ideje tesztelgetem, hogy mitől... (2019.04.22. 15:02) Az új életmód eszközei: Turmix
  • Zsuzsa Fekete 112: :) (2016.01.01. 15:47) Üzenet 2017-ből
  • bircaman szerkesztő maxval: S te római vallású vagy? (2015.12.23. 05:36) Boldog Szaturnáliát!
  • városjáró: most komolyan, ha valaki nélkülözni kénytelen, annak minden adományt amely nem megalázó és/vagy ál... (2015.11.20. 00:50) A néni ereje
  • csincsilla72: @Tinman: Ez nem igaz egyszerűen! Enni lehet, csak nem mindegy, hogy mit. Bár valamelyik tanult "ko... (2015.09.17. 15:22) 5 ok, ami miatt nem fogysz az edzéstől

Nagy kisokos a futócipő-vásárlásról

2014.11.02. 15:10 lukacszoli

Vagy kis nagyokos, vagy mi is ez. A lényeg, hogy álljon itt néhány tanács, ami segíthet a megfelelő futócipő kiválasztása és megvásárlása során.

Sokan mondják, hogy fussunk, mert a futás olcsó sport, csak egy cipő kell hozzá és kész, már mehetünk is. Néhány apróságtól eltekintve tökéletesen igazuk van. Főleg akkor, ha nem gondolunk a felszerelés többi részére, technikai felső, nadrág, futózokni, évszaknak megfelelő kiegészítők, frissítés, keresztedzések, bemelegítés, nyújtás, mindenféle kütyük és bigyók garmadája. Amúgy pedig egyszerű, hiszen csak futni kell. Bal-jobb-bal-jobb.

Flat-feet.jpg

A legfontosabb tényleg a cipő. Ez a felszerelésünk elsődleges, kardinális darabja. Milliószor hallottuk már, hogy "hiszen én csak havonta egyszer megyek kocogni". Na ja, ez tényleg nem nagy terhelés. Vagy mégis? Akinek a szervezete nincs hozzászokva ehhez a mozgásformához és ehhez még esetleg némi túlsúly is párosul, fokozottan ki van téve a sport veszélyeinek. Sérülések, húzódás, kopás, szakadás, stb.

A saját egészségünk a legfontosabb. Ha elkezdünk mozogni, arra gondoljunk, hogy évek, évtizedek múlva is szeretnénk egészségesek lenni. Ezt pedig csak az átgondoltan felépített, tudatosan összeállított edzésmunka támogatja. Aki kampányszerűen elkezd rohanni és a nulla felkészültség mellett hirtelen olyan mértékben terheli magát, mint a gyakorlott futók, hamar gazdagodik néhány negatív élménnyel. Vegyük komolyan, vigyázzunk magunkra. Annyi negatív hatás érhet a hétköznapok során, legalább mi ne ártsunk magunknak.

Jön tehát az ihlet, irány a futópálya. Az első, amire beruházunk, egy futócipő legyen. A kínai dorkót, a tíz éve a szekrény mélyén porosodó edzőcipőt felejtsük el. Lehet, hogy kényelmes sétálni, de a futásra alkalmatlan. Mivel a testünk, a mozgásunk teljesen egyedi, a cipő kiválasztása is összetett folyamat. Olyan ez, mint egy bonyolult műszer, ami mögött évtizedek tapasztalata és kutatómunkája van. A testünk is egy bonyolult berendezés, adjuk meg neki a megfelelő tiszteletet.

A futócipőt szaküzletben, szakember segítségével válasszuk ki. Több remek üzlet is van, ahol felkészülten, megfelelő tudással és tapasztalattal, műszerek segítségével tudnak nekünk néhány modellt ajánlani. Ez tipikusan az a ruhadarab, ahol fontosabb, hogy jó legyen, mint hogy jól nézzen ki. Ha szerencsénk van, olyan típusú lábunk van, amihez széles választékból kereshetünk és így már a divat is szóba jöhet. De fontosabb, hogy passzoljon az igényeinkhez.

nike-womens-running-shoes.jpg

Márka

Olyan cég cipőjéből érdemes válogatni, ahol már nagy tapasztalat van mögöttük. A nagyáruházakban kapható ismeretlen márkájú cipők nem biztos, hogy be fognak válni. A "nagyok" közül pedig szinte mindegy, hogy melyiket választjuk. Vannak eltérések például élettartamban, vagy jellemző kaptafa-formában, de a tipikus lábtípusokra mindegyik kínál megoldást.

Lábállás

Alapvetően három jellemző lábállás van. Pronáló, neutrális, vagy szupináló. Hogy melyik típusú a lábunk, azt otthon is meg tudjuk állapítani. Álljunk rá vizes lábbal egy papírra és nézzük meg a lenyomatát. Ha lapos, széles, akkor jó eséllyel támasztott cipőre lesz szükségünk. Ha neutrális, akkor támasztás nélküli cipőben is boldogulhatunk. Ez azonban csak iránymutatás, a talpnyom formájánál jóval összetettebb, hogy milyen karakterű cipőre is van szükségünk. Számít a boka dőlése, a sípcsont és a combcsont által bezárt szög, a lábfej tartása és még számos egyéb jellemző. Ezért is fontos, hogy kérjük szakember segítségét. Mivel egy cipő kilométerek százaira, vagy akár ezreire szól, egyáltalán nem mindegy, hogy megfelelően terheljük-e a szervezetünket.

Running-Shoes-Wet-Test.jpg

Szélesség

A lábfej szélessége szintén nagyon fontos. Ha keskeny a cipőnk, le fog lógni a lábfejünk róla. Kényelmetlen lesz a futás, rosszul terheljük a lábfej finom alkatrészeit és még a cipő is hamar ki fog lyukadni. Keskeny lábfejjel széles cipőben viszont ide-oda csúszkálunk, szintén nem jó.

Magasság

A legtöbb gyártó termékén feltüntetik, hogy a lábfej és a sarok milyen magasan van. Az egyéni jellemzőktől, futótechnikától függ, hogy mire van szükségünk. Vannak, akik a minimalista, vékonyabb talpú cipőkben hisznek, mivel ez jóval közelebb áll a mezítlábas futáshoz. Számos érv szól mellette, viszont kezdőként, pláne túlsúllyal elég rizikós lehet. A magasabb, párnázottabb cipő segít elnyelni a rezgéseket. Az aszfalt nagyon kemény és ha nem tökéletes a technikánk, akkor indokolatlanul nagy terhelésnek tehetjük ki az ízületeinket. A technikánk pedig nem tökéletes. A túl sok párna, a felhőkön járás sem jó, mivel már-már természetellenes mozgásokra kényszeríti a bokánkat a folyamatos korrekciók miatt. Talán az arany középút a legjobb.

Fűzés

Számos fűzési praktika van. Hit és tapasztalat kérdése, hogy ki melyiket választja. Érdemes kipróbálni több variációt is. A megfelelő fűzésen múlhat, hogy zsibbad-e a lábunk futás közben, vagy éppen le fog-e esni a lábujjunkról a köröm a rendszeres futás hatására.

Élettartam

Számos paramétertől függ. Az egyes márkák általában más és más értékeket adnak meg. 400-tól akár 2000 km-nél tovább is használható cipőkkel is találkozhatunk. Ezt érdemes komolyan venni. Egy jó minőségű futócipő az élettartama végén is szinte újnak nézhet ki, miközben a belső szerkezete már teljesen elhasználódott. A gyártó által megadott távolság csak iránymutatás. Ha túlsúllyal futunk, jóval hamarabb eljöhet a csere ideje. Ha úgy érezzük, hogy a csillapítás már nem a régi, túlságosan megterheli az ízületeinket, cseréljük le a cipőt. Érdemes az első cipő megvásárlása után elkezdeni félretenni a következőre.

Ár

Egy jó futócipőnek általában megkérik az árát. Csodák nincsenek, az 5 ezer Ft-os kategóriát felejtsük el. Azaz futásra inkább ne használjuk. A másik véglet szintén értelmetlen. 45-50 ezer Ft-ot is el lehet költeni egyes modellekre, de néhány egészen speciális esetet kivéve nem feltétlenül indokolt az összeg. 20-30 ezer Ft körül millió típusból válogathatunk, jó eséllyel az igényeinknek, szükségleteinknek megfelelő modellek közül. Ha nem szánnánk rá ennyit, érdemes megnézni az előző évi, kifutó modelleket. És ne felejtsük el a webáruházakat sem. Néhány perc keresgéléssel olyan magyar és külföldi webshopokra bukkanhatunk, ahonnan jóval olcsóbban, akár féláron rendelhetjük meg ugyanazt a cipőt. Ezt azonban csak akkor válasszuk, ha pontosan tudjuk, hogy melyik modell melyik évjáratának melyik méretét kell megvásárolnunk.

Talaj

Aszfalton, terepen és egyéb felületeken más paraméterek fontosak. Olyan cipőt válasszunk, ami arra a talajra lett kitalálva, amin a leggyakrabban futunk. Az utcai cipő nem biztonságos terepen. A terepcipő csillapítása nem igazán alkalmas betonútra.

Ha eljött a cipő lecserélésének az ideje, érdemes újra megnézetni a lábunkat. Elképzelhető, hogy az eltelt hónapok során változott a technikánk, a lábfejünk formája, a testsúlyunk és emiatt már másik típusra lesz szükségünk.

A futócipő nem játék, komolyan kell venni. A fenti jellemzőin kívül még számos más apróság is számít a kiválasztás során. Ezért is javasoljuk, hogy menjetek el szaküzletbe és kérjétek szakember segítségét. A testünk épsége és az örömteli sport a legfontosabb.

Zoli

db1897d054d84c85.jpg

Egy kattintás és értesülhetsz a friss írásokról::


Tovább az EgyensúlyOM portálra.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyensulyt.blog.hu/api/trackback/id/tr736856683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.03. 17:58:56

Korrekt összefoglaló, gratulálok!

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.03. 19:17:48

Nekem volt már sokféle futócipőm, terepre is (ösvényeken és ösvényeken kívül egyaránt), aszfaltra is, illetve volt hogy az aszfaltra szántat használtam terepen is.

Ami a szélességet illeti, aszfalton egyértelműen a széles talpút pártolom. Terepen meg vegyesek a tapasztalataim, a terepre szánt cipők, különösen a tájfutó cipők 95%-ban keskeny talpúak, ezekkel akkor szívok leginkább, ha meredek emelkedőn oldalazok, ilyenkor van hogy félig nem is a talpon, hanem a cipő oldalán lépek. Ugyanakkor valamivel síkabb, de egyenletlen terepen a széles talpúval nehézkes a haladás, ráadásul nagyon el is kényelmesít.

Ami a sarokmagasságot illeti, nem pártolom azt, ha nincs sarka egy cipőnek, de vannak modellek, amelyek nagyon túlzásba esnek. Érdekes, ebben pont az 5-10 ezres árkategóriában (elsősorban a Decathlonosokra gondolok) vannak olyan cipők, amelyeknek sikerül eltalálniuk az arany középutat.

A nagyon alacsony sarkú cipő mellett érvelők szerintem sok dologban tévednek. Kezdjük azzal, hogy a lábunk helyből messze van a természetestől, már azzal, hogy több évtizeden át cipőt hordtunk, hacsak nem voltunk falusi gyerekek, akik nyáron gyakran mászkáltak az udvaron és a környéken, akkor már nem igazán vagyunk alkalmasak a mezítláb futásra. Én legalábbis nem vagyok rá alkalmas. A másik fontos dolog, hogy ha nem csak síkban futunk, esetleg terepen is, akkor egyszerűen szívás a túl vékony talp, és ugye egy 20%-os lejtőnél már a kicsit sem magasított talpú cipőnél és keményen sarokra érkezés van, ugyanilyen emelkedőn meg vastag sarokkal sem sarokra érkezés van. A különbség, hogy ha vastagabb sarokkal érkezünk le, akkor nagyobb csillapítás van, egyébként meg a legnagyobb terhelést mindkét esetben lejtőn fogja kapni a sarkunk, a sarok magasítás nélküli cipőben ez így erősebb lesz.

De a másik véglet is nagyon rossz szerintem, sajnos pont a drágább futócipőknél lett nagy divat a nagyon magas sarok, aminél van, hogy még emelkedőn is sarokra érkezünk. Ajándékba kaptam egy ilyet, nem volt olcsó cipő, de nem tudom mit csináljak vele, mert egyet futottam vele, de többet biztosan nem fogok.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.03. 19:25:49

Amúgy nekem nem volt még gondom azzal, hogy a belső szerkezete már tönkrement volna a cipőnek, mert általában tönkreteszem magam is látványosan. Pl. azzal, hogy az aszfaltra szánt cipővel erdőbe megyek, és átszakítja egy ág, vagy a talp egy része törik le egy érdes köves szakaszon. Azért átlagban 1 évnél így is tovább bírják.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.03. 19:28:23

Amúgy abban mennyi igazság van, hogy hosszabb futásokra (30+ km) érdemesebb egy mérettel nagyobbat venni, mert futás közben átmenetileg megnyúlik a lábunk? Ezt valahol olvastam, nem tudom mennyire lehet igaz, nálam ez mondjuk nem annyira égető, mert kb. 45,5-ös lehet a lábam, így majdnem mindig 46-ost használok, tehát fél méret plusz eleve van benne.

lukacszoli · http://egyensulyom.hu/ 2014.11.03. 20:33:01

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás:
Nekem mindig 1-1,5 számmal nagyobb a futócipőm, így sokkal kényelmesebb. Nincs bőrkeményedés, vízhólyag és a körmöket sem bántja.

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2014.11.03. 20:37:27

@Balogh Torrente Tibi de la Omlás: Saját tapasztalatom alapján érdemes egy, de minimum egy fél számmal nagyobbat venni, mert a láb valóban megdagadhat, főleg nyáron melegben, illetve terepen lefele futásnál is elég kellemetlen, ha szétnyomja a körmöd a cipő. Nekem volt egy olyan évem, amikor 2x is leesett a körmöm, nem túl szívderítő látvány :) Amióta alkalmazom a szent fűzést (www.youtube.com/watch?v=qekaa_zWIu0) és az egy számmal nagyobb cipőt, azóta nincs ilyen problémám.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.03. 23:22:55

Aki betonon vagy aszfalton fut, az sík hülye.
A világ legjobb cipőjében is tönkremegy néhány év alatt az összes lábízületed, boka, térd, comb.

De csak hajrá!

Csillagszemű Juhász 2014.11.03. 23:41:59

Nekem az a kedvencem, hogy menjünk olyan üzletbe, ahol szakember megnézi a lábunkat, elmondja mi a jó nekünk, aztán webshopban megrendeljük olcsóbban.

Balogh Torrente Tibi de la Omlás (törölt) 2014.11.04. 09:45:36

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Egyrészt nincs mindig lehetőség terepen futni, én például gyakran futok úgy, ha kevés az időm, hogy háztól-házig, így az eleje és a vége aszfalt, a többi erdő.

Másrészt még mindig kevésbé káros a tipikus hazai hepe-hupás és szegélyekkel teli aszfalton futni, főleg ha emelkedők és lejtők is váltogatják egymást, mint salakon úgy, hogy minden lépésed pontosan ugyanolyan, így pontosan ugyanúgy terheli az ízületedet.
süti beállítások módosítása