Akik hallgatják az Egyensúly Rádiót, jól tudják, hogy a konyhában tartózkodni számomra nem tűnik kellemes időtöltésnek. Tuti átok ül rajtam, mert valami baleset mindig ér. Gépek tönkremennek, dolgok eltörnek, testrészeket vágok el. Pár évvel ezelőtt vacsorát készítettem volna a kutyáknak, de elaludtam és odaégett a hús. Miután újrafestettük a lakást, a konyhát még 6 hónapon át szellőztettem éjjel-nappal az elviselhetetlen szag miatt.
De szeretjük a kihívásokat és az egyesületben sokat beszélünk az egészséges életmódról. Ezért úgy határoztam – természetesen a kellő védőfelszerelés beszerzése után – rendszeres látogatója leszek a konyha nevű helységnek és a szerzett tapasztalatokat megosztom veletek.
Ha azt mondják spárga, mostanáig csak Bridget Jones jutott róla az eszembe: „Ízfokozónak kössön össze póréhagymát és zellert spárgával!” Valószínűleg én is pont ezt tenném, ezért utánanéztem miért is olyan jó spárgát enni.
Már az egyiptomiak és a görögök is ismerték, de akkoriban még a gyógyhatása miatt használták, ugyanis vízhajtó és méregtelenítő hatású. A rómaiak előételként fogyasztották. Napjainkban többféle színben kapható, nálunk a zöld és a fehér, ami elterjedt. Szárát jól emészthető rostok alkotják, zsír és koleszterintartalma alacsony. Csak fényes, friss spárgát vegyünk, olyan roppanósat. A fás részt tuti levágjuk a végéről, de a hámozásról megoszlanak a vélemények. Viszont innentől kezdve a spárga felhasználásának már csak a fantáziánk szabhat határt. Készülhet belőle leves, szósz, köret, rizottó, saláta, ragu, betekerhetjük dolgokkal, a bőség zavara!
Én a hétvégére a Keto Heaven elnevezésű blogról választottam egy receptet, mentás-tejszínes spárgakrém leves eper chips-el és pirított mandulával. A küldetés sikerességéről pedig a következő blogposztban fogok majd beszámolni!
Szilvi